BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Rocoina (Familia Caryophyllaceae) [Stellaria media]

Biologie

Buruiană cu seminţe anuală, germinând toamna şi primăvara. În ierni blânde formează covor vegetal. Preferă soluri bune, bine aerisite, cu multă umiditate, dar nu îmbibate cu apă, slab acide până la alcaline, bogate în azot.

Descriere

Specie anuală foarte frecventă în culturi. În anii favorabili, această buruiană poate acoperi solul în întregime, dezvoltând o mare masă vegetativă pe hectar, cu influență foarte nefavorabilă pentru planta de cultură. Buruiana are tulpină târâtoare sau ascendentă. Frunzele sunt dispuse câte două și au dimensiuni reduse.

Apariţie

Cereale, îndeosebi cereale de toamnă, rapiţă, morcovi, leguminoase, porumb, cartofi.

Determinare

Cotiledoanele suple, ovale până la lanceolate, ascuţite, tulpina la fel de lungă ca limbul. Frunzele delicate, de culoare verde deschis, rotunjite până la ovale cu vârf clar, peţiolate, opuse, cu margine întreagă. Florile sunt mici, unite în umbele laxe. Cele 5 petale albe sunt adânc despicate în două şi ca atare aparente cu 10 frunze. Numărul seminţelor poate fi până la 15.000 pentru fiecare plantă. Seminţele sunt rotunjite, reniforme, brun-roşii până la negre, pe spate cu spini mici. Din cercetări rezultă că seminţele pot germina în sol între 6 şi 68 de ani. Germinarea are loc deja de la 2°C, temperatura optimă este de la 13 până la 20°C.

Mergi sus