Specii de brâncuță [Sisymbrium sp.]










Biologie
Buruieni anuale sau perene, cu înmulțire prin propagarea semințelor. Preferă solurile afânate, bogate în nutrienți, de tip lutos sau nisipos. În general răspândirea crește dinspre marginea loturilor spre interior.
Apariție
Rapița de toamnă, cereale de toamnă.
Identificare
Cotiledoane spatulate sau clavate cu pedicel distinct. Frunzele adevărate sunt pețiolate, adânc lobate și penatipartite, cu margini zimțate sau dințate, păroase țepos-pufos. Inflorescențele sunt aranjate în formă de spic și au o culoare galben aurie. Silicvele pețiolate au un aspect ușor pubescent și se deosebesc ușor de spic. O plantă produce aproximativ 2000 de semințe galben pal. Datorită conținutului de ulei, semințele își pot păstra capacitatea de germinare câțiva ani în sol. Germinarea are loc la temperaturi între 2 și 35°C.
Voinicica (Descurainia sophia)
Biologie
Buruiană anuală sau bienală, cu o înălțime medie între 50-100 cm, în funcție de condițiile de mediu. Frecvent întâlnită pe soluri calde, ușoare, bogate în nutrienți
Apariție
Rapița de toamnă, în special în cazul rotațiilor scurte și/sau cereale de toamnă
Identificare
Cotiledoane mici, puțin măciucate. Primele frunze adevărate în rozetă deasă, inițial trilobată, ulterior simplă, apoi bipenată. Florile sunt discrete, verzui spre galben, cu inflorescență terminală. Fiecare plantă poate produce sute de mii de semințe. Semințele își păstrează în sol capacitatea germinativă timp îndelungat.
Brâncuță (Sisymbrium officinale)
Biologie
Buruiană anuală sau bienală, dicotiledonată, întâlnită pe soluri nisipoase și lutoase, bogate în nutrienți. Planta este ramificată lateral și poate atinge o înălțime între 60-120 cm.
Apariție
Rapiță de toamnă, ocazional cereale de toamnă.
Identificare
Cotiledoanele în formă de lingură, cu pedicel distinct. Frunzele penat-fidate, triunghiulare până la ovate, păroase ţepos-pufos. Vârful final mai mare, dentat distant. Frunzele superioare sunt alungit lanceolate. Frunzele şi peţiolurile sunt de regulă păroase ţepos. Florile sunt mici, galbene pal. Inflorescenţa iniţial umbeliformă se alungeşte ulterior în formă de spic. Cele cca. 3.000 de seminţe ale fiecărei plante posedă o facultate germinativă îndelungată. Brâncuţa se aseamană foarte mult cu voinicica. O caracteristică de diferenţiere clară este starea fructelor. În timp ce la brâncuţă silicvele sunt deplasate compact la tulpină, silicvele peţiolate ale voinicicăi sunt parţial îndreptate uşor în jos.