BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Stir salbatic [Amaranthus retroflexus]

Biologie

Ştirul sălbatic cunoscut şi sub denumirea de ştir porcesc (Amaranthus retroflexus). Buruiană dicotiledonată anuală cu seminţe germinând primăvara târziu respectiv vara, care poate atinge înălţimi variabile de la 15 până la 130 cm. Temperatura optimă de germinare de la 20 până la 40°C. Specie ȋntâlnită frecvent pe solurile uşoare, profunde, permeabile, bogate în nutrienţi şi îndeosebi în azot şi materii organice. În principal în zone favorabile din punct de vedere climatic ştirul este o buruiană puternic competitivă, faţă de planta de cultură care se răspândeşte în ultimii ani ȋn zona temperat continentală tot mai mult spre nord datorită fenomenului de ȋncălzire a climei. Introdus la sfârşitul secolului al 19-lea din America de Nord.

Descriere

Tulpină aspru păroasă, cu înălțimea de 60-120 cm. Frunze cu lungimea de 7,5-15 cm, formă rombic-ovată, întregi și păroase. Flori mici, unisexuate, repartizate în spice înghesuite, cilindrice, cu lungimea de până la 6,5 cm. Înmulțirea se face prin semințe.

Apariţie

Este ȋntâlnit frecvent ȋn culturile de porumb, leguminoase, cartofi, floarea-soarelui, rapiţă şi cereale de primăvară, de toamnă, sfecla de zahăr.

Determinare

Cotiledoanele alungit-ovale, rotunjite la capăt, îngustate treptat în tulpină. Nervura mediană vizibilă clar pe partea inferioară a cotiledoanelor. Frunzele sunt ovale, cu peţiol lung, de culoare cenuşiu-albastrui verde, alterne şi ascuţite la capăt. Tulpinile, peţiolurile şi partea inferioară a frunzelor colorate frecvent roşu-violet. Glomerulele florale unite în spice florale scurte groase verzui cu flori dese, cu periant în formă de spin ascuţit. Seminţele sunt negre lucioase, lenticulare şi viabile în sol ani îndelungaţi (40 de ani). O plantă poate produce între 1.000 şi 5.000 de seminţe. Germinarea are loc de la 7 până la 12°C, regimul optim fiind ȋnregistrat de la 20 până la 25°C.

Mergi sus