BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Traista ciobanului [Capsella bursa-pastoris]

Biologie

Buruiană dicotiledonată, cu seminţe care germinează aproape în tot cursul anului, mai ales toamna, bienală, mai rar anuală cu rădăcină pivotantă subţire lungă de până la 90 cm. Apare pe aproape toate tipurile de soluri, dar preferă soluri argiloase şi nisipoase bogate în azot, afânate, adesea bine aprovizionate ȋn materii organice.

Descriere

Specie anuală, rar bienală, din familia Crucifere. Semințele germinează toamna uneori și primăvara foarte devreme. Buruiană care poate rezista peste iarnă. Tulpina este erectă și poate ajunge la 50 - 60 cm înălțime. Frunzele de la bază sunt pețiolate și sunt dispuse în rozetă. Florile sunt albe și grupate în racem.

Apariţie

Este ȋntâlnită ȋn majoritatea culturilor cum ar fi cele de cereale păioase, leguminoase, porumb, rapiţă de toamnă, lucerniere vechi.

Determinare

Cotiledoanele foarte mici, în lugime de 2-3 mm, rotunjite până la oval alungite sunt ȋntregi, cu pedicel scurt. Frunzele prezintă un dimorfism accentuat reprezentat de frunze peţiolate în rozetă situate la baza plantei, nedivizate până la sinuat lobate sau penat-fidate. Frunzele de pe tulpină, puţine la număr, nedivizate, cu marginile întregi până la dinţate, cu un auricul lat cuprinzând tulpina. O plantă cu foarte multe varietăţi. Florile sunt aranjate ȋn raceme simetrice cu patru petale albe, invers ovate, cu caliciul proeminent. Plantele înfloresc deja din toamnă precum şi primăvara până timpuriu ȋn vară. Fructele sunt silicule alungite, invers-cordat-triunghiulare, la vârf puţin acuminate, turtite. Cele cca. 2.000 până la 40.000 de seminţe sunt de culoare brun-deschisă, aproape netede şi îşi păstrează facultatea germinativă în sol mulţi ani (16-35 ani). Temperatura de germinare: 2-5° C.

Mergi sus