BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Turiţa lipicioasă [Galium aparine]

Biologie

Buruiană cu ȋnmulţire prin seminţe, anuală germinând din primăvară până toamna, adică aproape în cursul anului întreg în afară de lunile de vară (este aspră şi lipicioasă). Apare mai ales pe solurile profunde lutoase şi argiloase bine aprovizionate cu apă, bogate în nutrienţi şi materii organice. La o aprovizionare bună cu nutrienţi această plantă se întâlneşte practic pe toate solurile.

Descriere

Plantă anuală, cu tulpina cu patru muchii, acoperită cu perișori agățători, cu frunzulițele crescute în jurul nodurilor. Tulpina poate ajunge la lungimea de 2 m, agățându-se de plantele din jur. Fructele cad pe sol odată cu recoltarea, iar semințele își păstrează capacitatea de germinație în sol până la 8 ani. Semințele germinează frecvent și toamna, o singură plantă producând între 100 și 500 de semințe, și este considerată una dintre cele mai dăunătoare buruieni.

Apariţie

Cereale, rapiţă, morcovi, legumnioase, cartofi, parţial şi porumb.

Determinare

Cotiledoanele cărnos-dure, lungi-ovale, în lungime de cca. 15 mm, pedicelate şi cuneate la capătul nervurii mediane. Frunzele sunt lanceolate, sesile la nodurile tulpinii în câte 6-9 verticilii, relativ moi, adesea de culoare verde închis. Pe partea superioară a frunzei se află peri curbaţi înainte (aspri). Florile sunt ȋnaparente, albe, formează umbele cu flori bogate în axila foliară, care depăşesc frunza portantă. Seminţele au 4-6 mm, sferice, cu peri deşi în formă de cârlig. Fiecare plantă produce un număr de cca. 300-400 seminţe care îşi menţin facultatea germinativă în sol 7 până la 8 ani. Temperatura optimă de germinare 2-13°C. Poate germina atât la adâncimi superficiale dar pot depăşi şi 10 cm.

Mergi sus