BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Urzica moartă, Sugel puturos [Lamium purpureum]

Biologie

Buruiană dicotiledonată, cu ȋnmulţire prin seminţe anuală sau bienală care germinează de obicei toamna şi primăvara. Preferă solurile nisipoase și argiloase bogate în nutrienți și materii organice, lipsite de calcar.

Descriere

Este o buruiană anuală, răspândită în toată țara, care se înmulțește prin semințe, producând între 50 - 400 de semințe pe o plantă. Tulpina, tetramuchiată 15-20cm, și ramificată de la bază, cu ramuri ascendente și internodurile inferioare foarte lungi, poate ajunge la peste un metru înălțime. Frunzele de la bază sunt pețiolate iar cele superioare sunt sesile.

Apariţie

Cereale, în special cereale de toamnă, cartofi, leguminoase, porumb, rapiță de toamnă

Determinare

Cotiledoanele rotund ovale, auriculate, emarginate. Frunzele rotunjite, peţiolate, prezintă 2 - 4 caneluri rotunjite, nervuri evidente. Frunzele superioare sesile, înconjurînd pe jumătate tulpina cu limb incizat neregulat. Florile sunt sferice, roşii-purpuriu închis de la 6 la 10 înflorite cu 3-7 suprapuse; labia superioară păroasă des, în timp ce labia inferioară prezintă doi lobi laterali ascuţiţi. Cele cca. 200 de seminţe ale fiecărei plante sunt alungit ovate, de 3 mm lungime, cu cuspide albicioase. Temperatura germenilor este între 7 și 35 ° C.

Mergi sus