BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Volbură, rochița rândunicii [Convolvulus arvensis]

Biologie

Buruiană cu rădăcină pivotantă cu lăstari numeroşi acoperiţi cu muguri radiculari germinând din primăvară până toamna. Înmulţirea se realizează frecvent prin separarea mecanică a lăstarilor subterani odată cu prelucrarea solului. Preferă solurile lutoase uşoare, uscate, calde, bogate în nutrienţi şi profunde.

Descriere

Specie perenă cu drajoni, cu tulpina trunchiată cu 6 canturi, se întinde pe sol sau agățătoare, ramificată, poate ajunge până la 120 cm lungime; frunzele sunt triunghiular ovate, alterne, glabre, cu vârful ușor rotunjit și baza hastată, prezentând marginile întregi, cu lungimea cuprinsă între 3,5-4 cm și lățimea de 1,5-2 cm. Florile au forma unei pâlnii, sunt solitare pe lungimea tulpinii și se evidențiază printr-un peduncul lung cu dimensiuni de 2-3 cm diametru și prezența a două bractee lineare la bază ușor depărtate de floare. Culoarea florilor este roz deschis sau albă, cu cinci striații exterioare roșii.

Apariție

Porumb, cereale, napi izolate

Determinare

Cotiledoanele foarte mari, în formă de inimă, distinct venoasă, puternică, cu margini netede, cu tulpini lungi. Frunzele dispuse altern, tulpini, alungite în formă de săgeată, rotunjite la vârf, cu tulpină lungă de 20 cm. Flori de culoare albă până la roz, roșu deschis, în formă de pâlnie. Planta produce aproximativ 500 de semințe. Totuși, propagarea este efectuată în principal prin intermediul unor mici secțiuni ale ramurilor, care sunt răspândite prin prelucrarea mecanică a solului.

Mergi sus