BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Zârnă [Solanum nigrum]

Biologie

Buruiană dicotiledonată, anuală cu ȋnmulţire prin seminţe cu multe forme, otrăvitoare, germinând primăvara târziu. Cu rădăcină scurtă conică. Este răspândită pe soluri nisipoase şi lutoase uşoare, humifere, acide, bogate în nutrienţi îndeosebi azot.

Descriere

Plantă anuală, cu înălțimea de 30-120 cm. Frunze: lungime de 4-7,5 cm; lat-ovate, cu marginea sinuat-dințată. Flori: petale verzui până la albicioase, înconjoară antere proeminente, de culoare galben aprins. Florile sunt grupate câte 4-6 în cime umbeliforme. Fruct: bacă neagră, de formă ovală. Se înmulțește prin semințe iar o singură plantă poate produce de la 500 până la 40000 de semințe. Longevitatea semințelor în sol este cuprinsă între 4 și 35 ani. Preferă toate tipurile de sol, mai puțin solurile podzolice.

Apariţie

Morcovi, cartofi, porumb, leguminoase, rapiţă de primăvară.

Determinare

Cotiledoanele ovale până la rotund-ovale, la capăt cu vârf clar, netede, cu margine întreagă, pedicelate, la bază rotunjite, nervură mediană evidentă. Frunzele lat-ovale sau aproape triunghiulare, cu margine dreaptă până la dentate sinuos, peţiolate, slab păroase, de culoare verde-închis mat. Tulpina la bază neagră. Florile se află în umbele cu câte 5 până la 10 flori scurt peţiolate. Fructele sunt de mărimea mazării şi în stare matură de culoare neagră-albastră până la verde-galbenă. Seminţele obţinute sunt cenuşii-brune, adâncite ciupit, reniforme, comprimate. Fiecare plantă produce cca. 500 de seminţe.

Mergi sus