BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Costrei din rizomi, bălur belengher, uler [Sorghum halepense]

Buruiană perenă cu rizomi, estivală, termofilă, se poate ȋnmulţi şi prin germinarea seminţelor ȋn sol. Preferă solurile nisipoase lutoase sau lutoase humifere, bogate în nutrienţi.

Descriere

Plantă perenă, termofilă, cu numeroase tulpini care pot atinge o înălțime de până la 2 m și o grosime de 3-9 mm. Se înmulțește atât prin semințe, cât și prin rizomi. Tecile frunzelor sunt glabre și zimțate, frunzele sunt liniar-lanceolate, alternate, simple, de 30-60 cm lungime și 2 cm lățime, cu o nervură albă proeminentă. Inflorescența este un panicul piramidal ramificat de culoare violacee, de 25-30 cm și deschidere de 3-15 cm la maturitate. Spiculețele sunt poziționate în perechi, iar semințele sunt oval-alungite, de 2-3 mm lungime. Înflorește vara.

Apariţie

Porumb, morcovi, cartofi, leguminoase, izolat cereale de primăvară.

Determinare

Primele frunze laminate, lat-liniar lanceolate, fără auricule şi ligule, de culoare verde închis până la verde cenuşiu. Frunzele adesea roşcate, cu dungă mediană de culoare deschisă. O caracteristică de recunoaştere clară este teaca foliară presată plat. Spicul fals este dispus sub forma unui panicul sau în formă de ciorchine. Paleele sunt adesea lung aristate. Costreiul este o buruiană cu forme numeroase şi atinge în funcţie de habitat o înălţime de până la 150 cm. Fiecare plantă produce un număr de cca. 300-500 seminţe. 

Mergi sus