BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Firuţa [Poa annua]

Biologie

Firuţa este o plantă monocotiledonată care germinează pe tot parcursul anului şi poate fi ȋntâlnită sub două forme ca plantă anuală sau perenă, creşte şi se dezvoltă formând tufe ramificate la bază cu tulpina ascendentă cu ȋnălţimi aproape egale ale tulpinii de 5-25 cm. Este nepretenţioasă faţa de condiţiile din sol. Se întâlneşte pe toate tipurile de soluri. Preferă totuşi zonele potrivit de umede, bogate în azot, fiind o specie heliofită suportă mai puţin umbrirea şi manifestă cerinţe ridicate faţă de temperatură.

Apariţie

Este ȋntâlnită ȋn culturile de morcovi, leguminoase, porumb, izolat ȋn cerealele de toamnă şi de primăvară şi frecvent pe pajişti, terenuri necultivate şi margini de drumuri.

Determinare

Prima frunză este fină, scurtă şi puternică. Frunza plisată, cu canelură dublă, caracteristic prezintă pe partea superioară un aspect mat până la uşor strălucitor; partea inferioară este mată, cu vârful frunzei puternic ascuţit. Cuticula foliară lungă, în formă de guler, albă, nefranjurată. Auriculele lipsesc. Inflorescenţa este un panicul de 8 cm lungime cu palee desfăcute, bractee sterile mai scurte decât spiculeţul, nearistate. Fiecare plantă produce 400-500 de seminţe care sunt apte de germinare imediat după formarea lor.

Mergi sus