BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Păduchele negru al fasolei [Aphis fabae]

Insecte cu aparat bucal de înțepat și supt

Aspect / Tablou simptomatologic

Pe frunze se recunosc adesea etiolări sub formă de pată şi atrofieri. Adulții și larvele formează colonii care pot afecta frunzele, florile, sau pot afecta vigoarea plantei, atacurile cele mai dăunătoare sunt atunci când afidele se instalează înaintea înfloritului. Dăunătorul este vector pentru instalarea agenților patogeni.

Apariţie

Insectele se hrănesc cu sevă. Ele înţeapă cu trompele lor celulele frunzei şi sug seva. Aceste insecte au un spectru foarte mare de gazde: fasole, mazare, sfeclă, plante crucifere, curcubitaceae, cartof, roșii, floarea-soarelui, porumb.

Importanţă

Extragerea sevei conduce la o slăbire a plantei. Prin activitatea de supt pot fi transmise boli. Substanţa zaharoasă poate conduce la o aglomerare a ciupercilor şi la inhibarea schimbului gazos, afectând procesul de fotosinteză

Prevenire / Combatere

Insectele care se hrănesc prin supt pot fi combătute eficient cu produse sistemice de protecţie a plantelor. Dăunătorii preiau substanţa activă împreună cu seva elaborată. Dar şi mijloacele de contact dau rezultate bune. Perioada dinainte şi de după înflorire este deosebit de importantă pentru combatere.

Păduchele negru al fasolei

Aspect

Păduchii au dimensiunea de 1,5 până la 3,0 mm, de culoare negru mat până la verde închis. Picioarele colorate deschis cu vârf întunecat.

Tablou simptomatologic

Caracteristică este înfăşurarea frunzelor şi atrofierea vârfurilor lăstarilor. Pe zona excretată de păduchi se pot acumula ciuperci din gen. Alternaria.

Biologie

Păduchele negru al fasolei îşi schimbă gazda. La începutul lui aprilie păduchii înaripaţi zboară pe gazdele lor de vară, când specii de plante foarte diferite pot fi infestate, de ex. fasolea, cartofii, morcovii. Pe gazdele de iarnă are loc depunerea ouălor.

Mergi sus