BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Păduchele roşu al fructelor [Panonychus ulmi]

Tablou simptomatologic

Ȋn urma hrănirii prin supt a păduchelui roşu al fructelor se evidenţiază simptomul tipic pe vârfurile întunecate ale frunzelor, la locurile de înţepare punctiforme, frunzele devin curbate în sus şi lăstarii rămân subţiri şi scurţi. Frunzele infestate determină o diminuare pronunţată a capacităţii de asimilaţie, urmarea este maturarea insuficientă a boabelor şi ca atare şi pierderi calitative. Vara târziu infestarea se recunoaşte după colorarea castanie a învelişului foliar, maturarea lemnului este adesea insuficientă şi măreşte vulnerabilitatea viţei de vie la îngheţul de iarnă.

Dăunător

Păduchele roşu al fructelor hibernează ca ou de iarnă roşu-cărămiziu de 0,16 mm, care este depus de preferinţă în jurul mugurilor şi în fisurile scoarţei lemnului vechi. Semnele de recunoaştere pentru depunerea critică de ouă de iarnă sunt degete roşii la tăierea viţei de vie. Eclozarea larvelor are loc în stadiul 1-3 al frunzei. Ouăle de vară sunt depuse de preferinţă pe partea inferioară a frunzei. În cursul anului apar 2 - 3 generaţii, când este populat întegul înveliş foliar. Vara târziu femelele migrează pentru depunerea ouălor de iarnă la nodurile lăstarilor şi la lemnul bătrân.

Combatere

O combatere chimică se recomandă de urgenţă, când apar degete roşii la tăierea viţei respectiv la o infestare cu 20 de ouă de iarnă per nod primăvara. După înflorire suprafețele de cultură a viţei de vie trebuie controlate deja înainte de apariţia simptomelor de infestare cu acest dăunător. După înflorire o afectare a 70% din frunzele examinate este critică, înainte de formarea boabelor una de 50% şi înainte de stropirea finală una de 30% din frunzele infestatate sunt motiv suficient pentru a întreprinde o măsură preventivă.

Mergi sus