BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Gărgărița tulpinilor de varză [Ceutorhynchus pallidactylus]

Biologie

Zborul insectelor adulte se realizează din câmpurile cu rapiţă din anul precedent. La mijlocul lunii aprilie, după o hrănire de maturare de 14 zile, femelele ȋncep să depună ouăle în grupuri de până la 6 ouă în tecile foliare şi tulpini. Până la sfârşitul lunii mai / începutul lunii iunie larvele se hrănesc din măduva tulpinii şi se împupează apoi în pământ. Gărgăriţele juvenile eclozează după câteva săptămâni tot în lanurile de rapiţă. După o hrănire scurtă de maturare adulţii îşi caută un loc protejat pentru repausul din toamnă şi iarnă.

Similitudine cu Ceutorhynchus napi. În general ambele specii apar împreună în proporţii diferite în câmpurile de rapiţă.

Apariţie

Rapiţă, seminceri de crucifere.

Aspect

Adultul cu talia de 2,5 până la 3,5 mm, are un colorit albastru până la albastru-negru. Datorită pilozităţii solzoase, neregulate, prezintă un aspect marmorat. Posedă o trompă lungă, curbată în jos. Caracteristic este un punct albicios după scutul gâtului. Larvele în lungime de 4 - 5 mm au o capsulă cefalică brună.

Tablou simptomatologic

Ca locuri de depunere a ouălor sunt preferate părţile inferioare ale peţiolurilor şi nervura mediană. Aceste locuri de pătrundere a insectelor prezintă deformări specifice ȋngroşării sau cicatrizării. În măduva tulpinii se află galerii de hrănire colorate brun datorită fecalelor. Larvele sunt bine vizibile la tăierea tulpinii. Tulpinile se pot îndoi, deoarece pereţii tulpinii sunt slăbiţi şi ȋşi pierd ȋnsuşirea de susţinere a plantei. La infestare puternică pot interveni inhibarea creşterii, dar nu tulburări ale creşterii lăstarilor. Orificiile forate servesc ca porţi de intrare pentru ciuperci patogene. Maturarea prea devreme ca simptom târziu este posibilă şi poate fi confundată cu atacul de Sclerotinia sclerotiorum.

Combatere

  • Control al zborului populaţiilor de insecte cu capcane feromonale.
  • Aplicarea insecticidului înainte de depunerea ouălor, adică cca. 7 până la 10 zile după primul zbor.

Mergi sus