BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Puricii cruciferelor [Psylliodes chrysocephala]

Apariţie

Pe rapiţă şi alte specii de crucifere.

Tablou simptomatologic

Pe frunzele tinere de rapiţă apar orificii provocate de consumul mezofilului de către purecii adulţi. Însă mult mai dăunătoare este hrănirea larvelor în interiorul tulpinilor şi pețiolurilor. Ultimele se rup cu uşurinţă, mai ales dacă înaintea gerului a pătruns apă prin orificiile de hrănire. Dacă prin consumul de către dăunător sunt distruse şi punctele vegetative, atunci planta moare în întregime.

Descriere

Puricele cruciferelor face parte din grupul coleopterelor. Forma este alungit - ovală, cu spatele puternic arcuit. Cu dimensiunea de 3 până la 4,5 mm, aparține grupului celor mai mari dăunători ai rapiței. Învelișul aripilor este lucios și este negru - albăstrui până la albastru - verzui, rar sunt și exemplare brun - gălbui. Toate au dungi punctate, vizibile pe învelișul aripilor. Larvele sunt alb murdar, au un cap brun închis, trei perechi de picioare în zona pieptului și au până la 7 mm lungime. Pe fiecare porțiune a corpului sunt pete închise, țepoase. Atacul cel mai dăunător este al adulților, care pot distruge tinerele plante de rapiță.

Dăunător

Larvele au o lungime de până la 7 mm şi colorate alb murdar. Au un cap brun închis precum şi trei perechi de picioare iar pe abdomen două prelungiri spinale. Prezintă de asemenea pete închise pe tot corpul, care sunt păroase ţepos. Gândacii au o lungime de cca. 3-4 mm, coloraţi albastru negru cu luciu metalic. Au caneluri punctate fin pe aripi şi dispun datorită picioarelor posterioare puternice de o bună capacitate de salt.

Observaţii

Puricii cruciferelor sunt răspândiţi în întreaga zonă de cultură a cruciferelor şi infestează rapiţa de toamnă ȋn primele faze de dezvoltare incepând cu faza cotiledonală, imediat după răsărire. Ca reproducători de iarnă femelele îşi pot depune ouăle şi la temperaturi joase (de cca. 6°C), astfel încât acest proces se poate prelungi până primăvara.

Alte informații

Puricii rapiței = Psylliodes chrysocephala

Puricii cruciferelor = Phyllotreta atra

Puricii cruciferelor. Se întâlnesc două specii de purici care se deosebesc prin mărimea adultului.

Psylliodes chrysocephala este mai mare, are în medie lungimea adultului de 3 - 4,5 mm și prezintă o culoare negru-albastru strălucitor.

Adultul speciei Phyllotreta atra este mai mic, are o lungime medie de 2 - 3,5 mm și o culoare neagră cu reflexe albastrui.

Atacul este produs prin rosături circulare pe cotiledoane și pe primele frunze adevărate. Daunele principale sunt produse de către larve, prin galeriile produse în plantele tinere (toamna) prin distrugerea meristemelor de creștere.

Favorizeaza apariția patogenilor (Phoma).

Mergi sus