BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Ramularia sfeclei de zahăr [Ramularia beticola]

Aspect / Tablou simptomatologic

Pe frunze se formează iniţial micelii fungice de culoare cenuşiu deschisă de până la 5 mm, care sunt mărginite roşcat. La o umiditatea mare a aerului pe partea inferioară a frunzei se depune o pâslă cenuşie. Frunzele tinere rămân protejate.

Importanţă

La nivel mondial este cea mai importantă şi dăunătoare boală a sfeclei. Agentul patogen apare mai ales în locuri umede răcoroase şi ani umezi, răcoroşi. La dezvoltarea puternică a frunzelor noi şi infestarea timpurie se poate ajunge la pierderi de recoltă evidente de până la 40% şi conţinut glucidic scăzut. Rădăcinile rămân mai mici şi producţia scade atât cantitativ cât şi calitativ.

Factori stimulatori

Clima caldă umedă (25˚C şi umiditatea aerului de 100%). Lăsarea frunzei de sfeclă pe câmp, rotaţia scurtă a culturilor, irigarea.

Confundare

În stadiu incipient cu Cercospora, boală bacteriană.

Mergi sus