115 ani de la înființarea Liceului Tehnologic ”Gheorghe Ionescu-Sisești”

Cum marchează conducerea liceului acest moment și care sunt perspectivele elevilor liceului cu specific agricol

Învățământul agricol românesc are o tradiție îndelungată, iar Liceul Tehnologic "Gheorghe Ionescu-Siseşti" este printre cele mai vechi din țară. Anul acesta se împlinesc 115 ani de la înființarea acestei instituții, un record, am putea spune, pentru învățământul agricol românesc.

Instituția a luat naștere după atacul de filoxeră din 1882, iar primii profesori au avut o misiune pe cât de dificilă, pe atât de importantă – să dea agriculturii specialiști capabili să repună pe picioare sector viticol românesc. În tot acest timp, pe băncile școlii au luat loc viticultori și fermieri care au făcut carieră, iar numele liceului naște nostalgii și astăzi, printre proprietarii de crame, oenologii sau viticultorii care au făcut primii pași în cariera viticolă pornind de aici.

Pentru a marca acest moment special, am stat de vorbă cu doamna Mihaela Barbu, directorul Liceului Tehnologic ”Gheorghe Ionescu Sisești” din comuna Valea Călugărească, despre istoria, prezentul și proiectele de viitor care vor face mai bună oferta educațională în domeniul învățământului agricol.

Marcăm în acest an 115 ani de la înființarea liceului. Ce ne puteți spune despre istoricul liceului?

Așa cum ați spus și dvs, suntem un liceu cu tradiție, printre cele mai vechi din țară chiar. A fost înființat de Spiru Haret în anul 1907 și s-a numit inițial Școala Elementară de Viticultură. S-a pornit cu două clase. În timpul primului război, școala a fost închisă. Între 1919 – 1928 se numea Școala Inferioară de Viticultură, cu cursuri de 4 ani. Trei ani se făceau cursurile teoretice și un an se făcea practică. Tot atunci s-a construit noul local și o casă de locuit pentru personal. Actuala formă s-a menținut până în 1948. În același an, școala a devenit ”Scoala medie tehnică viticolă”, cu durată de patru ani. Din 1955 aici funcționează două tipuri de școli: cea profesională, cu durată de 3 ani și cea tehnică de maiștri viticoli, cu durata de 4 ani.

În 1962 se transformă în Școala Tehnică Horticolă și o mare parte din patrimoniu a ajuns în dotarea Institutului de Cercetări pentru Viticultură și Vinificație. În 1966 școala a devenit Liceul Agricol, cu durata de 5 ani, apoi de 4 ani. În 1983 s-a finalizat construcția internatului și a unei cantine de 300 de locuri, datorită numărului mare de elevi.

În 1990, Liceul Agricol de la Valea Călugărească se transformă în Grup Școlar Agricol. În 2009 numele liceului devine Colegiul Agricol „Gheorghe Ionescu - Siseşti” Valea Călugărească, pentru ca 9 ani mai târziu, în 2018, conform Ordinului Ministrului nr. 5178/2018, să se transforme în Liceul Tehnologic „Gheorghe Ionescu - Siseşti” comuna Valea Călugărească.

În momentul de față, liceul are în proprietate un teren de 25 de hectare. Noi gestionăm 3 hectare de livadă (meri, peri, cireși, vișini) și 1 hectar de nuci. Am înființat și mici plantații de lavandă, de aronia și aluni. Restul terenului, adică 18,8 hectare sunt în arendă. Pe acest teren s-a plantat viță de vie, struguri de masă, cu condiția ca noi să îl putem folosi pentru instruire practică, elevii noștri să învețe acolo. Tot de aici obținem și un venit substanțial când intră via pe rod.

Eu sunt profesor aici din 1996. Și am simțit că aici îmi este locul unde îmi voi putea face meseria de dacăl cu mare drag. Chiar dacă nu am urmat această specialitate, am învățat din familie despre agricultură. Probabil am moștenit ceva din pasiunea bunicilor și părinților mei. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când sunt director. Am avut o teamă la început, știam ce presupune această muncă, gestionarea atâtor hectare de teren agricol, elevii care vin din tot bazinul Văii Cricovului, faptul că în ultimii ani agricultura a trecut prin mari transformări și nu este o ocupație care să atragă pe tinerii din ziua de azi.

Însă, alături de doamna Vasilica Necula, directorul adjunct cu care am o colaborare excelentă, am reușit, ca echipă de management, să avem numeroase realizări și să ridicăm prestigiul acestui liceu. Am fost remarcați și de Ministerul Agriculturii, care ne-a preluat în urmă cu doi ani și am reușit astfel să reabilităm și să dotăm atelierele școală. Este munca unei întregi echipe în spatele acestei școli.

Cum marcați această aniversare?

Din momentul în care am devenit director, am început să organizăm Ziua Școlii anual, pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, liceul nostru purtând numele Gheorghe Ionescu-Sisești, care a fost un creator de școală în domeniul agronomiei. Sperăm ca anul acesta să putem organiza o ediție frumoasă, mai ales că în ultimii doi ani am fost nevoiți să renunțăm la festivități din cauza pandemiei.

Îmi doresc o ediție aniversară în care să putem invita absolvenții din toată țara, să fie alături de noi. Am invitat absolvenți care au făcut cinste liceului și sunt realizați pe plan profesional acum în întreaga țară, devenind personalități cu notorietate în societatea actuală. Amintim câteva nume care au obținut rezultate deosebite în cariera personală, cunoscute nouă prin monografia școlii, realizată cu dăruire de către regretatul colonel (r) Constantin Ceauşu şi prin bunăvoința doamnei Andone Maria (fost profesor de matematică al şcolii): Alexandrescu Ion-profesor doctor docent (Universitatea Iaşi), scriitorul Mihale Aurel, Varga Nicolae-doctor inginer (fost dir. gen. al ICDVV, Valea Călugărească), Necşulescu Ion -doctor inginer (fost dir. S.C. Vinalcool), Giosanu Tudor -doctor inginer (fost dir. al ICDVV, Valea Călugărească), Ion Marian-cercetător ştiinţific (dir. gen. al ICDVV, Valea Călugărească), Neagu Constantin-doctor inginer (fost dir. al Combinatului de Vinificaţie S.C. ROVIT S.A., Valea Călugărească), Ion Marin-doctor inginer în vinificaţie - dir. al ICDVV Valea Călugărească, Băicoianu Robert Ionuţ - manager culturi horticole la Compania BASF, Costăchescu Bogdan-director tehnolog la Davino Urlaţi, Boghici Adriana Magdalena-judecător (Tribunalul Prahova), Vintilă Gabriel Valentin - avocat (Baroul Prahova), Stemate Mădălin - medic veterinar, Pinţoiu Toma - consilier judeţean Prahova, Grigore Florin - director la S.C.Budureasca S.A., Preda Gavril - doctor în istorie. Cu siguranţă sunt mulţi alţi absolvenţi cu rezultate meritorii, dar despre care, să ne fie cu iertare, nu avem cunoştinţă.

Anul acesta, deoarece data de 23 aprilie cade în timpul vacanței, dorim să organizăm ediția aniversară în luna mai, sub forma unei săptămâni a porților deschise. Elevii de gimnaziu vor avea astfel ocazia să viziteze școala și sperăm să îi putem atrage spre acest domeniu al agriculturii.

Cum vi se pare că se prezintă la ora actuală învățământul agricol?

Din păcate, mulți fug de acest domeniu. Au rămas cu un stereotip, cu ideea că agricultura înseamnă o muncă grea folosind sapa ca instrument de lucru. Însă, așa cum știți, acum totul s-a modernizat, s-a automatizat, iar în multe ferme vorbim deja de tehnologie de ultimă generație. Nu ar mai trebui să îi fie nimănui frică de acest domeniu care cuprinde industria alimentară și medicina veterinară. Noi avem inclusiv această specializare. De fapt, suntem singurul liceu din județul Prahova care mai are această specializare de tehnician veterinar.

Specificul viticol nu mai există. Specializarea Horticultură conține tot. Anul acesta, la învățământul profesional chiar am reușit, cu ajutorul agenților economici din zonă, să facem o clasă cu specialitatea de horticultor, pentru că piața cere o astfel de calificare.

Mai putem vorbi despre un rol al învățământului agricol în educația românească, în contextul lipsei de specialiști și mai ales de lucrători din țara noastră?

Eu sunt de părere că suntem pe un trend crescător. Copiii acum au început să fie mai atrași de noi. Probabil au auzit de la colegi sau prieteni de oferta noastră. Noi mergem în toate școlile din zonă și prezentam liceul nostru, avem zile ale porților deschise, ne-am promovat în presă și în mai multe medii. Chiar recent am publicat oferta de școlarizare pentru următorul an. Chiar a fost pentru noi o bucurie să vedem că la clasele de învățământ profesional să trebuiască să facem o selecție a elevilor. Am reușit să formăm toate clasele, lucru care nu se întâmpla în anii trecuți.

Mai sunt elevii atrași de această carieră?

Mulți elevi sunt atrași. Poate și datorită familiei, sau contează zona, pentru că suntem aproape de Ploiești. Mulți chiar își doresc calificările din domeniul agricol și conex, al industriei alimentare. Iar calificarea de tehnician veterinar este căutată în județul Prahova. Din păcate, internatul nostru este momentan în conservare, din cauza degradării, dar sperăm să putem demara proiectul de reabilitare. Oferind elevilor cazare și masă ar fi minunat pentru că am putea atrage mai mulți, oferindu-le posibilitatea de a locui într-un campus școlar modern.

Cum vad părinții copiilor viitorul în agricultura românească? Sunt șanse să se dezvolte învățământul în această direcție?

Eu sunt sigură că liceele agricole vor fi foarte căutate pe viitor. Daca se va face și mai mult pentru susținerea fermierilor, cred că avem șanse mari să putem reveni la perioada de acum 30 de ani, când exista o concurență de 6-7, poate chiar și 10 elevi pe loc. Încercăm să revenim la acel nivel, sunt foarte multe proiecte în desfășurare sau planificare în acest sens.

Care sunt perspectivele unui elev ce absolvă acest liceu?

Pentru anul viitor de școlarizare noi ne-am păstrat în proporție de 80% domeniul agricol și conex. Restul specializărilor sunt de mecanic auto și servicii precum tehnician de gastronomie, Ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie, deoarece acestea au fost cerințele pieței muncii în zona noastră. În fiecare an, noi avem la învățământul profesional cu durata de trei ani câte 3 clase de școală profesională. În acest moment avem specializări de: horticultor, mecanic agricol, apicultor/sericicultor, preparator de produse din carne-pește, Ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie, brutar, patiser, preparator produse făinoase, lucrător în agroturism, mecanic auto, tinichigiu/vopsitor auto. Oferta noastră de școlarizare poate fi găsită pe site-ul nostru sau pe pagina noastră de Facebook .

Ce presupune mai exact învățământul profesional? Elevii urmează aceste cursuri timp de trei ani. În clasa a IX-a orele se axează mai mult pe teorie și cultură generală și mai puțin pe instruirea practică. Dar ponderea activităților practice crește în anii următori. Mai mult, fiecare elev are un contract de practică, semnat cu un agent economic din zonă și primește de la stat o bursă profesională de 200 de lei.

Noi avem acum și clasă de învățământ profesional dual. Anul acesta am creat o clasă care combină două calificări: horticultor și Brutar, patiser, preparator produse făinoase. Anul trecut am avut jumătate din clasă cu calificarea Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, la învățământul profesional dual. Avantajul învățământului dual e că pe lângă bursa profesională de 200 de lei, elevii mai primesc în plus 200 de lei de la agentul economic, iar echipamentul și transportul sunt și ele asigurate.

Pe lângă clasele acestea, oferta noastră cuprinde și învățământul liceal cu durata de 4 ani. Și acești elevi au parte de instruire practică și pot încheia contracte cu agenții economici. Mare parte dintre elevii noștri au fost angajați imediat după ce au terminat școala și au obținut certificatul de nivel 3 profesional, respectiv cel de nivel 4 pentru învățământul liceal.

Mulți dintre absolvenții noștri devin apoi profesioniști de succes. Avem numeroase astfel de exemple. De altfel, majoritatea viticultorilor de la cramele din zonă au absolvit la noi. Mulți dintre absolvenți sunt chiar profesori la noi în școală, s-au întors cu drag aici.

Care este relația liceului cu angajatorii din zonă?

Noi avem o legătură foarte bună atât cu agenții economici, cât și cu consiliul local. Colaborăm cu toții în vederea planului de școlarizare și a cerințelor pieței. Discutăm, vedem ce meserii și posturi sunt solicitate în zona noastră sau în județul Prahova și, în funcție de cerințele pieței muncii, ne proiectăm locurile și activitatea de școlarizare pentru anul următor.

Acum, de exemplu, există o mare lipsă de forță de muncă pentru specializarea de mecanic agricol. Încercăm să facem demersuri în acest sens, cu ajutorul Ministerului Agriculturii și să obținem un tractor, ca să putem autoriza o școală de conducere pentru echipamente agricole.

Dar cu Institutul Național de Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească?

Și cu ei avem o relație foarte bună. Domnul director Ion Marian chiar a fost elev al liceului nostru. Atât dânsul, cât și specialiștii Institutului fac parte din comisiile examenelor de certificare de nivel 3, 4 și 5. În plus, elevii noștri fac practică la acest institut și îi avem parteneri în diverse proiecte și activități.

Care sunt avantajele dumneavoastră față de celelalte unități similare de învățământ din țară?

Avantajele noastre? Nu sunt multe licee care au în proprietate un teren agricol atât de mare. Sunt multe licee care își doresc acest lucru și au solicitat Ministerului Agriculturii să le cedeze terenuri. Noi avem avantajul de a deține acest teren cu titlul de proprietate. Acesta este un punct forte al nostru.

Apoi, vorbim de zona în care suntem așezați, de specificul viticol al acesteia. Bineînțeles, nu putem uita de tradiția noastră. Și, nu în ultimul rând, trebuie să amintim relația excelentă cu comunitatea locală și cu agenții economici din zonă.

Ce proiecte aveți în plan pe viitor?

Ce-mi doresc eu cel mai mult este să putem realiza acest campus școlar. Ne dorim să reabilităm clădirea internat-cantină. În acest fel vom avea posibilitatea ca elevii din toată țara, cei care își doresc astfel de calificări, să vină și să îi găzduim, să îi școlarizăm. Ne dorim și chiar am reușit să creăm o serie de parteneriate în acest sens.

De asemenea, acum derulăm două proiecte Erasmus, de schimb de experiență cu alte licee similare din alte țări. Avem o școală frumoasă și dotată și facem tot ce ne stă în putință să oferim toate condițiile pentru copiii pasionați de agricultură, să putem avea profesioniști din ce în ce mai buni în acest domeniu. Societatea de mâine are nevoie de oameni educați, comunitățile au nevoie de specialiști, școala noastră poate asigura viitorul societății civile și comunității locale. Dincolo de evoluția societății, rămâne totuși educația, iar Liceul Tehnologic „Gheorghe Ionescu-Șisești” încearcă să nu își dezmintă menirea.

Povești cu vinuri românești, ediția a VII-a, 2022

Pășește printre stelele vinului românesc. S-au ales vinurile câștigătoare la Marea finală.

Vezi marii câștigători

Conținut exclusiv pentru femierii înregistrați

Fă-ți cont pe site-ul BASF Agro și vei putea accesa conținutul premium, accesibil doar fermierilor înregistrați

Intră în secțiunea Premium

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus