GHID: Cum alegi hibridul și sistemul de producție la rapiță

Alegerea hibrizilor și a sistemelor de producție adecvate sunt esențiale pentru o cultură de rapiță productivă.

Originară din nordul Mării Mediterane, rapița este cultivată în Europa de peste 2.000 de ani, însă prima atestare documentară este de acum 4.000 de ani. Este una dintre cele mai apreciate plante de cultură și aparține familiei Brassicaceae (Crucifere), genul Brassica, ce cuprinde 34 de specii, dintre care doar cinci sunt cultivate pentru uleiul folosit în consumul uman și ca biodiesel, ori ca nutreț pentru hrana animalelor. Totodată, rapița este și o foarte bună meliferă, de pe un hectar de cultură putându-se produce între 35 și 100 de kilograme de miere.

Alegerea hibrizilor, a sistemului de producție, precum și bunele practici în ceea ce privește întreținerea sunt esențiale pentru a putea obține recolte de calitate. O producție satisfăcătoare în raport cu investițiile făcute depinde și de condițiile climatice, mai ales de cantitățile de precipitații de dinaintea sau imediat de după semănat. Dacă plănuiți înființarea unei culturi de rapiță de toamnă, țineți cont de faptul că, la intrarea în iarnă, plantele trebuie să aibă 8-10 frunze, o lungime a vârfului de creștere de cel mult 2 cm, un diametru al tulpinii de colet de cel puțin 8-10 mm și un sistem radicular foarte bine dezvoltat.

  • Tipuri de hibrizi de rapiță
  • Cum alegeți hibrizii de rapiță
  • Sisteme de producție pentru cultura de rapiță
  • Bune practici în producția de rapiță

Tipuri de hibrizi de rapiță

Pe piață, există zeci de hibrizi de rapiță din două categorii: convenționali și Clearfield®. În portofoliul BASF puteți găsi ambele tipuri de hibrizi, care pot contribui la obținerea unei producții stabile, chiar și în condiții climatice dificile.

Hibrizi de rapiță convenționali și Clearfield® din gama InVigor®

Specialiștii BASF vă recomandă, în primul rând, gama de semințe de rapiță InVigor® , care cuprinde atât hibrizi convenționali, cât și Clearfield®, caracterizați prin productivitate, stabilitate și proprietăți genetice și agronomice deosebite. Semințele sunt pregătite pentru a fi cultivate cu ajutorul unei tehnologii de vârf și sunt adaptate nevoilor dumneavoastră, ca să obțineți o cultură de rapiță performantă. BASF vă pune la dispoziție următoarele tipuri de hibrizi InVigor®:

Hibrizi de rapiță InVigor® Clearfield®:

  • InV1166CL - hibrid de rapiță de toamnă, bine adaptat climatului din România; conține gena Rlm7, ceea ce conferă o toleranță crescută la putregaiul negru (Phoma lingam); totodată, este rezistent la iernare și la frângere, are o bună vigoare timpurie și oferă un conținut ridicat de ulei; prezintă o bună toleranță la cădere;
  • InV1266CL - hibrid de rapiță de toamnă, pentru producții foarte mari; are o rezistență excelentă la temperaturile foarte scăzute și poate fi cultivat în condiții diverse de agromediu; bună toleranță la Phoma, datorită genei Rlm7; prezintă o bună rezistență la cădere/frângere.

Hibrizi de rapiță InVigor® convenționali:

  • InVigor 1022 - hibrid de toamnă, semitimpuriu spre mediu, adaptabil tuturor tipurilor de sol, având un potențial ridicat mai ales pe solurile adânci; oferă o stabilitate bună a producției; bună toleranță la boli, temperaturi scăzute și înflorire semitimpurie; prezintă o rezistență bună la cădere și o toleranță ridicată la Phoma; - acest produs nu mai este comercializat - te rugăm să consulți pagina cu oferta actuală

Hibrizi de rapiță InVigor® convenționali, creați cu tehnologia de reducere a scuturării:

  • InVigor® 1165 - hibrid de rapiță semitardiv, creat cu tehnologia de reducere a scuturării, ce poate fi cultivat pe toate tipurile de sol, inclusiv pe cele slabe; are o foarte bună rezistență la putregaiul negru și la Verticillium, conține gena Rlm7; are un potențial ridicat de producție și o bună stabilitate; prezintă toleranță bună la cădere/frângere;
  • InV1170 - hibrid de rapiță de toamnă, creat cu tehnologia de reducere a scuturării, foarte performant, cu o rezistență excelentă la boli, cum ar fi putregaiul negru (Phoma lingam) sau verticilioza (Verticillium longisporum); conține gena Rlm7, prezintă o bună vigoare atât timpurie, cât și după iernare, cu o toleranță bună la scuturare;
  • InV1188 - hibrid de rapiță de toamnă, indicat pentru toate tipurile de sol, chiar și pentru cele ușoare; este caracterizat prin toleranța la condițiile de iarnă, rezistența la Phoma și vigurozitatea plantelor; conține gena Rlm7; cu ajutorul lui, puteți obține o stabilitate crescută a producției; prezintă o bună rezistență la scuturare.

Cum alegeți hibrizii de rapiță

Rapița este o plantă erbacee anuală, care poate produce 8-12 tone de materie uscată, după recoltare, lăsând solurile curate, fără buruieni. Semințele sunt bogate în ulei și rămân viabile peste 10 ani, în condiții optime de recoltare și păstrare. Totodată, șrotul obținut are un conținut mare de proteine, fiind o resursă importantă de hrană pentru animale. Din 100 de kg de semințe se obțin, în medie, 40-50 de litri de ulei și 50-55 de kilograme de șrot. Pentru o producție stabilă, de calitate și mai mare, este indicat să alegeți hibrizii în funcție de anumite criterii, iar cele mai importante dintre acestea sunt:

Rezistența la condițiile de mediu

Rapița este o cultură sensibilă, mai ales în primele etape de vegetație, iar unul dintre cele mai importante aspecte din acest punct de vedere îl reprezintă factorii de mediu. Pentru condițiile climatice din țara noastra, de exemplu, rapița de toamnă este mult mai bine adaptată decât cea de primăvară. Este motivul pentru care aceasta din urmă este cultivată pe suprafețe mult mai mici.

Hibrizii, fie convenționali, fie Clearfield®, prezintă o foarte bună toleranță la iernat, secetă sau arșiță. Rețineți că o dezvoltare armonioasă a plantelor depinde și de cantitatea de lumină pe care o primesc, ceea ce înseamnă că densitatea joacă un rol esențial. Recomandarea specialiștilor este de 30-45 de plante/mp la hibrizii de rapiță. Este necesară o reducere cu 30-40% a cantității de semințe, față de soiuri.

Toleranța la boli

Unele dintre cele mai agresive boli care pot ataca rapița sunt putregaiul negru (Phoma lingam) și verticilioza (Verticillium longisporum). Prin urmare, unul dintre criteriile de care este bine să țineți seama atunci când alegeți hibrizii este toleranța pe care aceștia o au la boli, în special la acestea două.

Potențialul de producție

În funcție de tehnologia aplicată, tipul de sol și microclimatul zonei, este indicat să alegeți hibrizii de rapiță care sunt mai bine adaptați nevoilor dumneavoastră. Este foarte important să vă consultați cu specialiștii în domeniu, ca să știți exact ce așteptări să aveți. Dincolo de calitatea hibrizilor, însă, țineți cont de bunele practici în ceea ce privește măsurile fitosanitare și de îngrijire a culturii.

Rezistența la scuturare

Buruienile, dăunătorii, agenții patogeni, compoziția solului, deficitul de minerale și substanțe nutritive sunt printre cele mai întâlnite cauze ale pierderilor de recoltă, în ceea ce privește cultura de rapiță. Mai există, însă, un fenomen, care apare cu precădere vara, atunci când vântul bate cu putere: scuturarea. Rezistența genetică la scuturare, introdusă de BASF la hibrizii din gama InVigor®, vă oferă flexibilitate în ceea ce privește data de recoltare. Astfel, vă puteți proteja eficient cultura de efectele furtunilor puternice de vară, aveți posibilitatea de a reduce pierderile din recoltă și de a obține o producție de o mai bună calitate. De asemenea, este diminuată presiunea samulastrei.

Sistemul de producție

Recomandarea producătorilor de semințe este să alegeți hibrizii și în funcție de sistemul de producție pe care îl veți folosi pentru rapiță. De pildă, dacă optați pentru sistemul Clearfield®, este indicat să utilizați semințe de acest tip, pentru a putea beneficia de potențialul maxim de producție al hibridului.

Sisteme de producție pentru cultura de rapiță

Există două sisteme de producție importante, pe care le puteți alege pentru cultura de rapiță: convențional și Clearfield®. Amândouă asigură cele mai bune rezultate, numai dacă fac parte dintr-un management integrat de combatere a buruienilor, cu erbicide specifice, dacă sunt respectate măsurile de tehnică agronomică (rotația culturilor, aratul, timpul optim pentru semănat etc.) și cele fitosanitare, de prevenție și combatere a bolilor și dăunătorilor.

Sistemul de producție Clearfield® pentru rapiță

Sistemul de producție Clearfield ® presupune combinarea unui erbicid Clearfield®, cu spectru larg de acțiune, cu o varietate de hibrizi de ultimă generație, de tip Clearfield®, cu potențial ridicat de producție. Pentru o cultură de succes, rețineți că este foarte important să:

  • evitați aplicarea incorectă - citiți cu atenție ambalajele semințelor și ale erbicidelor; folosiți erbicide Clearfield® doar pentru hibrizi Clearfield; respectați recomandările producătorilor în ceea ce privește momentul optim de aplicare, doza corectă și celelalte condiții de aplicare înscrise pe eticheta produsului;
  • respectați programul tehnologic adecvat de îngrijire și de protecție a culturii - cuprinde măsuri tehnologice, fitosanitare, specifice rapiței Clearfield® (tratamentul semințelor, aplicarea de erbicide, fungicide, insecticide).

Principalele avantaje ale unui sistem de tip Clearfield® sunt:

  • controlul eficient al buruienilor - ceea ce conduce la o producție mai mare și de o mai bună calitate; în acest sistem se combat cu succes și buruienile crucifere din cultura de rapiță; sistemul Clearfield® asigură cel mai mare spectru de combatere a buruienilor și este recomandat în special în condiții de infestare ridicată cu buruieni;
  • reducerea numărului de treceri - majoritatea sistemelor convenționale presupun, de obicei, un număr mare de treceri pentru combaterea buruienilor; cu ajutorul sistemului Clearfield®, economisiți timp și resurse;
  • flexibilitate și independență - condițiile meteo și sistemele de lucrări ale solului (arătură, lucrări minime, însămânțare directă) au o influență majoră asupra performanței erbicidului la cultura de rapiță; erbicidul Clearfield® oferă o independență mai mare din acest punct de vedere, putând fi utilizat în condiții climatice variate și în orice sistem de lucrări ale solului;
  • evitarea efectelor de fitotoxicitate - de obicei, o singură erbicidare este suficientă, iar erbicidele Clearfield®, folosite potrivit recomandărilor producătorilor, nu produc efecte de fitotoxicitate asupra hibrizilor Clearfield;
  • predictibilitate mai mare - folosirea hibrizilor cu potențial ridicat de producție și a erbicidelor cu cel mai mare spectru de combatere creează premisele pentru a obține o producție mai mare.

Erbicidele recomandate pentru rapița Clearfield®:

  • Cleranda® - erbicid postemergent, cu spectru larg; combate nu doar buruienile obișnuite la cultura de rapiță (Galium, Chenopodium, Matricaria etc.), ci și pe cele mai greu de gestionat, cum sunt cruciferele, gramineele și samulastra de cereale; se aplică în amestec cu adjuvantul Dash® HC, numai la hibrizii Clearfield®, doza recomandată este de 1,5-2,0 l/ha Cleranda® + 1,0 l/ha adjuvant Dash® HC; se aplică toamna, în momentul în care buruienile dicotiledonate dezvoltă 2-4 frunze și cele monocotiledonate, inclusiv samulastra, sunt în faza de 1-3 frunze, iar cultura de rapiță este în stadiul de cotiledoane dezvoltate până la a opta frunză; necesită o singură aplicare; vă oferă posibilitatea de a economisi resursele pe care ar fi trebuit, în alte condiții, să le alocați pentru combaterea gramineelor;
  • Cleravo® - erbicid pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și monocotiledonate, Cleravo® este indicat atât pentru culturile de toamnă, cât și pentru cele de primăvară; pentru rapița de toamnă, se aplică primăvara, când plantele sunt în faza de rozetă, până la dezvoltarea primilor boboci florali; pentru rapița de primăvară, este indicat când apar 2-8 frunze; momentul optim pentru utilizarea Cleravo® este când buruienile dicotile au 2-4 frunze, iar în cazul celor monocotile, înainte de înfrățire; pentru combaterea samulastrei la rapița de toamnă, se recomandă, în toamnă, un tratament cu un graminicid omologat, cum ar fi erbicidul Stratos® Ultra.

Sistemul convențional de producție pentru rapiță

Dacă optați pentru sistemul convențional de producție, atunci este bine să alegeți hibrizi convenționali, pe care să-i combinați cu erbicide adecvate pentru ei. Aceasta, pentru un management eficient al buruienilor, o dezvoltare corectă și sănătoasă a culturii și pentru o producție stabilă și de calitate.

Erbicidele recomandate pentru rapița convențională:

  • Butisan® S - indicat atât pentru culturile de toamnă, cât și pentru cele de primăvară; poate fi aplicat preemergent sau postemergent timpuriu, ținând cont de tipul solului, pregătirea patului germinativ (bine pregătit, mărunțit, neted și umed) și de condițiile de umiditate; în preemergență, produsul se aplică imediat după semănat; până la răsărirea culturii de rapiță; la aplicarea postemergentă timpurie, se poate administra de la stadiul de cotiledoane complet dezvoltate, până în stadiul de nouă frunze adevărate ale culturii de rapiță, iar buruienile nu au răsărit încă sau au dezvoltat cel mult 1-3 frunze adevărate; doza recomandată este de 1,5 l/ha;
  • Butisan® Avant - cu trei substanțe active (dimetenamid–P, metazaclor și quinmerac), combate eficient numeroase buruieni anuale monocotiledonate și dicotiledonate, având un efect combi (asigură distribuția și circulația în sol, absorbția substanțelor și eficacitatea în combaterea unor specii variate de buruieni); se aplică fie preemergent (după semănat, înainte de răsărirea rapiței și a buruienilor), fie postemergent timpuriu (buruienile să răsară sau să aibă cel mult 2 frunze, iar rapița să dezvolte cel mult șapte frunze); doza recomandată este de 2,5 l/ha;
  • Stratos® Ultra - tratament eficient pentru combaterea buruienilor monocotiledonate, în mod special a samulastrei de cereale, dar și a altor buruieni graminee din cultura de rapiță; se aplică împreună cu adjuvantul Dash® HC; dozele recomandate sunt: 1 l/ha Stratos® Ultra + 1 l/ha Dash® HC până la faza de înfrățire a samulastrei; 1,25 l/ha Stratos® Ultra + 1,25 l/ ha Dash® HC, începând cu faza de înfrățire; 2,0 l/ha Stratos® Ultra + 2 l/ha Dash® HC pentru graminee perene.

Bune practici în producția de rapiță

Fie că alegeți sistemul de producție convențional, fie pe cel Clearfield®, ca să obțineți o rentabilitate satisfăcătoare în raport cu investițiile făcute și cu efortul depus pentru îngrijirea culturii, precum și recolte de calitate, este esențial să aplicați cu rigurozitate tehnologiile recomandate de BASF pentru:

  • protecția culturii de rapiță - combaterea buruienilor, a bolilor, a dăunătorilor;
  • creșterea rezistenței la iernare;
  • îmbunătățirea metabolismului plantelor.

De asemenea, sunt importante monitorizarea constantă a culturii și consultarea specialiștilor, pentru a identifica din timp semnele îmbolnăvirilor sau pe cele ale atacurilor dăunătorilor, și aplicarea corectă a tratamentelor preventive.

Prin urmare, este foarte important să respectați bunele practici în producția de rapiță, în funcție de sistemul folosit. Principalele aspecte pe care este indicat să le luați în calcul se referă la:

  • folosirea produselor de protecție a culturii de rapiță - tratamente pentru semințe, fungicide, insecticide (pe lângă erbicidele deja menționate mai sus):
    • Caramba® Turbo - combină substanţa activă a unui fungicid, cu cea a unui regulator de creștere, asigurând controlul eficient al unor boli ca putregaiul negru (Phoma lingam), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea), alternarioza (Alternaria brassicae), făinarea (Erysiphe communis); doza recomandată, ca regulator de creștere, este de 0,7 l/ha, iar pentru acțiunea fungică, este de 1 l/ha (1-2 tratamente);
    • Pictor® - fungicid cu acţiune preventivă, curativă și eradicativă, împiedică germinarea sporilor și creșterea miceliului ciupercilor; este recomandat în special pentru combaterea putregaiului alb, dar este eficient și pentru alternarioză, făinare sau alte tipuri de putregaiuri; doza recomandată este de 0,5 l/ha;
    • Fastac® Active - insecticid pentru combaterea adulților, a larvelor și a ouălor insectelor; dozele recomandate sunt: 0,3 l/ha pentru gărgărița tulpinilor de rapiță (Ceutorynchus napi), gărgărița pătată (Ceutorynchus quadridens), viespea rapiței (Athalia rosae) și 0,2 l/ha pentru gărgărița semințelor (Ceutorynchus obstrictus), țânțarul silicvelor (Dasineura brassica), gândacul lucios (Meligethes aeneus);
    • Integral® Pro - bio-fungicid (conține un microorganism natural: Bacillus amyloliquefaciens, tulpina MBI 600) pentru tratamentul semințelor rapiței de toamnă și de primăvară; oferă protecție împotriva putregaiului negru și, secundar, împotriva altor agenți patogeni și stimulează mecanismul de apărare al plantelor față de atacul puricilor; poate fi diluat cu apă, la un raport maxim de 1:10–1:20 (produs la apă); doza recomandată este de 160 ml/100 kg semințe;

  • respectarea tehnicilor agronomice: utilizați semințe certificate, practicați rotația culturilor, alternați culturile de toamnă cu cele de primăvară, efectuați o fertilizare optimă, recoltați rapița la momentul optim (când silicvele sunt maturate), respectați igiena culturii, combateți samulastra când plantele sunt mici și în creștere activă.

Rapița este una dintre cele mai apreciate plante de cultură din lume. O recoltă sănătoasă și bogată depinde de mai mulți factori, printre care și alegerea unor hibrizi rezistenți la boli, adaptabili la condiții de mediu diverse, viguroși, care asigură producții stabile. Totodată, este importantă utilizarea unor sisteme de producție, cum este și Clearfield®. Pentru eficiența acestora, însă, este nevoie de implementarea unor tehnici specifice și de respectarea recomandărilor specialiștilor.

Culturi similare

Mergi sus