Alternarioza cartofului - cauze, simptome și combatere

După mană, alternarioza este una dintre cele mai întâlnite și agresive infecții fungice care afectează culturile de cartof. Care sunt cauzele apariției bolii, cum se manifestă și ce măsuri de prevenire și combatere poți lua

Alternaria solani este una dintre cele mai agresive infecții fungice ale culturii de cartof. În condiții favorabile, 40% din recoltă poate fi compromisă.

  • Ce este alternarioza cartofului
  • Cauzele apariției bolii și factorii de risc
  • Alternarioza cartofului - tabloul simptomatologic
  • Cum se transmite alternarioza cartofului
  • Măsuri de prevenire a apariției alternariozei cartofului
  • Cum poate fi combătută alternarioza cartofului
Originar din America de Sud și ajuns în Europa la mijlocul secolului al XVI-lea, cartoful (Solanum tuberosum) este o plantă ce aparține familiei Solanaceae, genul Solanum, care cuprinde un număr de peste 2.000 de specii.

Cunoscută sub denumirea populară de „Pătarea brună a frunzelor de cartof”, alternarioza, cauzată de ciuperca Alternaria solani, este, după mana cartofului (Phytophthora infestans), cea mai gravă și mai răspândită boală care afectează culturile de cartof.

Ce este alternarioza cartofului

Principalele boli care apar în cultura cartofului sunt:

Boli de natură fungică:

  • mana - provocată de ciuperca Phytophthora infestans;
  • alternarioza - cauzată de ciuperca Alternaria porii f. sp. solani;
  • rizoctonia la cartof - provocată de ciuperca Rozoctonia solani;
  • râia neagră - cauzată de ciuperca Synchytrium endobioticum;
  • putregaiul uscat al tuberculilor - provocată de ciuperca Fusarium solani;
  • putregaiul alb - agentul patogen este ciuperca Sclerotinia sclerotiorum;
  • putregaiul apos al tuberculilor - cauzat de ciuperca Rhizopus stolonifer;
  • făinarea cartofului - agentul patogen este ciuperca Erysiphe cichoracearum;
  • verticilioza - cauzată de ciuperca Verticillium dahliae.

Boli de natură bacteriană:

  • putregaiul moale al coletului și al tuberculilor cartofului - cauzată de bacteria Erwinia carotovora;
  • veștejirea bacteriană - provocată de infecția cu Pseudomonas solanacearum.

Boli de natură virală:

  • răsucirea frunzelor la cartof - agentul patogen este virusul Potato Leaf Roll;
  • mozaicul X - cauzat de virusul Potato virus x;
  • mozaicul Y - provocat de virusul Potato virus y.

Alternarioza cartofului este una dintre cele mai întâlnite infecții fungice care afectează culturile de cartof. În condiții climatice favorabile și în lipsa unor măsuri de prevenire și de combatere eficiente, boala poate compromite până la 40% din recoltă și se poate transmite de la o cultură la alta prin resturile vegetale sau prin tuberculii infestați.

Cauzele apariției bolii și factorii de risc

Cauzele apariției alternariozei cartofului

În cazul alternariozei cartofului, agentul patogen predominant care cauzează infecția fungică este Alternaria solani. O altă specie care afectează mai ales culturile târzii de cartof este Alternaria alternata. Este, însă, aproape imposibil să faceți distincția între cele două specii ale ciupercii, fără o analiză microscopică. Diagnosticul corect, cu ajutorul unui specialist în domeniu, este foarte important pentru stabilirea unei scheme corecte de tratament.

Factorii care favorizează evoluția bolii

Apariția și dezvoltarea ciupercii Alternaria solani sunt favorizate de anumiți factori, cum ar fi:

  • temperaturi care se situează între 6 și 34°C - totuși, intervalul optim este între 28 și 30°C:
  • prezența îndelungată a picăturilor de apă pe frunze - rouă, precipitații frecvente, irigarea prin aspersie;
  • umiditatea relativă a aerului;
  • lipsa măsurilor de prevenire și de combatere.

Este de reținut că temperaturile peste 40°C și lipsa precipitațiilor nu sunt condiții favorabile apariției infecției și dezvoltării bolii.

Alternarioza cartofului - tabloul simptomatologic

De obicei, alternarioza apare în perioada înfloritului și se manifestă mai întâi pe frunze, după care, în condiții favorabile, infecția fungică ajunge pe tulpini, până la tuberculi, mai ales dacă aceștia sunt recoltați când vremea este ploioasă. Dacă găsesc mediul propice dezvoltării, conidiile ciupercii germinează în aproximativ 40 de minute, iar primele semne ale bolii apar la 5-7 zile de la contaminare.

Simptomele alternariozei pe frunzele de cartof

Atacul ciupercii Alternaria solani se manifestă mai întâi la nivelul frunzelor cartofului, pornind de la cele de la baza plantei. Astfel, în perioada înfloritului, pe frunze apar pete brune, ulterior cenușii, mai mult sau mai puțin circulare, care pot avea un diametru de 10 mm sau chiar mai mare. Aceste pete sunt foarte bine delimitate, vizibile și zonate concentric. Petele brune sunt înconjurate de o zona galbenă, care face trecerea spre țesutul sănătos al frunzei, încă neafectat de infecție. Ulterior, pe suprafața petelor se dezvoltă un puf catifelat de culoare brun-închisă, care reprezintă, de fapt, fructificațiile ciupercii. Frunzele infectate se deformează, se ofilesc și, într-un final, se usucă, dar nu cad.

Manifestările alternariozei cartofului pe tuberculi

În condiții favorabile, atacul ciupercii poate trece și pe tuberculi. Pete aproape circulare, brune și puțin adâncite, asemănătoare celor care apar pe frunze, se dezvoltă pe tegument. Uneori, ele se pot uni, acoperind suprafețe mari. Pulpa din dreptul lor se înnegrește și putrezește.

Cum se transmite alternarioza cartofului

Alternaria solani nu se răspândește la fel de repede ca mana și nici nu este atât de agresivă, dar necesită o atenție deosebită, pentru ca recolta din anul viitor să nu fie și ea infectată. Ciuperca supraviețuiește în timpul sezonului rece (între culturi) pe tuberculi, alte gazde (buruieni), resturi vegetale sau direct în sol, prin spori. Aceștia pot infecta țesuturile vii ale frunzelor, pe măsură ce cultura de cartof se dezvoltă. Sporii pot fi transmiși și prin semințe sau echipamentul agricol, chiar dacă aceasta nu este metoda primară prin care se răspândește infecția.

Transmiterea infecției de la an la an

În fază inițială, boala se transmite de la un an la altul, prin miceliul ciupercii de pe resturile de plante și din sol, aceasta fiind forma de rezistență prin care Alternaria solani iernează. Dacă nu întrunește condițiile favorabile, ea poate rămâne în sol mai mulți ani. În momentul în care temperatura este de cel puțin 6°C (cel mai bine 24-29°C) și umiditatea este mare, și în lipsa lucrărilor agricole corespunzătoare și a tratamentelor preventive, conidiile germinează și atacă țesuturile vii ale frunzelor cartofului.

Sporulația ciupercii are nevoie de perioade lungi de umezeală, dar se poate produce și în momentul în care există o alternanță între perioadele umede și uscate. De exemplu, conidioforii sunt produși în timpul nopților umede. Lumina zilei și un mediu uscat îi stimulează să producă spori, care vor germina în timpul următoarei nopți umede.

Transmiterea infecției cu ajutorul vântului și al ploii

Un al doilea mod prin care se transmite infecția este prin conidiile purtate de vânt sau de ploaie ori ca urmare a irigării prin aspersie (umectarea excesivă a frunzelor). Astfel, contaminarea este mult mai rapidă decât în primul caz. Alternarioza cartofului este considerată o boală policiclică, manifestată prin cicluri repetate de noi infecții.

Măsuri de prevenire a apariției alternariozei cartofului

Cartoful poate fi afectat de peste 400 de boli și dăunători, motiv pentru care măsurile de protecție fitosanitară sunt esențiale pentru a avea o producție pe măsura investițiilor și a eforturilor depuse pentru întreținerea culturii. Tratamentele preventive, lucrările de întreținere și monitorizarea culturii sunt metodele recomandate de specialiști, ca să vă asigurați că plantele sunt sănătoase și, în cazul în care nu este așa, să puteți acționa eficient și la timp pentru combaterea bolilor sau stoparea evoluției lor.

Pentru a putea preveni apariția alternariozei cartofului, este foarte important să țineți cont de aspectele prezentate mai jos.

Asolamentul

Potrivit lucrării „Agrotehnica. Transformarea modernă a agriculturii” (2011), semnată de Prof. univ. dr. Mihai Berca, monocultura cartofului expune plantele la riscul îmbolnăvirilor și al atacurilor dăunătorilor. Astfel, studiile Institutului de Cercetări de la Brașov au demonstrat că asolamentele de 4 și de 5 ani sunt cele mai potrivite pentru cartof, dar este necesară zonarea lor în funcție de condițiile pedoclimatice.

Rotația culturilor

În ceea ce privește premergătoarele pentru cartof, sunt indicate cerealele păioase (grâu, orz, orzoaică, secară, triticale), porumbul (boabe și porumbul pentru siloz) sau leguminoasele anuale și perene (lucerna, trifoiul roșu - în zonele umede), legume bostănoase, vărzoase, bulboase şi rădăcinoase. Aceste plante părăsesc terenul devreme, lăsând timp suficient pentru pregătirea acestuiaîn vederea cultivării cartofului.

Totodată, ele lasă solul curat de buruieni și resturi vegetale, iar sistemul radicular bogat și profund contribuie la afânarea solului. Conform lucrării „Cultura cartofului” (1999), nu sunt recomandate ca premergătoare plantele care fac parte din aceeași familie botanică, inul sau floarea-soarelui, pentru că dezvoltă boli comune și sunt expuse riscului atacului acelorași dăunători.

Cultivarea soiurilor de cartof rezistente

În funcție de scopul pentru care îi cultivați, ținând cont de condițiile de climă și de sol, dar și de cerințele pieței, puteți alege între mai multe soiuri de cartofi:

  • soiuri de masă - care au un conținut mai scăzut de amidon, de până la 17%; sunt foarte apreciate pentru gust și aspect;
  • soiuri pentru industrializare - cu un conținut de azot de peste 19%; sunt folosite fie pentru industrializare, sub formă de amidon, spirt, cleiuri etc., fie pentru prelucrarea industrială, cum sunt fulgii;
  • soiuri mixte - care au un conținut de azot de 17-18%; sunt utilizate atât în scop culinar, cât și industrial.

Apoi, în funcție de perioada de vegetație, puteți alege soiuri:

  • timpurii - perioada de vegetație de 85-90 de zile;
  • semitimpurii - perioada de vegetație de 90-105 zile;
  • semitârzii - perioada de vegetație de 105-120 de zile;
  • târzii - perioada de vegetație de peste 120 de zile.

Indiferent pentru ce tip de cultură optați, soiurile rezistente la dezvoltarea alternariozei pot să fie afectate de boală, dar manifestările ei nu vor fi atât de severe, evoluția va fi mai lentă și măsurile de combatere vor putea fi aplicate cu mai mare eficiență.

Igiena culturii

Alternarioza este o boală care se poate transmite de la un an la altul, prin miceliul ciupercii de pe resturile de plante (vreji, de exemplu) sau din sol (tuberculii infectați). Prin urmare, una dintre metodele eficiente de prevenire a apariției infecției la cultura următoare este să îndepărtați toate resturile vegetale (cosirea vrejilor), înainte de recoltare și să le ardeți.

Depozitarea tuberculilor pentru plantat

Potrivit lucrării „Fitopatologia” (2008), recoltarea este recomandată doar pe timp uscat, pentru a se preveni infectarea tuberculilor prin răni, cu Alernaria solani. Totodată, după recoltare, tuberculii este indicat să fie zvântați în aer liber, timp de două săptămâni și, apoi, depozitați peste iarnă în locuri dezinfectate și bine aerisite, la temperaturi de 2-4°C și cu un nivel al umidității relative a aerului de 85-90%. Pe toată perioada păstrării materialului săditor, se vor face controale fitosanitare, pentru a se depista eventualele focare de infecție.

Plantarea tuberculilor la adâncime

Specialiștii recomandă plantarea tuberculilor sănătoși, pentru că infecția fungică se transmite de la o cultură la alta și prin tuberculii afectați deja, în soluri nisipoase, nu în cele compacte, care rețin apa. Apoi, este indicată plantarea adâncă a tuberculilor, la 10-15 cm, ca să evitați riscul infecției fungice târzii, cauzate de conidii.

Tratamentele chimice de prevenire

Pentru a putea preveni eficient apariția infecției cu Alternaria solani, sunt recomandate și tratamentele chimice preventive cu fungicide omologate, pe care le găsiți în fitofarmacii. De asemenea, este foarte importantă combaterea buruienilor, pentru că acestea pot fi gazde ale ciupercii care ajunge la cartof. Din acest punct de vedere, sunt esențiale lucrările agricole corespunzătoare și folosirea erbicidelor, conform recomandărilor specialiștilor.

Unul dintre produsele recomandate de experți pentru a preveni infecția cu Alternaria solani este Polyram® DF , un fungicid de contact, cu acțiune multi-site, pe bază de metiram (70% substanță activă), din grupa ditiocarbamaților. Polyram® DF împiedică germinarea sporilor ciupercii, având, însă, efect și asupra dezvoltării ulterioare a tuburilor germinative. Tratamentul preventiv cu Polyram® DF se efectuează la începutul perioadei de vegetație (creșterea lăstarului sau răsfirarea inflorescenței).

În funcție de evoluția bolii, puteți repeta tratamentele la un interval de 10-14 zile, dar dacă este cazul (țineți cont de condițiile climatice și evoluția culturii), la intervale mai scurte, de 7-10 zile, adaptabil. În cazul culturii de cartof, doza indicată este de 1,8 kg/ha, cu timp de pauză de 14 zile. Produsul se prezintă sub formă de granule dispersabile în apă, volumul acesteia fiind de 600-800 l/ha. Printre principalele avantaje ale folosirii acestui produs pot fi menționate următoarele:

  • aderă foarte bine la suprafața frunzelor, astfel că nu este spălat odată cu prima ploaie sau în timpul irigării;
  • acționează foarte rapid și are efect multi-site;
  • riscul ca agentul patogen să dezvolte rezistență este foarte scăzut.

Cum poate fi combătută alternarioza cartofului

Combaterea alternariozei cartofului pornește de la faptul că este o infecție fungică și, prin urmare, specialiștii recomandă aplicarea de tratamente preventive și curative cu fungicide. Este indicată folosirea a două-trei substanțe active diferite, pe care este bine să le alternați, pentru că, în caz contrar, ciuperca poate deveni rezistentă și tratamentul nu mai este eficient. Totodată, este important să citiți ambalajele produselor originale, pe care le găsiți în fitofarmacii, ca să știți care sunt instrucțiunile de folosire în ceea ce privește doza optimă pentru faza de vegetație a plantei și timpul de pauză între două tratamente.

Potrivit specialiștilor în domeniu, produsele pentru combaterea alternariozei se pot grupa în mai multe categorii, după felul în care acționează, cu precizarea că unele dintre ele, conținând 2-3 substanțe active, pot avea efecte în mai multe direcții, nu doar într-una singură:

  • de contact - persistă, în general, pe foliaj 7-10 zile;
  • penetrante sau translaminare - pătrund în foliaj și asigură combaterea sporilor, chiar dacă sunt germinați, și au persistență de 10-12 zile;
  • sistemice - sunt transportate în ciclul metabolic al plantelor și asigură o protecție a acestora timp de 12-14 zile.

Fungicidul recomandat de BASF pentru tratamentul culturii de cartofi, Polyram® DF, conține 70% Metiram și are o formulare de înaltă calitate, ce determină o eficacitate crescută în combaterea bolilor specifice. Substanța activă din grupa ditiocarbamaţilor oferă produsului atât efect de contact, cât și efect asupra dezvoltării ulterioare a tuburilor germinative ale patogenilor. Astfel, Polyram® DF împiedică germinarea sporilor ciupercilor.

Polyram® DF se poate utiliza la cultura de cartof atât pentru combaterea alternariozei (Alternaria solani), cât și a manei (Phytophtora infestans). Produsul se folosește în doza omologată de 1.8 kg/ha, respectând un timp de pauză de 14 zile.

Aplicând Polyram® DF preventiv la cultura de cartof, vei avea beneficiul unui produs versatil cu acțiune rapidă și efect multi-site, ce aderă bine la suprafața frunzelor, are risc scăzut de dezvoltare a rezistenței și eficacitate ridicată.

Alternarioza este o infecție fungică ce afectează culturile de cartof și, în condiții climatice favorabile, poate compromite aproape jumătate din recoltă. Prin urmare, este foarte important să luați măsuri de prevenție și de combatere eficiente, precum și să efectuați lucrările de întreținere corespunzătoare. Totodată, rețineți că diagnosticarea corectă și din timp, apelând la specialiștii în domeniu, este esențială pentru aplicarea corectă a schemelor de tratament, astfel încât infecția cu Alternaria solani să nu evolueze și să nu se răspândească.

Culturi similare

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus