Alternarioza rapiței: cauze, simptome, combatere și prevenire

Alternarioza este una dintre cele mai păgubitoare boli ale culturii de rapiță, putând afecta în mod semnificativ producția.

Rapița reprezintă o cultură profitabilă pentru fermieri, mai ales că planta are numeroase întrebuințări. Rapița este folosită atât pentru a genera ulei, cât și pentru producerea biodieselului și a nutrețului pentru animale. Protejarea culturii de efectele alternariozei devine, așadar, una dintre principalele lucrări care trebuie efectuate pentru a avea o recoltă cantitativă și de calitate.

Află în cele ce urmează care sunt cauzele care duc la apariția alternariozei, cum se răspândește, care sunt semnele care indică atacul agentului patogen, dar și ce tratamente trebuie aplicate pentru a combate această boală.

  • Ciclul biologic al alternariozei
  • Factorii care favorizează dezvoltarea alternariozei în cultura de rapiță
  • Modalități de răspândire
  • Simptomele atacului alternariozei la rapiță
  • Combaterea alternariozei și momentele optime de aplicare a tratamentelor
  • Măsuri de prevenire împotriva alternariozei

Ciclul biologic al alternariozei

Alternarioza cruciferelor în cultura de rapiță este o boală foarte păgubitoare, chiar înainte de recoltat. Aceasta este provocată de ciuperca Alternaria brassicae, cel mai periculos atac fiind pe silicve.

Ciuperca poate afecta toate organele plantei și cultura de rapiță pe toată perioada de vegetație. Ciuperca acționează cu precădere asupra silicvelor. Pe organele atacate se dezvoltă conidiofori septați. În vârful conidioforilor se regăsesc conidiile, înlănțuite în număr de una sau patru, de culoare maro, piriforme sau fusiforme.

E important de reținut faptul că alternarioza compromite în mod semnificativ aspectul plantelor atacate și poate provoca pierderi mari de recoltă. De asemenea, agentul patogen poate ataca încă din faza de plantuță, ca urmare a folosirii unor semințe infectate. Ciuperca poate ataca frunzele, silicvele, pețiolul, inflorescențele sau tulpinile.

Factorii care favorizează dezvoltarea alternariozei în cultura de rapiță

Factorii care favorizează apariția alternariozei la rapiță sunt următorii:

  • Umiditate atmosferică ridicată, de peste 80%;
  • Temperaturi cuprinse între 18 și 30 de grade Celsius;
  • Prezența îndelungată a apei pe frunze, între șase și opt ore, din cauza precipitațiilor abundente sau a irigării prin aspersie.

Atunci când există condițiile optime pentru atac, infecția poate avea loc între șase și opt ore, în timp ce sporularea are loc în 14 ore.

Modalități de răspândire

Agentul patogen se poate transmite de la un an la altul prin semințele infectate, dar și prin resturile vegetale infectate de la nivelul solului. Buruienile din familia Cruciferae sunt responsabile în mare măsură pentru răspândirea bolii în cultura de rapiță.

Ciuperca poate supraviețui atât la suprafața plantelor infectate, cât și în interiorul țesuturilor, pe o perioadă îndelungată de timp. Totodată, ciuperca se poate răspândi prin intermediul stropilor de apă și al vântului.

Simptomele atacului alternariozei la rapiță

Alternarioza poate afecta toate organele plantei, iar ciuperca poate ataca și semințele. Plantele provenite din semințe infectate vor prezenta pete necrotice de mici dimensiuni, iar cotiledoanele se pot usca.

Semnele atacului în cultura de rapiță pot fi identificate astfel:

  • Frunze - pe frunze apar inițial pete circulare de culoare cafenie-brună, cu dimensiuni de până la doi mm. Petele sunt vizibile pe ambele suprafețe ale frunzelor și își pot mări dimensiunea până la un cm. Treptat, în interiorul petelor apar inele concentrice, iar pe marginea lor apare un halou galben. De reținut este faptul că frunzele mature, complet dezvoltate, sunt cele mai sensibile la atacul bolii. Odată ce au fost atacate, frunzele îmbătrânesc și se rup cu ușurință.
  • Silicve - pe silicve pot fi observate pete punctiforme de culoare neagră, înconjurate de zone cenușii. Odată afectate de agentul patogen, silicvele se deformează și se deschid prematur și astfel pot să apară pierderi mari de cultură.
  • Inflorescențe - pe suprafața acestora apar inițial pete cu aspect umed, care apoi capătă o culoare neagră-maronie.
  • Pețiol - la suprafața pețiolului pot fi observate pete ovale sau eliptice, de culoare maronie.

Odată ce cultura de rapiță a fost afectată de alternarioză, aceasta este predispusă la infecții cu putregaiuri micotice și bacteriene. Astfel, recolta de rapiță se va deprecia, fiind afectată în mod semnificativ.

Combaterea alternariozei și momentele optime de aplicare a tratamentelor

Combaterea alternariozei la rapiță se face prin aplicarea tratamentelor toamna și primăvara, la ieșirea din iarnă, dar și în perioada de vegetație.

Pentru a asigura protecția plantelor toamna și primăvara, este indicată folosirea produsului Caramba® 60 SL , un fungicid pe bază de metconazol, care are acțiune sistemică și de prevenție. Dacă este aplicat primăvara devreme, acesta are efect secundar de regulator de creștere la rapiță. Substanța activă este absorbită rapid după aplicare și ajută la dezvoltarea rădăcinilor.

Doza recomandată pentru combaterea alternariozei este de 1l/ha în cazul în care tratamentul este aplicat primăvara, de la începutul alungirii tijei florale, până la buton galben.

Caramba® Turbo are un efect mai puternic de regulator de creștere (mepiquat clorură), combinat cu substanța activă a unui fungicid (metconazol). Acest produs oferă protecție ridicată împotriva alternariozei și îmbunătățește dezvoltarea rădăcinilor, plantele căpătând rezistență sporită la iernare. Prin aplicarea unui tratament cu acest fungicid, se poate evita răspândirea infecțiilor deja instalate.

Tratamentul la rapiță trebuie aplicat în doza recomandată de 0,7 - 1,0 l/ha.

Pictor® este un fungicid sistemic care ajută la protejarea culturii de rapiță împotriva alternariozei. Produsul este pe bază de două substanțe active, boscalid şi dimoxistrobin, iar tratamentul asigură atât eficacitate preventivă, cât și curativă. Acest fungicid crește rezistența la deschiderea prematură a silicvelor și reduce pierderile de producție la hectar.

Produsul poate fi aplicat în mod preventiv, în doza recomandată de 0,5 l/ha. Aplicarea trebuie făcută în perioada de la buton galben până la înflorit complet.

Măsuri de prevenire împotriva alternariozei

Pentru a preveni apariția alternariozei în cultura de rapiță, este necesar ca resturile vegetale să fie încorporate în sol imediat după recoltare, mai ales că agentul patogen este posibil să supraviețuiască și să se răspândească de la un an la altul prin intermediul acestora. Combaterea buruienilor este importantă pentru a preveni atacul alternariozei, mai ales că acestea pot deveni plante gazdă pentru agentul patogen.

De asemenea, trebuie aleși hibrizi de calitate, care nu sunt vulnerabili la atacul bolilor. Semințele care sunt folosite la înființarea culturii trebuie, de asemenea, tratate cu un fungicid specific.

Cultura de rapiță trebuie înființată pe soluri bogate, mijlocii și profunde. Totodată, trebuie menținută o densitate optimă între plante.

O altă măsură de prevenție este respectarea rotației culturii. Conform ghidului Despre rapiță, cele mai bune plante premergătoare sunt cartofii timpurii, cerealele de toamnă (grâu, orz), trifoiul roșu după prima coasă, leguminoasele boabe (mazăre) și borceagul de toamnă. Legumele vărzoase nu trebuie cultivate în apropierea rapiței.

Lucrările trebuie efectuate cu mare atenție, pentru a evita leziunea la plante, iar îngrășămintele trebuie aplicate în doze optime. Este recomandată evitarea irigării prin aspersie.

Deși alternarioza este una dintre cele mai păgubitoare boli ale culturii de rapiță, aceasta poate fi combătută eficient prin folosirea tratamentelor cu fungicide, aplicate în momentele optime. De asemenea, trebuie respectate metodele de prevenire, astfel încât să obții o recoltă sporită și de calitate.

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus