2023: anul extremelor pentru viticultura din Dobrogea

Află care sunt provocările culturii viței de vie din Constanța și Cernavodă cu Smart Technology de la BASF

Viticultorii din Constanța și Cernavodă au fost martorii unor provocări fără precedent în 2023. De la temperaturi exagerate la secetă, anul a fost marcat de extreme care au pus la încercare rezistența și ingeniozitatea fermierilor locali.

Perioada martie-iunie a anului 2023 a adus precipitații abundente, creând premisele unei recolte bogate. Dar de la jumătatea anului, lipsa ploilor a generat probleme majore pentru viticultori. În ciuda eforturilor depuse, strugurii au suferit din cauza deficitului de apă.

O altă provocare semnificativă a fost extinderea arealului agenților patogeni, cu migrația acestora în zone neobișnuite, precum Constanța. Putregaiul negru, în mod normal prezent în Transilvania, a devenit o problemă serioasă și în această regiune.

Află care sunt dificultățile în controlul patogenilor

Controlul agenților patogeni a fost îngreunat de retragerea unor produse de contact de pe piața pesticidelor, forțând fermierii să utilizeze alternative cu substanțe active sistemice. Această schimbare a impus o adaptare rapidă pentru a proteja recolta și a menține calitatea strugurilor.

Pentru a preveni perioadele extreme de secetă, fermierii iau în considerare investiții semnificative în sistemele de irigare. Această mișcare ar putea contribui la asigurarea unei aprovizionări stabile cu apă în timpul sezonului de creștere a viței de vie.

O altă problemă majoră pentru viticultori este reprezentată de costurile de producție ridicate. Acestea includ nu doar cheltuielile pentru combaterea agenților patogeni, ci și eforturile de adaptare la schimbările climatice și gestionarea impactului asupra recoltei.

În aceste vremuri dificile, BASF vine în ajutorul fermierilor cu oferte comerciale avantajoase și fungicidul inovator Revyona®. Doza acestuia poate fi calculată usor în funcție de suprafața peretelui foliar , oferind o soluție adaptată pentru nevoile specifice ale fiecărei plantații.

Produse BASF recomandate

Culturi similare

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Calculator pentru stabilirea dozei de aplicare

Optimizați costurile, aplicând doza potrivită în funcție de suprafața peretelui foliar. Pentru fungicidele Dagonis® și Revyona®

Calculează doza
Mergi sus