”Mi-aș dori un fungicid cu o perioadă mai lungă de protecție împotriva septoriozei”

Aedin Celzin este unul dintre fermierii care dețin autorizația T. Spre deosebire de el, mulți alți fermieri sunt nevoiți să caute soluții alternative pentru a combate septorioza

Aedin Celzin este unul dintre agricultorii cunoscuți în partea de sud-est a României. Agronomul cultivă și cereale la ferma sa, Micul Agricultor, din comuna Osmancea, în județul Constanța. La fel ca mulți alții, Aedin Celzin s-a confruntat cu septorioza grâului. Cel mai greu a fost anul trecut.


”Am avut probleme cu septorioza în 2015. A plouat și s-a instalat boala. A fost un an atipic. De exemplu, acum bolile nu prea mi-au făcut probleme. Eu fac tratamente în fiecare an”, spune Celzin, care recunoaște că 2015 l-a luat prin surprindere în ceea ce privește atacul agenților patogeni.


”Anul trecut a fost un an mai atipic, cu multe precipitații în primăvară. Nu prea au fost potrivite temperaturile pentru acea perioadă și de aceea, bolile care s-au instalat și-au făcut mai bine de cap. Am avut cam 5-10% pierderi la cultura de grâu din cauza septoriozei. Și asta, pentru că am ținut pătarea brună din scurt. Am fost nevoit să fac trei tratamente. Dar am văzut la vecinii mei cât de afectate au fost culturile, la modul în care se prezentau și, automat, la producție”, mai spune agronomul.


Acesta are și câteva sfaturi pentru fermieri: ”Să folosească tratamente bune și să le aplice la timp. Acesta este factorul cel mai important – aplicarea la momentul optim. Dacă vii cu tratament mai devreme sau mai târziu, produsul nu mai are aceeași eficacitate. Și să fie un produs bun, ca să ofere o perioadă mai îndelungată de protecție.


”Un nou fungicid pentru combaterea septoriozei ar fi o idee foarte bună”


La momentul de față mă pot declara mulțumit de ceea ce folosesc. Sunt doar produse care provin de la companii cu renume. Îți dai seama de cât de bun este un produs atunci când îl aplici”, mai spune fermierul. Chiar și așa, Aedin Celzin și-ar dori mai mult de la fungicidele pentru cereale. ”Mi-aș dori o perioadă mai îndelungată, de 4-6 săptămâni, poate și mai mult, depinde acum și de cum evoluează vremea. Aș vrea să aibă efect garantat poate 6-8 săptămâni. Automat, orice produs folosit, aplicat la momentul oportun, se vede la recoltat”, mai spune acesta.


O piedică în calea fermierilor care vor să aplice tratamente la cereale pentru combaterea septoriozei este necesitatea de a deține o autorizație T sau T+. Constănțeanul știe cât de important ar fi un produs pentru combaterea septoriozei, care să nu necesite o astfel de autorizație. ”Eu folosesc două tratamente pentru a combate septorioza, dar mulți fermieri nu pot face același lucru, deoarece nu au autorizație de toxicitate. Un nou fungicid pentru cereale, eficient pentru combaterea septoriozei, ar fi o idee foarte bună, mai ales dacă l-ar putea folosi și ceilalți fermieri, care nu au această autorizație. Și eu sunt deschis să încerc orice produs nou. Chiar și anul acesta am testat un nou produs, pentru sămânța de grâu. Cu siguranță, aș încerca un nou fungicid pentru cereale, mai ales dacă garantează și spor de producție”, spune Celzin.


”Află mai multe despre septorioza cerealelor”

Mergi sus