Ce este septorioza cerealelor

Cum se manifestă septorioza și ce daune poate provoca

In general daunele provocate de diferiţi agenţi patogeni asupra aparatului foliar al plantelor de cereale păioase sunt evaluate global ca daune provocate de complexul foliar al bolilor cerealelor. Ȋn acest domeniu dorim să punem ȋn evidenţă specificitatea unora dintre cei mai importanţi agenţi patogeni care provoacă daune importante prin reducerea capacităţii de asimilare a plantelor din cauza efectelor produse pe parcursul fazelor de dezvoltare a plantelor şi mai ales ȋn perioadele de formare a recoltei.

Pătarea brună a frunzelor produce ȋn fiecare an pagube importante ȋn diferite zone geografice din Europa, Asia şi America precum şi ȋn România, ȋncepând din fazele timpurii din toamnă, continuând cu atac mai sever ȋn perioada de primăvară. Pierderile de producţie provocate de aceasta variază de la 10% până la 15%, în funcţie de condiţiile climatice. Boala este produsă de ciupercile din genul Septoria. Dintre ele se evidenţiază două specii diferite ca simptomatologie, dar cu biologie relativ asemănătoare, Septoria tritici şi Septoria nodorum.

Cum recunoașteți atacul de Septoria tritici

La Septoria tritici, identificarea primelor simptome este asociată cu apariţia primelor pete pe frunzele inferioare, la baza plantelor uneori şi pe tecile acestora. Petele de culoare galbenă sau brunificate au o formă caracteristică, oval-alungită. Acestea cresc uneori pâna la câţiva centimetri, fiind limitate de nervurile paralele ale frunzelor de cereale. Ţesuturile atacate se necrozează iar petele vor căpăta ȋn dinamică culori cenuşiu-albicioase, care la final sunt ȋnconjurate de o margine brună. Ȋn cazul unor presiuni puternice ale atacului de Septoria tritici, petele se unesc şi provoacă uscarea mai rapidă a frunzelor.

Ȋn dreptul petelor apar picnidiile ciupercii, uşor ȋncastrate ȋn ţesut. Picnidiile sunt formaţiuni de culoare neagră aşezate ȋn linii paralele de-a lungul nervurilor. Mai rar, se observă simptome ale infecţiei pe tecile frunzelor, tulpinii, sau pericarpul boabelor. În acest caz, petele sunt mai puţin evidente iar numărul fructificaţiilor ciupercii este mult mai redus.

Cum se transmite Septoria tritici

Septoria se transmite de la un an la altul prin intermediul sporilor rămaşi pe sol ȋn resturile plantelor bolnave. Sporii ciupercii germinează la temperatura optimă de 22-26 C˚. Perioada de incubație este cuprinsă ȋntre 6-8 zile, până la apariţia picnosporilor fiind necesare 11-14 zile. Ciuperca poate forma ȋn perioada de vegetaţie a grâului până la 7-9 generaţii de spori. Sporii pot germina chiar şi la temperaturi mai scăzute, de până la 2-3 C˚. În acest caz, boala este favorizată de umiditatea ridicată.

Boala poate fi ȋntâlnită şi la alte specii de plante cultivate ca: secară, orz, ovăz, dar şi la speciile de graminee perene din flora spontană.

Boala produsă de Septoria tritici nu provoacă moartea plantelor. Spicele obţinute de la plantele infestate formează boabe mici, sterile, şiştave, cu ȋnsuşiri de panificabilitate slabă. Septorioza este asociată adesea deficienţelor fiziologice, determinate de condiţiile culturale neadecvate (plante neadaptate la condiţiile zonei, slab rezistente la factorii de stres, fertilizarea insuficientă sau unilaterală, plante dezrădăcinate, semănate ȋn afara epocilor optime, sau slăbite de atacul unor dăunători).

Alte condiţii care favorizează apariţia septoriozei sunt reprezentate de microclimat (umiditate ȋn exces datorată perioadelor ȋndelungate de ploi, ceaţa persistentă) şi factori tehnologici (practicarea monoculturii, cultivarea cerealelor pe soluri argiloase, semănatul ȋntr-un pat germinativ slab pregătit, prezenţa resturilor vegetale ale culturilor premergătoare de cereale la suprafaţa solului, ȋntârzierea semănatului cerealelor de primăvară).

De la un an la altul, ciuperca se transmite prin resturile plantelor bolnave rămase pe sol după recoltarea cerealelor infestate unde ciuperca rezistă prin miceliu şi picnidii dar şi prin seminţele infectate, unde se găseşte sub formă de miceliu în straturile superficiale ale tegumentului. După germinarea boabelor infectate, noile plăntuţe rezultate vor fi de asemenea infestate, astfel infecţia primară este germinală. Septoria tritici este adaptată la temperaturile scăzute din timpul iernii. Ciuperca prezintă mai multe rase fiziologice, diferite ca virulenţă.

Genotipurile de grâu prezintă un comportament diferit faţă de septorioze. În general, soiurile care au frunzele culcate pe sol se infectează mai uşor decât cele cu frunze erecte. Cerealele de primăvară sunt de asemenea puternic afectate de septorioze. Semănatul efectuat pe solurile argiloase, cerealele afectate de temperaturi scăzute, sau în parte dezrădăcinate, sunt puternic atacate de Septoria, ceea ce înseamnă că aceasta se comportă ca un factor biologic de debilitate.

Cum recunoașteți atacul de Septoria Nodorum

Septoria nodorum este de asemenea o specie foarte păgubitoare care apare frecvent la cerealele cultivate în România, în toate zonele agricole, mai ales ȋn cele cu umiditate ridicată. Simptomele bolii se manifestă pe toate organele aeriene, în toate fazele de vegetaţie şi sunt apropiate ȋn general de cele produse de Septoria tritici. Deosebirea este că acestea apar mai mult pe coleoptil, pe tulpini în dreptul nodurilor şi pe spice.

Petele au de regulă formă liniară, prezintă la mijloc culori mai închise, iar picnidiile apar după necrozarea ţesuturilor. Spre deosebire de Septoria tritici, la Septoria nodorum picnidiile apar înaintea procesului de necrozare a ţesuturilor infestate. Pe spicele bolnave se observă o brunificare a paleelor în treimea sau jumătatea superioară a acestora, însoţită de apariţia picnidiilor ciupercii.

În cazul unui atac puternic, spicele rămân parţial sterile sau formează boabe mici, uneori sticloase, mai închise la culoare, pe care se dezvoltă, după germinare, picnidii negricioase, situate în special în dreptul şanţului ventral şi la vârful cariopselor. Agentul patogen care produce boala este Septoria nodorum Berk, cu forma perfectă Leptosphaeria nodorum Müller, din familia Pseudosphaeriaceae, ordinul Pseudospaeriales, clasa Ascomycetes.

Cum se transmite Septoria nodorum

Ciuperca se transmite de la un an la altul prin resturile de plante bolnave, unde rezistă sub formă de miceliu şi de picnidii, dar şi pe sămânţa infectată, pe tegumentul căreia este localizat miceliul ciupercii şi constituie un mijloc important de transmitere a ei.

Boala este favorizată de factorii tehnologici (monocultura de grâu, fertilizarea necorespunzătoare, irigarea abundentă, semănatul ȋntârziat al cerealelor de primăvară) şi climatici (ploile frecvente, ceaţa persistentă).

Te-ar putea interesa și:

Produse BASF recomandate

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Xemium® - Formula Activă în Spațiu și Timp

Molecula lansată cu succes de BASF în 2017, Fluxapiroxad, devine începând cu anul 2022 Xemium® - molecula inteligentă cu acțiune FAST

Descoperă Xemium®

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația
Mergi sus