Ce spun fermierii: Ioan Mihali

Vezi ce sfaturi au fermierii pentru colegii lor în această perioadă nesigură

Domnul Ioan Mihali, de la Arovit, Cluj, vine cu sfaturi utile pentru cultivatorii de legume în această perioadă dificilă.

Ce suprafață lucrați?

Avem 500 de hectare în lucru în total. La ferma pomicolă cultivăm 430 de hectare. Restul de 70 sunt folosite pentru ferma de legume, mai exact 40 de hectare cultivate cu legume, respectiv 30 de hectare cultură de asolament.

Care este starea culturilor la acest moment? Ce activități derulați acum în fermă? Cu ce produse vă pregătiți să ieșiți pe piață?

Acum cultivăm legume anuale, precum tomatele, ardeii, vinete sau castraveți, atât pentru industrie, cât și pentru consum proaspăt. La momentul de față desfășurăm activitatea de plantare a legumelor în spații protejate. În privința comercializării, avem aceeași structură an de an: legume la conserve și semiconserve. Adică suc, bulion, murături sau dulcețuri de fructe și așa mai departe. Piața noastră de desfacere este în mare parte constantă.

Cum vedeți situația actuală și rolul fermierilor români în aceste condiții?

Fermierii au avut întotdeauna un rol istoric consacrat. Acela de a asigura alimentele necesare pentru hrana populației. De aceea, putem spune că acest rol este valabil pentru noi chiar și în aceste momente.

Cum vedeți consumul de legume românești în perioada următoare?

Este foarte important, atât pentru populație, cât și pentru noi, să consumăm cât mai multe legume produse în România. Altfel, am ajunge să importăm produsele și totodată să exportăm forța de muncă la alții. Consecințele economice și demografice ar fi complet nefavorabile în viitor. Dar, conform estimărilor, consumul de legume românești este posibil să crească în perioada următoare. Asta cu condiția să se poată menține cât de cât puterea de cumpărare.

Ce mesaj ați transmite consumatorilor români în aceste momente?

Nivelul dezvoltării economice și sociale este influențat direct de preferințele de consum. Noi, fermierii, putem produce exact produsele pe care vi le doriți, atâta timp cât există cerere și piață. Poate chiar mult mai bune și gustoase decât cele provenite din alte țări. Acum mai trebuie să învățăm să ne organizăm diferit. Nici nu știm cât pierdem atunci când consumăm produse din alte țări, în defavoarea celor locale. Vă aștepăm!

Culturi similare

Agricultura nu stă pe loc. #MulțumimFermierilor

Fermierii noștri au ales să continue activitatea. Ei nu pot spune ”stăm acasă”. Ei lucrează pentru noi toți. Pentru aceasta, le mulțumim din inimă!

Vezi cum îi putem ajuta

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina
Mergi sus