Cel mai important concurs de vinuri din Vrancea a ajuns la final. Care sunt marii câștigători

Compania BASF a avut onoarea de a fi reprezentată în juriul concursului național Bachus 2016


Una dintre cele mai importante competiții de vinuri din România, Bachus 2016, și-a desemnat câștigătorii. Nu mai puțin de 315 vinuri au fost înscrise la ediția a XXXIV-a a concursului care are loc anual la Focșani. Printre concurenți s-a numărat și principalii producători viticoli din Vrancea, dar și companii de tradiție sau producători din Moldova și chiar Dealu Mare.


Peste 60.000 de oameni au luat parte la cele 3 zile de festival. Evenimentul este al doilea ca importanță din România, după Concursul Internațional de vinuri de la București. Anul acesta, compania BASF a avut onoarea de a fi reprezentată în juriul concursului Bachus 2016 de Robert Băicoianu, director vânzări culturi horticole. Ca de fiecare dată, probele de vin au fost evaluate de cei mai buni degustători autorizați din România. Juriul a fost format din 3 comisii, conduse de Georgel Costache, președintele Asociației Degustătorilor Autorizați din România.


Marii câștigători ai celei de-a 34-a ediții a concursului Bachus au fost producătorii locali. Cei de la Pietroasele au primit marea medalie pentru vinuri albe cu o Tămâioasă Românească, din 1995. Vincon Vrancea a câștigat două mari medalii, la categoriile vinuri roșii, respectiv vinars. Probele câștigătoare au fost o Feteasca Neagra, ”Ambrosio, din 2008, respectiv Miorița, un vinars de 30 de ani. Marea bucurie a organizatorilor și membrilor juriului a fost însă constatarea că, an de an, calitatea vinurilor înscrise în concurs crește.

”Au fost 315 vinuri înscrise în concurs, cu o gamă foarte largă de calitate. Dar este important că oamenii participă, au curaj, încredere în concurs și dorința de a vedea care este nivelul de calitate a vinurilor produse de ei. Am avut chiar și vinuri din 2016, unele stabilizate, limpezi, cu aspect bun, altele încă în proces de fermentare și limpezire. Nu am luat însă în calcul gradul de lipiditate și aspectul vizual, ca să nu penalizăm vinurile doar pentru faptul că sunt foarte proaspete”, a declarat Robert Băicoianu.


Reprezentantul BASF a avut onoarea de a fi invitat ca membru al juriului, alături de alte personalități marcante din domeniu, precum domnul Georgel Costache, vicepreședintele ADAR, domnii Gheorghe Crăciunescu, Petrică Badea, sau Mihai Baniță. ”În general, aprecierile juriului au fost destul de apropiate, nu au existat diferențe foarte mari între notări. S-a mers pe media celor cinci jurați din fiecare comisie, iar vinurile consider că au fost destul de bine apreciate”, a mai spus Robert Băicoianu.

Tot în cadrul concursului Bachus, organizatorii au pregătit o vizită la SC Natura SRL Țifești pentru membri juriului. Cu aproape 100 de hectare de viță de vie, o cramă deosebită și tehnologi buni, producătorii au reușit să realizeze vinuri spumante sau roze deosebite, au fost de părere membrii juriului.


”A fost un concurs reușit. Cea mai mare parte dintre vinuri au fost de calitate. Asta înseamnă că în Vrancea, dar și în zona Moldovei, există un trend crescător din punct de vedere al calității vinurilor. Chiar și în cazul celor produse de micii viticultori. Unii dintre ei nu dețin linii de îmbuteliere, dar cu atât mai mult este de apreciat efortul lor. Mai ales că observăm o îmbunătățire a calității de la un an la altul. Abia așteptăm să vedem aceste vinuri și în cadrul concursului BASF ”Povești cu vinuri românești” , începând cu luna februarie 2017”, a mai spus Robert Băicoianu.

Mergi sus