Condițiile climatice din acest an au favorizat atacurile de foc bacterian
12.08.2019
Ce poți face pentru a preveni pagubele produse de atacul bacteriei Erwinia amylovora
Anul 2019 a fost unul dificil pentru pomicultori. Condițiile climatice precum umiditatea atmosferică ridicată, vântul și precipitațiile au favorizat apariția focului bacterian. Cunoscut și sub numele de arsura bacteriană, focul bacterial este provocat de Erwinia amylovora. Această bacterie paote ataca peste 130 de specii, având un impact economic important asupra plantațiilor de măr, păr și gutui.
Cum recunoști focul bacterian
Bacteria atacă toate organele verzi ale plantei, ducând la arsura inflorescențelor, lăstarilor, frunzelor, fructelor, scoarței și trunchiului, coletului și inclusiv a portaltoiului. În final, focul bacterial poate distruge o întreagă plantație.
Cel mai des întâlnit este atacul pe lăstarii, ramurile și trunchiurile tinere. Simptomele sunt ușor de recunoscut: scoarța se necrozează, căpătând o culoare cenușiu-închis, după care se usucă, lipindu-se de lemn. Partea superioară a lăstarilor parazitați se brunifică, se veștejește și se îndoaie în formă de cârjă.
Regalis® Plus asigură un bun control al focului bacterian
Pentru a facilita lupa împotriva acestei boli extrem de periculoase, compania BASF a lansat produsul Regalis® Plus, dedicat în special plantațiilor intensive de pomi fructiferi.
Principala caracteristică a acestui produs este de a regla creșterea pomilor, dar Regalis® Plus , determină, prin modul său de acțiune, și creșterea nivelului de flavonoide din plante. Astfel, produsul stimulează mecanismele naturale de apărare a plantei și determină creșterea rezistenței naturale împotriva focului bacterian. Testele BASF de eficacitate au relevat faptul că atacul de foc bacterian pe lăstari a fost redus cu 52%, în condițiile în care tratamentul a fost efectuat cu 14 zile înainte de apariția infecției.
Modul de aplicare a produsului
Produsul Regalis® Plus se aplică în două etape:
- 1 - În perioada înfloritului
- 2 - De când fructele au aproximativ 10 mm diametru și până când acestea au ½ din mărimea specifică speciei și soiului respectiv de pom fructifer.
Ing Robert-Ionuț Băicoianu, Specialty Crops Sales Manager BASF
Activează de peste 25 ani în domeniul horticol, cu o bogată experiență în producția horticolă și a accesării fondurilor europene. Membru al Asociației Degustătorilor de Vin din Romania (ADAR), face parte din Comitetul Director al Organizației Naționale Interprofesionale Viti-Vinicole (ONIV) și conduce Scaunul Cavaleresc Ploiești, din cadrul Ordinului European al Cavalerilor Vinului (OEVE). Din anul 2013 s-a alăturat echipei BASF, contribuind la dezvoltarea segmentului horticol.