Cum avem grijă de pomi și vița de vie în această perioadă

Află care sunt principalele lucrări din livezi și viticultură în martie

Luna martie a fost destul de atipică în ceea ce privește nivelul de precipitații și regimul termic. Ploile și variația temperaturilor impun necesitatea unei atenții sporite în ceea ce privește îngrijirea pomilor fructiferi în această perioadă. Este totodată important ca pomicultorii să cunoască potențialii agenți patogeni sau dăunători, pentru a lua imediat măsurile necesare.

Lucrări în pomicultură în luna martie

Pomii fructiferi au nevoie în primul rând de tratamente fitosanitare. Acestea se fac la avertizare. Și vremea are un rol important, deoarece variațiile de temperaturi și umiditate pot favoriza apariția atacurilor fungice pe scoarță. Tratamentele pentru pomii fructiferi trebuie adaptate fiecărei tipologii. De asemenea, tratamentele cu fungicide sau insecticide nu sunt recomandate în condiții de umiditate sporită. Dacă livada este tânără, trebuie luate măsuri pentru a proteja pomii fructiferi de atacurile rozătoarelor.

La avertizare poți face tratamente la pomii fructiferi pentru combaterea făinării, rapanului, afidelor, păduchilor țestoși, acarienilor sau gărgăriței florilor de măr. Tratamentele pomilor fructiferi se fac și în funcție de atacurile care au survenit în anul precedent.

Solul din livadă trebuie afânat superficial în această perioadă, pentru a menține cât mai mult apa acumulată. Dacă nu s-a săpat adânc în livadă toamna, se poate face acum această lucrare. Săpăturile adânci se fac de-a lungul rândurilor, sau în jurul pomilor fructiferi, sub formă de copci. Nu se sapă adânc intervalele pe care se aplică erbicidări.

Odată afânat solul, se poate trece la administrarea îngrășămintelor pentru pomii fructiferi. Pomicultorii pot folosi atât gunoi de grajd, cât și îngrășăminte cu azot. Avantajul îngrășămintelor organice e că se pot administra în cantități mai mici decât cele pe bază de azot.

Următoarea activitate pe lista pomicultorilor este plantarea pomilor fructiferi, a arbuștilor fructiferi sau a căpșunului. Pomii se pot planta doar după ce terenul a fot curățat în prealabil. Dacă în livezi au apărut goluri, este bine să le completați cu material saditor din același soi, fără să amestecați sau să intercalați pomi din specii sau soiuri diferite.


În martie, există pericolul apariției brumei în timpul înfloritului. De aceea, materialul fumigen trebuie să fie deja aranjat în grămezi, pentru a preveni posibilele pagube. Dacă se constată băltiri în urma cantităților mari de precipitați sau în urma verificării sistemelor de irigații, trebuie efectuată drenarea apei.

Lucrările în viticultură în luna martie

Perioada aceasta este destul de aglomerată pentru fermierii care dețin plantații cu viță de vie. Abia după finalizarea lucrărilor de tăiere la vița de vie , fermierii pot trece la celelalte activități, precum finalizarea lucrărilor solului (dezgropatul timpuriu, debilonarea butucilor sau dezmușuroitul acestora), controlul și dirijarea vițelor sau pregătirea pentru fertilizare.

Se recomandă ca dezmușuroitul să se facă după ce temperaturile se ridică în mod constant peste 8-9°C. Spre începutul lunii aprilie se poate face totodată și arătura de primăvară. Aceasta se efectuează cu plugul echipat cu trupițe pentru a răsturna brazdele între rândurile de viță de vie. Dacă vântul bate destul de frecvent, arătura se poate face adânc, cu ajutorul plugului fără comarnă, cu grapă stelată. Lucrările se pot finisa cu sapa, nivelând solul în aceeași direcție cu rândurile.

După arătură, se va trece cât de repede posibil la afânarea adâncă, între butuci. Afânarea se va face prin săpat manual, la o adâncime de 10 cm, dacă vițele sunt conduse în formă joasă. Mecanic, afânarea se poate face prin discuire, frezare sau cultivație.

Presupunând că viticultorii au făcut deja controlul stării de viabilitate a mugurilor de viță de vie, tăierile de rodire și copcire, se poate trece la revizuirea sistemelor de susținere a viței de vie, dirijarea și legarea coardelor tăiate în prealabil și completarea golurilor din plantație. Este indicat ca dirijarea coardelor pe sistemul de susținere să fie finalizată până la jumătatea lunii aprilie.

Finalul lunii martie poate aduce și primele atacuri ale dăunătorilor, precum cotarii. Larvele de cotar iernează în scoarța butucilor. Atacul lor începe chiar înaintea umflării mugurilor. Larvele pătrund în interiorul mugurelui umflat, săpând galerii și pot roade chiar și 10-15 muguri pe o coardă, ceea ce face ca în final, lăstarul fie să nu se mai dezvolte, dacă se întâmplă să fie ros mugurele de creștere, fie să se dezvolte insuficient, fără muguri floriferi. Pentru prevenirea sau combaterea atacului cotarilor, tratamentul trebuie efectuat în perioada apariției mugurilor vegetativi.

Povești cu vinuri românești, ediția a VII-a, 2022

Pășește printre stelele vinului românesc. S-au ales vinurile câștigătoare la Marea finală.

Vezi marii câștigători

Conținut exclusiv pentru femierii înregistrați

Fă-ți cont pe site-ul BASF Agro și vei putea accesa conținutul premium, accesibil doar fermierilor înregistrați

Intră în secțiunea Premium

Cum se calculează doza de produs pentru suprafețele mici și foarte mici

Vezi tabelul de conversii pentru produsele BASF disponibile sub formă de microambalaj

Citește recomandările
Mergi sus