Datele de folosire a pesticidelor vor trebui raportate din 2 în 2 ani

Vezi platforma care poate ajuta să ții evidența consumului de pesticide pentru a-ți îndeplini obligația de raportate către autorități

Fermierii români se vor confrunta cu o nouă provocare, de data aceasta birocratică. Conform ministrului plenipotențiar în Reprezentanța Permanentă a României la UE, Achim Irimescu, fermierii vor fi nevoiți să raporteze, odată la doi ani, toate datele referitoare la folosirea produselor pentru protecția plantelor.

Noul regulament european, care se va aplica în toate statele membre UE, are ca obiectiv reducerea pesticidelor cu 50% până în 2030 la nivelul Uniunii. ”Vorbim de modificarea radicală a percepției și a utilizării pesticidelor la nivel european. Odată adoptat acest regulament, va fi adoptat, probabil, într-un an și jumătate, PNS-urile se vor modifica pentru ca fiecare stat membru să menționeze țintele concrete de reducere pe fiecare an”, a declarat Irimescu, conform Agroinfo.

România nu are, la nivel de țară, același consum de pesticide precum statele din vestul Europei, urmând să se încadreze între statele care vor trebui să reducă utilizarea acestor produse cu 35% în loc de 50%. Chiar și așa, Irimescu este nemulțumit și spune că noul regulament nu ține cont de situația reală din state membre, conform căreia România ar avea cel mai redus consum de pesticide, de doar 0,57 kg/ha de substanță activă.

”Pe locul 1 este Olanda cu 8,8 kg substanță activă pe hectar, pe ultimul loc este România, cu doar 0,57 kg substanță activă pe hectar. România se încadrează între statele membre care trebuie să reducă utilizarea pesticidelor cu 35% până în 2030. Sigur, se propune în regulament o formulă de calcul care, în schimb, ne duce la același 35%. Fermierul va trebui să raporteze la fiecare doi ani absolut toate datele de utilizare a pesticidelor”, a adăugat Irimescu.

Soluția digitală pentru fermierii români

O soluție la îndemâna fermierilor români în privința raportării este platforma AGRIVI. Soluția dedicată fermelor este recunoscută la nivel mondial și oferă numeroase capacități de planificare, trasabilitate și analiză a întregului flux de producție agricolă din fermă.

Fermierii pot astfel să utilizeze AGRIVI pentru a ține evidenta inclusiv a consumului de pesticide, de la cantitățile achiziționate și folosite, la datele aplicării, doze, boli, buruieni sau dăunători țintă și nu numai.

Mai mult soluția AGRIVI permite digitalizarea tuturor proceselor din fermă, cu scopul de a oferi agricultorilor posibilitatea de a lua decizii rapide și corecte, pe baza datelor reale din câmp. În prezent, BASF a desfășoară în parteneriat cu AGRIVI un parteneriat la nivel național prin care permite fermierilor accesul la informații de ordin tehnic, agroeconomic și meteo, precum și o soluție digitală completă de management al fermei.

Vezi cum poți să generezi rapoarte automat pentru autorități cu aplicații de farm management BASF și AGRIVI

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus