Anul epidemiei, un posibil moment zero pentru fermierii din România. Momentul orgoliilor a trecut

EDITORIAL Seceta pune și ea presiune pe fermierii care nu s-au adaptat încă realității

De mulți ani, orgoliile și lipsa unei imagini de ansamblu din agricultura românească a pus bețe în roatele evoluției poate la fel de rău ca lipsa unui sistem de irigații eficient. Da, e adevărat, alte state fac mai multe pentru fermierii lor, dar acolo vezi, în primul rând, o dorință de a colabora și de a lucra împreună extrem de puternică. Pentru că fermierii din acele țări știu că în orice negociere, purtată cu orice autoritate, forța este dată de unitate.

Dincolo de orice competiție și orgolii, dacă antreprenorii dintr-un anume sector al economiei nu reușesc să se așeze la o masă și să discute, mai ales în momente extrem de delicate cum este cel din prezent, evoluția durabilă a sectorului respectiv, în ansamblul lui, este pusă serios sub semnul întrebării.

Epidemie și secetă. Clar, nu este un an ușor pentru nimeni

Problema epidemiei de coronavirus a afectat deja toată economia globală și riscă să arunce planeta într-o criză economică fără precedent. Agricultura, un domeniu esențial, este și ea afectată, desigur.

La această problemă, în România, se adaugă și seceta severă. Conform datelor prezentate de autorități, circa 3 milioane hectare de culturi ar fi deja compromise, în special în Dobrogea și Moldova. Astfel, multe dintre culturile însămânțate în toamnă – grâu, orz, rapiță, ar fi afectate. Autoritățile au anunțat că se gândesc deja la cum îi pot ajuta pe fermieri mai mult ca de obicei, dar lipsa banilor este acum o problemă mai acută decât era anul trecut, pentru că întreaga economie globală trece prin momente dure.

Multe măsuri anunțate într-un timp foarte scurt

Autoritățile s-au mobilizat mai rapid ca de obicei în această perioadă și au anunțat multe măsuri de susținere a fermierilor într-un interval scurt de timp. O măsură importantă este aceea prin care Ministerul Agriculturii a deschis, începând cu 11 mai, sesiuni de primire a proiectelor în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, prin care se sprijină investiții pentru prevenirea și combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) în România.

Suma disponibilă pentru selecția proiectelor va fi de peste 16,7 milioane euro. Alte măsuri vizează completări aduse actelor normative ce vizează ajutoarele de minimis în sectorul vegetal, programul de susținere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, susținerea Programul Naţional Apicol cu un buget de peste 150 milioane lei (2020-2022) și programul pentru angajarea tinerilor în agricultură, care beneficiază de 1 milion de lei în acest an. Toate anunțate în decurs de câteva zile.

Degeaba sunt bani, dacă nu există o strategie comună

Însă, problema cea mai mare, din punctul meu de vedere, nu este lipsa banilor, ci lipsa unei strategii comune la nivel național. Adevărat, autoritățile nu au excelat la asta în ultimii 30 de ani, dar nici fermierii nu au făcut prea multe în acest sens. Orgoliile și interesele personale au contribuit și ele la continua fărâmițare a terenurilor, la un sistem de irigații foarte slab, la lipsa cadastrului.

Numărul mare de insolvențe, introduse de multe ori cu scopul evitării plății datoriilor, și volumul mare de bani negri au contribuit și ele la lipsa încrederii în fața sistemului bancar. Pentru că aici ajungem: la încredere.

Peste tot în lume, banii ajung în principal la antreprenori care inspiră încredere și predictibilitate, care arată capacitatea de a lucra împreună, de a face o strategie. Și, în ultimă instanță, de a reprezenta un exemplu de ”uite cum se face” inclusiv pentru autorități, o presiune suplimentară făcută prin puterea exemplului personal. Un exemplu care s-a lăsat însă așteptat. Poate acum, într-un moment de cumpănă, vom reuși să vedem o schimbare reală, radicală, de durată.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Agricultura nu stă pe loc. #MulțumimFermierilor

Fermierii noștri au ales să continue activitatea. Ei nu pot spune ”stăm acasă”. Ei lucrează pentru noi toți. Pentru aceasta, le mulțumim din inimă!

Vezi cum îi putem ajuta

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus