Prima etapă regională a concursului ”Povești cu vinuri românești” s-a încheiat
20.02.2020
Care sunt cele 9 vinuri finaliste desemnate la Țifești
Cea de-a V-a ediție a concursului național ”Povești cu vinuri românești” 2020 a început cu etapa regională pentru Moldova. Nu mai puțin de 140 de viticultori și specialiști din domeniul vitivinicol au luat parte la evenimentul organizat de BASF Agricultural Solutions, în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România. Prima etapă a avut loc la Domeniile Panciu, în județul Vrancea.
”Povești cu vinuri românești se desfășoară în acest an sub egida «Veni Vino Vici » și a cifrei romane V. Vă suntem recunoscători pentru pasiunea cu care cultivați plantațiile de viță de vie și încercați să creșteți în permanență calitatea vinurilor produse”, au fost cuvintele cu care Robert Băicoianu, directorul de vânzări culturi horticole din cadrul BASF Agricultural Solutions a dat startul evenimentului de la Țifești.
De la originea vinului până în zilele noastre
Evenimentul a împletit informații utile despre noile tehnologii de protecție a viței de vie, oferite de specialiști care au adus și soluții la cele mai importante probleme cu care se confruntă viticultorii, sfaturi despre cum se poate crește calitatea vinurilor produse și, bineînțeles, ceremonia de premiere a vinurilor finaliste.
Totul s-a desfășurat într-un decor de vis, care i-a făcut pe cei prezenți să ia parte la o adevărată călătorie în timp, până la originile antice ale viei și vinului. ”În această ediție, ne întoarcem la geneza vinului, la poporul care l-a făcut cunoscut. Un vin nobil va aduce întotdeauna la suprafață o odă a emoțiilor și simțurilor. În 2020, punem din nou în lumină viticultorii care continuă tradiția îndelungată a vinului. Prin eforturile noastre continue de cercetare, ne dorim să susținem viticultura din România, oferind soluții inovatoare și eficiente de protecție a viței de vie, pentru ca dumneavoastră să vă puteți valorifica munca în sectorul vini-viticol. Sperăm ca și ediția din acest an a concursului Povești cu vinuri românești să ne ajute să descoperim vinuri valoroase, care să ne trezească acele senzații incomparabile pe care doar un vin bun le poate trezi”, a declarat Marijan Tomsic, Country Manager BASF Agricultural Solutions România.
Simpozionul BASF a culminat cu ceremonia de premiere a vinurilor selectate pentru participarea în marea final. Probele au fost jurizate anterior de o comisie formată din 5 membri ADAR, conform sistemului internațional OIV, cu un scor maxim posibil de 100 de puncte. Membrii comisiei prezidate de domnul Georgel Costache au fost: doamnele Constanța Vicol și Claudia Perjaru, respectiv domnii Gabriel Lăcureanu, Claudiu Crețu și Gabriel Stoica. ”Fiecare dintre cei cinci jurați a alocat câte o notă, deci s-au dat 5 note în total. S-au eliminat cea mai mică și cea mai mare notă, apoi s-a făcut media aritmetică a celor trei note mediane, pentru a face o echilibrare a aprecierilor celor cinci jurați”, a explicat oenologul Gabriel Stoica metoda de punctare a probelor de vin.
Din cele 83 de probe înscrise în concurs, 42 au fost vinuri albe, 14 au fost roze și 27 au fost vinuri roșii. Juriul format din experții Asociației Degustătorilor Autorizați din România a selectat 9 vinuri finaliste, câte trei pentru fiecare categorie. Acestea se vor lupta în marea finală pentru unul dintre cele trei mari premii, fiecare în valoare de 28300 de lei (TVA inclus).
Anul 2019 a fost unul de bun augur pentru vinurile roze. Toate cele trei probe finaliste de la Țifești au fost produse anul trecut. În schimb, la categoria vinurilor roșii, juriul a apreciat îndeosebi Feteasca Neagră, toate probele finaliste fiind de acest soi. O diversitate mai mare a avut-o categoria vinurilor albe, unde degustătorii au apreciat atât vinuri seci, cât și dulci, produse în 2017, respectiv 2019.
Cei de la Natura SRL au fost marii câștigători ai etapei regionale din Moldova, având câte un vin desemnat pentru fiecare dintre cele trei categorii. I-a urmat în top crama HD Wines, cu două probe, vin alb și roșu, calificate în marea finală națională.
Iată și lista vinurilor câștigătoare în prima etapă regională:
Vinuri albe:
- Riesling italian, 2017, dulce, Natura SRL
- Cuvee Visan, 2019, sec, HD Wines
- Sauvignon Blanc, 2019, sec, Vitisim Cotești
Vinuri rose:
- Fetească Neagră, 2019, sec, PFA Olteanu Marian
- Busuioacă de Bohotin, 2019, demidulce, SCA Bucium SA
- Cabernet Suvignon, 2019, demisec, Natura SRL
Vinuri roșii:
- Fetească Neagră, 2017, sec, Dasadi Business
- Fetească Neagră, 2017, sec, Natura SRL
- Fetească Neagră, 2018, sec, HD Wines
Degustătorii ADAR, prezenți an de la la concursul ”Povești cu vinuri românești”, au remarcat evoluția pozitivă a probelor înscrise în competiție, dar și condițiile favorabile de anul trecut, care au dus la producții de excepție. ”Mare parte din vinurile albe înscrise în această etapă au fost din 2019. Au fost niște vinuri foarte interesante. De la an la an observăm o creștere foarte frumoasă a calității vinurilor. Iar pentru viticultorii care au participat avem și un sfat. După ce primiți evaluările noastre, încercați să vedeți ce nu e bine, pentru ca în anii următori să ajungeți în prima parte a clasamentului”, a fost încurajarea oenologului Gabi Stoica pentru participanții ale căror probe nu s-au regăsit printre finaliste.
Concursul ”Povești cu vinuri românești” continuă cu etapa adresată viticultorilor din Muntenia, Oltenia și Dobrogea. Înscrierile se mai pot face aici , până pe 24 februarie, la ora 15:00. Evenimentul va avea loc pe 26 februarie, la Hotel Pietroasa, în Buzău.
Ultima etapă regională va avea loc pe 4 martie, la Târgu Mureș. Viticultorii din Transilvania și Banat care vor să obtină o evaluare obiectivă a calității vinurilor lor se pot înscrie accesând pagina concursului. Data limită pentru înscrieri este 2 martie.
Juriul ADAR va desemna la fiecare etapă regională câte 3 vinuri finaliste pentru fiecare categorie. Cele 27 de probe câștigătoare se vor lupta apoi în marea finală națională, pentru unul dintre marile premii puse la bătaie de BASF, în valoare de 5.000 de euro fiecare, constând, la alegere, în utilaje pentru aplicarea tratamentelor la vița de vie sau produse BASF.