BASF Agricultural Solutions România
concurs vinuri povesti cu vinuri romanesti 2023
Agricultură

Povești cu vinuri românești - ediția curentă

Despre ediția 2023 a concursului ”Povești cu vinuri românești”

Cel mai respectat concurs de vinuri, adresat viticultorilor mici și mijlocii, revine în 2023 cu cea de-a VIII-a ediție. Concursul ”Povești cu vinuri românești”, organizat de BASF în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România aduce din nou în prim-plan cele mai rafinate vinuri românești create de producătorii cu exploatații de viță de vie sub 100 de hectare.

Condiții de participare

Condițiile de participare la concursul „Povești cu vinuri românești” sunt simple: suprafața cultivată cu viță de vie să fie mai mică de 100 de hectare, iar probele de vin înscrise sa nu fie mai vechi de anul 2020 (cu excepția celor roșii care să nu fie mai vechi de 2018).

Premiile puse în joc sunt foarte atractive, în valoare de 5.000 de euro fiecare, constând, la alegere, în utilaje pentru aplicarea tratamentelor la vița de vie sau produse BASF.

 • Vezi regulamentul complet al concursului

PAGINA ESTE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

În curând va începe noua ediție a concursului național ”Povești cu vinuri românești”, căutăm vinurile românești de cea mai bună calitate, produse de micii viticultori!

Concursul de vinuri este organizat de BASF în colaborare cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România și se adresează viticultorilor ce exploatează suprafețe de viță de vie sub 100 de hectare. Înscrierile vor fi gratuite, iar premiile vor fi, ca de fiecare dată, extrem de atractive și utile în activitatea din fermă.

Înscrie-te la newsletterul BASF și vei afla primul când începe perioada de înscrieri la concurs.

Ce poți câștiga

Concursul național ”Povești cu vinuri românești” se desfășoară în 4 etape regionale, urmate de marea finală națională. În cadrul fiecărei etape regionale, membrii comisiei de jurizare, formată din degustători experți, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România, desemnează câte 3 vinuri finaliste pentru fiecare categorie (vinuri roșii, albe și roze). În total, după terminarea etapelor regionale, vor fi desemnate 36 de vinuri calificate în marea finală națională.

Pentru faza națională, cele 36 de vinuri finaliste vor fi jurizate pentru a desemna cel mai bun vin al fiecărei categorii în parte (alb, roșu și roze), conform criteriilor prevăzute în regulamentul concursului.

La final, locul 1 al fiecărei categorii va obține marele premiu constând într-un kit personalizat de dezvoltare a afacerii, în valoare totală de 5.000 de euro.

Marele premiu oferit de BASF

Kit-ul de dezvoltare a afacerii poate fi configurat în funcție de nevoile câștigătorilor. Se poate opta pentru una dintre cele două variante:

 • 1 utilaj pentru aplicarea tratamentelor la vița de vie
 • Pachet format din produse BASF pentru protecția viței de vie

Câștigătorii trebuie să respecte condițiile de acordare a premiilor, prezentate în Regulamentul concursului ”Povești cu vinuri românești 2023”. Valoarea totală comercială a premiilor oferite în cadrul concursului este de 15.000 de euro. În cadrul acestui concurs, nu se permite acordarea contravalorii în bani a premiilor câștigate sau schimbarea premiilor.

Vrei să ai șansa de a câștigă unul dintre marile premii puse la bătaie de BASF?

Înscrie-te acum în concurs! Înscrierea este 100% gratuită

Unde se desfășoară etapele regionale ale concursului de vinuri ”Povești cu vinuri românești”

Ca de obicei, echipa BASF vine în sprijinul fermierilor, încercând să acoperim cât mai bine întregul teritoriu al țării, astfel încât procesul de înscriere și trimitere a probelor de vin să decurgă cât mai ușor.

Dată evenimentEtapăAdresă colectare probe vinuriPerioadă înscrieriPersoană de contactTelefonFișă de înscriereDetalii eveniment (adresa, oră etc)
9 martieEtapa regională Moldova      
15 martieEtapa regională Muntenia      
23 martieEtapa regională Banat și Transilvania      
30 martieEtapa regională Oltenia și Dobrogea      
25 maiMarea finală      

Pentru alte informații despre concurs, îi poți contacta pe colegii noștri:

Carmen Stoica

Carmen Stoica

Senior Sales Representative - culturi speciale, Est

tel: 0730 202 797

Mihail Manolache

Mihail Manolache

Senior Sales Representative - culturi speciale, Vest și Centru

tel: 0737 717 968

Marius Andone

Marius Andone

Sales Representative - culturi speciale, Sud-Est

tel: 0730 127 003

Victor Holban

Victor Holban

Sales Representative - culturi speciale, Sud-Vest

tel: 0737 970 001

Jurizarea concursului ”Povești cu vinuri românești” și criteriile de evaluare

Membrii juriului

Jurizarea probelor de vin înscrise în concursul ”Povești cu vinuri românești” este asigurată de degustători experți, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR).

Asociația este recunoscută ca organizație profesională reprezentativă în analiza senzorială a vinurilor și băuturilor alcoolice din România. ADAR reunește 138 de specialiști în sectorul vitivinicol, din toată țara și selectează permanent cei mai buni degustători autorizați pentru participarea în comisiile de jurizare ale concursurilor de profil.

Încă din 2016, Asociația Degustătorilor Autorizați din România a acordat sprijin valoros companiei BASF în efortul organizării concursului ”Povești cu vinuri românești” la nivel național, în încercarea de a oferi micilor viticultori o evaluare obiectivă a calității vinurilor înscrise în concurs.

Cum se evaluează vinurile

Pentru a oferi maxim de obiectivitate în evaluarea vinurilor, comisia de jurizare utilizează normele sistemului internațional de evaluare, stabilite de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIVV). Aceste norme sunt folosite la toate concursurile internaționale de vinuri.

Sistemul de punctaj folosit de OIVV este de până la 100 de puncte. O probă de vin este evaluată de mai mulți membri ai juriului. Se elimină nota maximă, respectiv nota minimă, apoi se face media aritmetică a notelor rămase. Rezultatul îl reprezintă nota finală pe care o primește fiecare probă de vin.

Regulile de evaluare

 • Toate probele de vin sunt evaluate ”în orb”. Niciun membru al juriului nu cunoaște la momentul evaluării cărui concurent îi aparține proba respectivă de vin.
 • Ordinea degustării se respectă cu strictețe. Întâi se evaluează vinurile albe, apoi cele roze, apoi cele roșii
 • Examinarea se face din punct de vedere vizual, olfactiv și gustativ.
 • Modul de acordare a punctelor:
  • Vizual: Limpiditate și aspect: se pot acorda maximum 15 puncte
  • Olfactiv: Tipicitate, intensitate și calitate: se pot acorda maximum 30 de puncte
  • Gust: intensitate, tipicitate, persistență gustativă și calitate: se pot acorda maximum 44 de puncte
  • Evaluare globală: se pot acorda maximum 11 puncte.

Vrei să vezi care este nivelul calității vinului tău? Înscrie-ți gratuit vinul în concurs și va fi evaluat de un juriu profesionist. Descarcă fișa de înscriere

Vezi edițiile anterioare - 2016 - 2022

Descoperă vinurile câștigătoare din anii trecuți

Creatorii vinului românesc

Te invităm să îi cunoști pe cei care stau în spatele creării unora dintre cele mai apreciate vinuri din România.

Podgorii alese

Atunci când vorbim despre cultivarea viței de vie, discutăm despre o structură compusă din regiuni viticole, centre viticole, podgorii și plaiuri viticole. Iată câteva dintre cele mai importante sau frumoase podgorii românești

Cum protejăm vița de vie

Grupul BASF participă activ, prin cercetare și inovații, la progresul sectorului viti-vinicol. În fiecare an, BASF investește peste 300 de milioane de euro în inovație. Pentru a găsi soluțiile zilei de mâine, peste 1200 de cercetători și tehnicieni se mobilizează în centrele noastre de cercetare și în cele opt stațiuni experimentale, răspândite pe patru continente.

Mergi sus