Cabrio® Top – soluția optimă pentru protecția viței de vie

Vezi beneficiile produsului și ce spun viticultorii cu experiență despre acest fungicid

Pentru viticultori se apropie una dintre cele mai dificile perioade ale sezonului – înfloritul viței de vie. Este și perioada în care își vor face apariția majoritatea agenților patogeni, ajutați, în special de ploile care se anunță suficient de abundente pentru a le pune probleme viticultorilor.

Tratamentele de prevenție sunt esențiale în managementul culturii, așa cum spune Nelu Cojocaru, directorul tehnic al Cramei Budureasca. ”Noi lucrăm și preventiv. Pentru ca bolile să nu capete amploare, aplicăm două tratamente complexe înainte de înflorit, împotriva manei, a făinării, insecticide pentru molii, de exemplu. Un prim tratament, de exemplu, îl facem cu produse de contact, la 20-25 de centimetri, cât are lăstarul, iar următorul tratament, înainte de înflorit, în care folosim cu predilecție substanțe sistemice, deoarece via este în proces de creștere și trebuie să protejăm toate organele verzi ale plantei, care sunt extrem de sensibile”.

Cabrio® Top poate combate simultan mana, făinarea și putregaiul negru la vița de vie

Unul dintre produsele folosite cu mare încredere de viticultorii de top din România este Cabrio® Top. Produsul creat de compania BASF este un fungicid cu spectru larg de combatere, ce se poate aplica atât la vița de vie, cât și la cultura de tomate. Cabrio® Top este o soluție pentru combaterea simultană a mai multor boli , precum: mana, făinarea, escorioza, putregaiul negru și, secundar putregaiul cenușiu, ceea ce îl face alegerea ideală pentru viticultori.

Referitor la bolile viței de vie, avem o vorbă: ”Doi viticultori stăteau de vorbă: Ai mană în vie? Nu am. Dar ai vie? Nu am!” glumește Adrian Tălmaciu, inginer horticultor la Casa de vinuri Huși: ”Cele mai mari pagube le produc mana și făinarea. Produsul Cabrio® Top le combate pe ambele. În plus, este și ușor de folosit. În loc să aplici două produse, pentru combaterea a două boli, folosești unul singur, Cabrio® Top. Mai mult, are efect secundar și împotriva putregaiului negru. Eu folosesc Cabrio® Top de trei ani. Îl aplicăm pe o suprafață de 150 de hectare, într-un singur tratament pe sezon”, mai spune inginerul.

Substanțele din componența Cabrio® Top asigură protecție optimă împotriva mai multor boli

Fungicidul Cabrio® Top conține două substanțe active: 5% piraclostrobin și 55% metiram. Depozitele de piraclostrobin care se formează la suprafață sunt puternic legate de cuticula frunzei și permit redistribuirea substanței active pe frunze, după precipitații. Astfel, se asigură o protecție uniformă a masei vegetative, datorită mișcării translaminare și a sistemiei locale. Acțiunea produsului este însă și una preventivă, prin inhibarea mobilității și a germinării zoosporilor.

Mai mult, fungicidul Cabrio® Top beneficiază și de o foarte bună rezistență la spălare, datorită eliberării treptate a substanței active, ceea ce asigură un efect de lungă durată. Produsul se poate aplica la cultura de viță de vie pe toată perioada de sensibilitate a plantei față de bolile amintite mai sus. Însă efectele sale sunt cel mai bine puse în valoare în timpul înfloritului, până în perioada de creștere a boabelor. Fungicidul Cabrio® Top se aplică în doza omologată de 1,5 – 2 kg/ha, cu un interval de 14 zile între tratamente. Dacă presiunea de infecție este foarte mare, intervalul de pauză dintre aplicări se poate reduce la 10-12 zile. Produsul este în general miscibil cu alte insecticide și fungicide, precum și cu îngrășăminte foliare.

Beneficiile AgCelence® diferențiază Cabrio® Top de alte produse similare

Un alt avantaj major al fungicidului Cabrio® Top este tehnologia AgCelence®, care îi conferă beneficiul unui efect fiziologic de vitalizare pentru vița de vie. Pe lângă controlul eficient al bolilor, produsul influențează în mod pozitiv procesele fiziologice, asigurând totodată și o recuperare mai rapidă și mai bună după perioade dificile precum grindina sau alți factori de stres.

”Efectul acela, stay-green, dat de tehnologia AgCelence®, am început să îl observăm după 2-3 săptămâni. În primul an am folosit fungicidul Cabrio® Top într-un lot experimental, pe unul sau două hectare. Chiar de atunci i-am văzut efectele fiziologice, începând de la culoarea mai verde și până la producția mai mare. La același număr de struguri pe butuc, boaba era mai mare, automat cantitatea era mai mare”, afirmă Adrian Tălmaciu. Efectul AgCelence® a fost vizibil și pentru tehnologul cramei Budureasca: „Toamna, perioada de vegetație se prelungește, vița de vie arată mai bine, e mult mai verde. Este un efect fiziologic foarte bun, care se traduce într-o creștere mai puternică, o maturare mai bună a lemnului, o rezistență sporită iarna la îngheț. Deci avem doar beneficii”, spune Nelu Cojocaru.

Efectul fiziologic de vitalizare reduce producția de etilenă și crește nivelul de clorofilă

Așadar, pe lângă prevenirea celor mai păgubitoare boli la vița de vie, Cabrio® Top influențează procesele fiziologice reducând transpirația, crescând fotosinteza și reducând producția de etilenă. Deși etilena este un hormon de creștere cu rol în coacerea fructelor și maturare, prezent în toate plantele, factorii de stres biotic pot duce la o producție crescută a acesteia, fapt ce conduce la o îmbătrânire prematură, la moartea celulară și deteriorarea plantelor.

Efectul fiziologic al produsului este determinat și de modul biochimic de acțiune, care influențează ezima ce controlează sinteza etilenei. Scăderea producției acestui fitohormon generează, printre altele, efectul de înverzire, precum și creșterea nivelului clorofilei din frunze. De altfel, experimentele desfășurate de cercetătorii BASF au stabilit că frunzele tratate cu Cabrio® Top produc cu până la 80% mai puțină etilenă, iar gradul de degradare a clorofilelor este mult redus. Efectul este unul de întârziere a îmbătrânirii, de intensificare și prelungire a fotosintezei, ceea ce, în final, duce la o producție mai mare de hidrocarbonați și o reducere a transpirației.

Avantajele Cabrio® Top pentru viticultori:

  • Soluție eficientă pentru combaterea simultană a mai multor boli precum mana, făinarea, escorioza sau putregaiul negru
  • Asigură producții sporite și de calitate mai bună
  • Efecte fiziologice remarcabile: toleranță mai mare la stres și o mai bună utilizare a azotului
  • Fungicidul contribuie și la creșterea ulterioară, refacerea lăstarilor și a frunzelor

Ce spun viticultorii de top despre Cabrio® Top

Viticultorii cu experiență s-au convins de mult timp de eficacitatea fungicidului Cabrio® Top. Tocmai de aceea, este o prezență constantă în schemele de tratamente aplicate de cele mai mari plantații viticole din România. ”Faptul că îl folosesc în continuare înseamnă că am o părere foarte bună despre produsul Cabrio® Top. Deci nu doar bună, ci foarte bună! Pe lângă faptul că este ușor de folosit, substanțele pe care le conține Cabrio® Top controlează foarte bine și mana și făinarea viței de vie.

Ce vă mai pot spune e că, în toți anii de când îl folosesc, am observat că are efect și asupra plantei. Revitalizează frunzele, lăstarii, vița de vie e mult mai verde, ca și cum ai aplica un îngrășământ. Dar și rezistența viței de vie crește, mai ales la secetă, la stresul hidric din vară, sau la ploile abundente. Eu i-aș sfătui pe colegii mei viticultori să îl folosească cu încredere. Deși totul se rezumă la profit, un astfel de produs îți poate mări câștigurile, deci investiția rentează”, spune Adrian Tălmaciu, tehnologul Casei de Vinuri Huși.

La fel de încântat este și directorul tehnic al Podgoriei Budureasca, Nelu Cojocaru: În anii grei, mana îți poate lua absolut tot, fără niciun fel de menajamente. Am văzut asta de multe ori. În special la viticultorii care nu au respectat un program bun de combatere. Făinarea poate compromite și ea total cultura. Sunt boli care pot avea un impact foarte sever asupra viei, dacă nu protejăm cultura în timpul vegetației. De aceea, viticultorii mari, în majoritate copleșitoare, folosesc Cabrio® Top, pentru că sunt convinși de beneficiile pe care le aduce utilizarea produsului. Îți dă multă siguranță în producție. E un produs eficient și tocmai de aceea îl recomand cu toată căldura”, afirmă domnul Cojocaru.

Te-ar putea interesa și:

Noile pachete promoționale BASF pentru protecția viței de vie

Tot ce trebuie să știi despre cultivarea, întreținerea și tratamentele viței de vie astfel încât să ai o producție considerabilă și de bună calitate

VIDEO: Ce se întâmplă dacă nu aplici la timp tratamentele corespunzătoare pentru vița de vie


Rezultatele obținute pot varia in funcție de condițiile meteorologice, temperatura la care sunt aplicate tratamentele de protecție a plantelor si utilajele de aplicare a acestor tratamente.

Culturi similare

Mergi sus