GHID: Măsuri esențiale pentru protecția rapiței în postemergență

Sfaturile experților BASF pentru a asigura protecția maximă rapiței în toamnă

Seceta severă poate pune la încercare chiar și cei mai experimentați fermieri, deoarece riscul de nerăsărire a rapiței este substanțial. Pentru a asigura însă premisele unei culturi de succes, îți vom arăta patru elemente de care trebuie să ții cont în managementul culturii de rapiță în postemergență.

Combaterea samulastrei de cereale păioase în rapița de toamnă

Așa cum știm, în rotația culturilor, cel mai des se întâmplă ca rapița să urmeze după cerealele păioase. Asta înseamnă că, la cumulul de buruieni se va adăuga și samulastra de cereale păioase. Momentul optim pentru combaterea samulastrei de cereale păioase este în postemergență, după răsărirea acestea, în stadiul de 3-4 frunze. Ideal pentru combaterea samulastrei este înainte de înfrățire. Odată trecut momentul înfrățirii, combaterea devine mai dificilă și mai puțin eficientă.

BASF recomandă aplicarea erbicidului graminicid Stratos® Ultra pentru combaterea samulastrei de cereale păioase din cultura de rapiță convențională. Produsul are avantajul flexibilității în aplicare, dar și al unei doze mai mici, comparativ cu alte erbicide pentru rapiță.

Rapița recent cultivată are nevoie de toate resursele necesare pentru o bună dezvoltare și este vulnerabilă la concurența buruienilor în lupta pentru apă și substanțe nutritive. Aplicând erbicid Stratos® Ultra pentru rapiță, concurența cu samulastra de cereale este eliminată, iar planta de rapiță poate beneficia de cantitățile optime de apă și resurse minerale din sol.

Graminicidul Stratos® Ultra se utilizează în amestec cu adjuvantul Dash HC. Eficacitatea produsului crește semnificativ, deoarece aderă extraordinar de bine pe frunzele înguste de samulastră, iar substanța activă cicloxidim va fi preluată în cantități mai mari.

Modul de acțiune al erbicidului Stratos® Ultra

Erbicidul Stratos® Ultra acționează sistemic. Substanța activă cicloxidim este absorbită prin părțile verzi ale buruienilor. La numai 1-2 ore după aplicarea erbicidului, substanța activă este absorbită de buruieni și migrează vertical. Odată ajuns în plantă, cicloxidimul oprește formarea țesuturilor meristemice la buruienile sensibile, iar stoparea creșterii se poate vedea repede, la doar câteva zile după erbicidarea cu Stratos® Ultra.

Doza de aplicare este flexibilă, în funcție de stadiul de dezvoltare a samulastrei. Astfel, erbicidul se aplică în maxim 1 tratament, pe perioada de vegetație BBCH 12 – 32, respectiv de la 2 frunze până la apariția celui de-al 2-lea internod vizibil al rapiței.

Dacă se aplică înainte ca samulastra să fi ajuns la stadiul de înfrățire, doza poate fi de 1 l/ha + 1 l/ha adjuvantul Dash HC. Pentru erbicidarea rapiței după ce samulastra a început înfrățitul, doza de erbicid Stratos® Ultra se mărește la 1,25 și 1,25 litri la hectar adjuvant Dash® HC.

Avantajele erbicidului Stratos® Ultra la cultura de rapiță constau în:

combaterea perfectă a samulastrei de cereale, chiar și în situații de infestare puternică, flexibilitatea aplicării și eficiența tratamentului, efectele fiind clar vizibile în doar câteva zile.

Combaterea buruienilor în cultura de rapiță Clearfield®

Unele sole pot fi foarte dificile, din cauza faptului că există infestări mixte dicotile și monocotile, buruieni precum Galium, Chenopodium și Matricaria sau buruieni foarte greu de combătut, precum Sinapis și alte specii crucifere. Pentru astfel de situații, experții agronomi recomandă utilizarea unei tehnologii cu hibrizi de rapiță toleranți la acțiunea erbicidului.

Sistemul de producție Clearfield®, de la BASF, presupune combinarea hibrizilor de ultimă generație, de tip Clearfield®, cu potențial ridicat de producție, cu un erbicid specific, precum Cleranda® .

Acesta este un produs care combină acţiunea a două substanţe active cu moduri diferite de acţiune: imazamox, din grupa imidazolinonelor şi metazaclor, din grupa cloracetamide.

Are o fereastră largă de aplicare în postemergență și funcționează excelent, indiferent de condițiile de umiditate și sistemul de cultivare, combătând cu succes buruienile mono și dicotiledonate dintr-o singură aplicare.

Modul de acțiune al erbicidului Cleranda®

Acesta este un erbicid postemergent cu spectru larg, eficace şi flexibil, selectiv pentru rapiţa de toamnă Clearfield®, cu utilizare în condiţii pedoclimatice diferite.

La plantele monocotiledonate, substanţa activă metazaclor este absorbită predominant prin coleoptil, iar la cele dicotiledonate este preluată în special prin rădăcini și, adiţional, prin hipocotil. Imazamoxul este absorbit prin frunze, dar și prin rădăcini, apoi este translocat prin plantă până la nivelul zonelor de creștere, unde blochează sinteza aminoacizilor esenţiali, responsabili de creșterea și diviziunea celulară.

Aplicând Cleranda® în toamnă, în doza recomandată de 1,5 - 2,0 l/ha Cleranda®+ 1,0 l/ha adjuvant Dash® HC, vei asigura o combatere perfectă, atât a buruienilor dificile, precum cruciferele, dai și a celor foarte greu de combătut, precum Matricaria, Galium sau a gramineelor precum samulastra din stadiile timpurii. Mai important este că, de cele mai multe ori,o singură trecere este suficienta pentru combaterea tuturor acestor buruieni.

Beneficiile Cleranda sunt: flexibilitatea mare în aplicare, spectrul larg de combatere a buruienilor, inclusiv cele dificile, acțiunea combinată, prin frunze și sol, selectivitatea excelentă față de rapița Clearfield® și posibilitatea selecției momentului aplicării în funcție de buruienile vizate, ceea ce îl face o soluție ideală pentru erbicidarea postemergentă. Astfel, elementele definitorii ale sistemului Clearfield® la rapiță pot fi rezumate scurt: protecție, independență, predictibilitate, inovație.

Menține controlul dezvoltării rapiței folosind un regulator de creștere

Pe lângă protecția împotriva bolilor fermierii trebui să se asigure că rapița va rezista în sezonul rece. Ca să reziste cât mai bine temperaturilor scăzute și înghețului, dezvoltarea rapiței trebuie să aibă anumiți parametrii, astfel încât vârful de creștere să se afle mai aproape de sol dar și o dezvoltare bună a rădăcinilor. Astfel, se asigură protecția necesară și se reduce semnificativ riscul pierderilor de recoltă.

O toamnă lungă și călduroasă poate duce la o dezvoltare excesivă a rapiței, ceea ce nu este o veste bună pentru fermieri. Din fericire, există o soluție consacrată. Binecunoscutul regulator de creștere Caramba® Turbo este special formulat pentru a crește rezistența la iernare a tuturor varietăților de rapiță. Acest produs pentru rapiță, de la BASF, este primul care combină substanța activă metconazol – cu rol fungicid, cu regulatorul de creștere mepiquat clorură.

Astfel, Caramba® Turbo asigură efectul de regulator de creștere, pentru care este deja renumit, crește rezistența la iernare prin dezvoltarea optimă a rădăcinilor și coletului, inhibarea alungirii vârfului de creștere, dar în același timp asigură și un control eficient al bolilor, în special contra Phoma.

Modul de acțiune al Caramba® Turbo

Pentru toamna aceasta, recomandăm un tratament cu fungicid Caramba® Turbo pentru rapiță, în stadiul de 4-6 sau chiar 8 frunze. De menționat că fungicidul Caramba® Turbo nu stopează dezvoltarea, ci doar pregătește planta de rapiță pentru iernare, prin inhibarea alungirii vârfului de creștere și favorizarea dezvoltării sistemului radicular.

După aplicarea tratamentului, produsul aderă foarte bine la suprafața foliară. Cele două substanțe active pătrund rapid în plantă, protejând rapița de atacul agenților patogeni precum putregaiul negru, și controlând în același timp creșterea plantei. În plus, produsul stimulează dezvoltarea rădăcinii și indirect acumularea nutrienților.

Toate beneficiile Caramba® Turbo se traduc în final într-o recoltă de rapiță superioară cantitativ și calitativ, adică profituri mai mari.

Pentru efectul de regulator de creștere, doza produsului este de 0,7 l/ha. Pentru rolul de fungicid, Caramba® Turbo se aplică în doza de 1,0 l/ha și poate combate principalele boli ale rapiței, precum putregaiul negru (Phoma lingam), putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea), alternarioza (Alternaria brassicae), făinarea (Erysiphe communis).

Combaterea dăunătorilor periculoși

După răsărire, în toamnă, rapița este amenințată de numeroși dăunători. Fără o protecție adecvată, aceștia pot distruge complet o cultură. Unul dintre aceștia este viespea rapiței (Athalia rosae).

Aceasta este foarte răspândită în toate zonele unde se cultivă rapița, provocând mari pagube. Larvele sunt foarte dăunătoare, deoarece atacă țesutul frunzei, formând galerii, apoi consumă limbul până la scheletare. Larvele pot consuma în 24 de ore dublul greutății lor. Deosebit de periculos este atacul în toamnă deoarece poate produce defolierea totală a culturii.

Pentru combaterea viespei rapiței se recomandă aplicarea insecticidului Fastac® Active . Este un piretroid de sinteză și are acțiune prin contact și ingestie. Deoarece nu este un produs sistemic, e necesar să asiguri o cantitate mai mare de apă pentru acoperirea uniformă a masei vegetative. Produsul are un bun efect rezidual pe suprafața frunzelor. Tratamentul cu Fastac® Active rezistă la ploaie, cu condiția ca produsul să se usuce înainte de a începe să plouă.

Este bine să aplicați insecticidul Fastac® Active la avertizare, la apariția larvelor sau adulților sau dacă pragul economic de dăunare a fost depășit. Pentru combaterea viespei rapiței, doza omologată este de 0,3 l/ha.

Culturi similare

Mergi sus