Hidropolitica poate configura cursul secolului XXI

Editorial: Înainte de a asigura apa atât de necesară trebuie conștientizată problema ei

Subiectul "Apă" generează politici globale, evidențiindu-se ca factor deosebit de sensibil, de complex și poate chiar complicat, în ceea ce privește viitorul omenirii. De ce? Să fie, oare, vorba despre subiectivismul unei anumite părți a lumii, în defavoarea altora, despre gradul de dezvoltare a națiunilor, despre starea și dimensiunea surselor locale și regionale de apă, despre presiunea unor populații umane în creștere continuă, despre degradarea mediului ambiant, despre poluarea apelor și schimbările climatice?

Greu de dat un singur verdict. Totuși, specialiștii domeniului ne îndeamnă să reținem faptul că apa este finită, iar securitatea și siguranța apei ridică mari probleme. Prof. univ. dr. Benone Păsărin, prorectorul USAMV Iași, e de părere că prin complexa sa entitate, apa este cea mai strategică resursă naturală la nivel global și, încă din timpuri istorice, nevoile primare ale întregii civilizații umane au fost reprezentate de elemente definitorii interconexe apei, respectiv hrană, fertilitatea solului, industrie, energie, sănătate și viață socială etc. Conform datelor unor reuniuni si congrese periodice de profil (congresele UN Water Development Report, de exemplu) se indică, pornindu-se de la date și studii pertinente, că peste aproximativ 25-30 de ani, cantitatea de apă dulce exploatabilă, din întreaga lume, se va reduce cu aproximativ 30%. Aceasta, în condițiile în care, la ora actuală, circa 40% din populația globală nu posedă cantități de apă suficiente pentru băut și pentru o minimă igienă corporală.

Deși acoperă peste 71% din suprafața Pământului (cca. 1,483 miliarde km cubi), apa, în special cea potabilă, nu este atât de abundentă, cum am fi tentați să credem. Astfel, apa dulce nu reprezintă decât cca 2,7% din această cantitate, la rândul ei fiind împărțită în ape dulci din râuri, fluvii, lacuri și nori (cca. 0,65%), iar calotele glaciale și ghețarii dețin cca. 2,15% din volumul total de apă.”, explica prof.univ.dr. Benone Păsărin, Prorector al UȘAMV Iași și membru în Grupul Operativ Mondial pentru Securitate și Siguranță Alimentară FAO-ONU.

Trebuie amintit și faptul că există categoria de "apă regenerabilă", precum și categoria de "apă fosilă", aflată în special în rezerve acvifere și ghețari. ”Apa fosilă este considerată o resursă care nu se reînnoiește, ea neprovenind din precipitații sau prin fenomenul de infiltrare în pământ a apelor de suprafață, cu care nu are niciun contact. In lume există cca 310 bazine ale unor râuri mari și fluvii, la care, conform hidrocartografierilor recente se mai adaugă cca. 600 sisteme acvifere de profunzime (ape subterane fosile) situate, de obicei, în agenda politicii de frontieră a mai multor state vecine.

Bazinele hidrografice internaționale acoperă cca. 45,3% din suprafața Terrei, cu implicații economice și sociale asupra a cca. 40% din populația Terrei și reprezentând aproximativ 80% din debitul fluvial global. Când populația Terrei va ajunge la 9 miliarde de locuitori, cererea de alimente va crește cu cca. 70%, iar în condițiile în care producția de hrană își va atinge limitele, apa va fi tot mai rară, iar competiția pentru sol fertil tot mai acerbă.”, mai spune specialistul ieșean.

Așadar, apa este fundamentală pentru starea de bine a tuturor societăților, iar politicile referitoare la utilizarea apei fără restricții sunt esențiale pentru a garanta stabilitatea la nivel național și internațional, motiv pentru care, mai întâi, trebuie conștientizată problema apei, pentru ca apoi să se poată interveni global dar specific fiecărei țări ori grupuri de țări.

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 23 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar , din fiecare duminică la Radio România Iași , al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

Mergi sus