Folosește fungicide independente de temperatură
22.02.2021
Modificarea condițiilor climatice impune aplicarea de fungicide fără risc de spălare și eficiente inclusiv la temperaturi scăzute
Fermierii din ziua de astăzi știu că ceea ce au învățat din cărți în timpul studiilor de specialitate nu se mai aplică în aceeași măsură. Cauza principală este schimbarea factorilor climatici. Aceasta face ca plantele de cultură din ziua de astăzi să aibă parte de condiții diferite de creștere. De la vreme capricioasă, la alternanțe de temperatură cu intervale tot mai mari, temperaturi neobișnuite față de mediile climatologice normale și până la frecvența tot mai mare a fenomenelor meteo extreme, toate acestea pun presiune pe culturi și pe fermieri. Iar aceștia trebuie să găsească soluții inovatoare pentru a reuși să asigure protecția eficientă a culturilor.
Schimbarea condițiilor climatice din ultimii ani impune acum utilizarea tratamentelor de protecție care se pot aplica primăvara devreme fără riscul de spălare și mai ales fără riscul de a nu avea efect atunci când tratamentul se efectuează la temperaturi scăzute.
Cum afectează vremea eficacitatea fungicidelor
Vremea poate afecta eficienta tratamentelor de protecție în numeroase feluri. Majoritatea produselor fungicide nu se aplică la temperaturi sub 10°C, deoarece eficacitatea lor în prevenirea și combaterea bolilor poate scădea sub 50%. În plus, nu doar temperaturile sau alternanțele mari de temperaturi dintre zi și noapte fac dificilă aplicarea primului tratament cu fungicid, ci și ploile. Dacă după aplicare se întâmplă să plouă, precipitațiile vor spăla fungicidul de pe frunze, ceea ce face ca agenții patogeni să nu mai fie combătuți.
Să luăm drept exemplu un câmp din România, cultivat cu grâu, monitorizat de specialiștii BASF Agricultural Solutions în perioada 15 martie – 9 aprilie 2020. Intervalul corespunde perioadei de aplicare a primului tratament.
Așa cum se vede, 17 din 26 de zile sunt marcate de temperaturi scăzute, în timp ce precipitații au căzut timp de 9 zile. Pe lângă dificultatea alegerii unei ferestre de aplicare optime, un alt aspect important este ca fungicidul aplicat să nu streseze și mai mult plantele în cazul alternanțelor mari de temperaturi de la zi la noapte. Stresul constă în dezvoltarea mai lentă a plantelor și se poate recunoaște după fenomenul specific de îngălbenire.
Triazolii convenționali au nevoie de temperaturi de peste 10°C pentru a se putea asigura o eficacitate de peste 70-80% împotriva bolilor. Problema este că la temperatură de sub 10°C eficacitatea triazolilor convenționali de a preveni bolile culturii de cereale scade sub 50%.
Având în vedere aceste condiții, BASF Agricultural Solutions a creat un nou pachet fungicid, Revystar® Flex . Acesta este compus din fungicidul Revystar® și fungicidul Flexity® și este recomandat pentru protecția culturilor de grâu. De asemenea, Revystar® Flex este un pachet fungicid care conține cel mai nou triazol (izopropanol-azol) creat de BASF, Revysol® (mefentrifluconazol). Folosind acest pachet, fermierii se pot elibera de grijile provocate de condițiile meteo atunci când aplică pachetul fungicid Revystar® Flex ca prim tratament, iar cultura de grâu este protejată de boli pentru o perioadă lungă de timp. În afară de asta, Revystar® Flex este foarte selectiv față de cultură.
Revystar® Flex oferă cu 8 ore mai mult timp pentru tratament
Eficacitatea pachetului fungicid Revystar® Flex nu este afectată de temperaturile scăzute din perioada primului tratament la cultura de grâu. Fermierii care aplică tratamente cu triazoli convenționali sunt nevoiți să efectueze tratamentul în intervalul orar din zi cu temperaturile cele mai ridicate. De obicei, acest interval este cuprins între orele 10:00 și 20:00.
În schimb, grație independenței față de vreme, Revystar® Flex poate fi aplicat chiar și la temperaturi de 4°C (Intervalul de temperaturi este cuprins între 4°C – 27°C). Asta face ca intervalul orar în care se poate aplica tratamentul să fie cuprins între orele 6:00 și 24:00, ceea ce înseamnă că fermierii au cu 8 ore mai mult timp pe zi pentru efectuarea tratamentului. Acest lucru este valabil pentru ambele produse din pachetul Revystar® Flex, atât timp cât sunt amestecate la momentul aplicării.
Revystar® Flex oferă rezistență excelentă la spălare
Precipitațiile sunt un risc deloc de neglijat primăvara, în perioada aplicării primului tratament. Vremea capricioasă poate face ca precipitațiile să apară chiar și la câteva ore după aplicarea tratamentului, ceea ce, în cazul triazolilor convenționali, va duce la spălarea produsului de pe frunzele plantelor de grâu. În această situație, eficacitatea produselor se va diminua considerabil.
Spre deosebire de triazolii convenționali, Revystar®Flex oferă rezistență ridicată la spălare. Testele efectuate între anii 2014 – 2017 de BASF în țări precum Polonia, Germania, Franța sau Marea Britanie au relevat faptul că Revystar® Flex își menține 99% din eficacitate chiar și în cazul unei ploi de 20 mm/m2, căzută la numai o oră de la aplicarea tratamentului. În schimb, eficacitatea triazolilor convenționali testați a scăzut la doar 79%.
Revystar® Flex acționează rapid și are efect îndelungat
Pachetul fungicid creat de BASF beneficiază de acțiunea revoluționară a substanței active Revysol®, care este absorbit mult mai repede de plantă. Testele BASF au arătat faptul că Revysol® este absorbit chiar și de 24 de ori mai rapid, comparativ cu triazolii convenționali.
În plus, Revysol® formează rezervoare de substanță activă în interiorul frunzelor, ceea ce face ca protecția să fie una de durată. Spectrul de boli combătute de Revystar® Flex este larg, cuprinzând: făinarea, septorioza, rugina brună, rugina galbenă, pătarea reticulară, ramularia și arsura frunzelor.