Dagonis®, fungicidul polivalent pentru o recoltă de vis. VIDEO

La începutul anului 2019, BASF a adus pe piața din România noul fungicid Dagonis®, ocazie cu care l-au putut testa și primii fermieri locali.

Dagonis® conține două substanțe active de top: Fluxapiroxad (parte din clasa carboxamide sau SDHI, acționând ca inhibitor al enzimei succinat dehidrogenază) și Difenoconazol (un azol care s-a remarcat prin acțiunea sa preventivă și curativă).

Acest fungicid poate fi aplicat la peste 20 de culturi de legume sau pomi fructiferi, optimizând astfel costurile și managementul în fermă. Are o fereastră largă de aplicare, motiv pentru care poate fi extrem de ușor de integrat în schemele de tratament.

2019 a fost un an perfect de testat în condiții potrivnice. Iată cum descrie vremea de atunci Cornel Bucovineanu, Dir. Ex. Organizația de Producători Cerasus Grup Cotnari, jud. Iași: “A fost un an destul de dificil din cauza condițiilor climatice. A debutat cu o iarnă blândă atât din punct de vedere al temperaturilor, cât și al precipitațiilor. Problemele mai mari au început să apară în momentul în care pomii au început în vegetație. Atunci au fost episoade destul de lungi cu precipitații și menținerea frunzei cu umiditate maximă, favorizând apariția bolilor, în special a rapănului; în acea perioadă beneficiam și de temperaturi cu plus, peste 7 grade.

“Tratamentul cu Dagonis® ne-a oferit o protecție foarte bună și de lungă durată, până la scuturat.”

Iată ce măsuri a luat acesta pentru a-și proteja cultura de măr: “Înainte de înflorit am aplicat vreo 3 tratamente: unul la dezmugurit, răsfirarea inflorescenței și unul la buton roz. Primul a fost doar cu produse de contact, la dezmugurit; au urmat celelalte două cu produse sistemice: un produs sistemic și unul de contact; în general cam așa efectuăm tratamentele. Am avut o perioadă mai dificilă, perioada înfloritului, când, datorită precipitațiilor abundente am putut intra într-o fereastră în plină floare cu produsul Dagonis®, 1,2 l pe hectar, ceea ce s-a dovedit a fi o măsură foarte bună pentru că perioada de înflorit s-a prelungit încă cu vreo două săptămâni, timp în care nu s-a putut intra sub nicio formă în plantație, acel tratament oferindu-ne o protecție foarte bună și de lungă durată până la scuturat."

“Chiar dacă a fost un an foarte greu, nu am avut probleme. Produsul a dat rezultate.”

Vremea nu a ajutat mai mult nici în alte părți ale țării. Iată ce a spus Ionuț Neagu de la SC Mere de Voinești, Voinești, jud. Dâmbovița: “Anul 2019 a fost un an foarte greu dacă ne gândim la cantitățile de precipitații care au căzut, deci a fost un an foarte greu în privința controlului bolilor, dăunătorilor.”

Chiar și în aceste condiții, fungicidul a dat rezultate. “Dagonis® am folosit pentru prima dată anul acesta. Nu l-am mai testat până acum. L-am folosit cu încredere, știind că produsele BASF sunt foarte bune și, chiar dacă a fost un an foarte greu, nu am avut probleme; a dat rezultate. Am aplicat Dagonis® ca al doilea tratament după scuturare; a fost într-o perioadă critică în ceea ce privește apariția rapănului. Ploua zilnic.”, a explicat reprezentantul SC Mere de Voinești.

“Acest produs are un efect curativ foarte bun.”

Noutatea produsului i-a atras și pe alți fermieri dornici să testeze. “Lumea este receptivă la tot ce e nou. Încearcă să vadă efectele tratamentului cu acest produs. Am observat că se instalase făinarea și am aplicat imediat Dagonis® și s-a stopat. De asemenea, la rapăn merge foarte bine. Avem 3 tratamente cu Dagonis®. Acest produs are un efect curativ foarte bun.”, a remarcat Maria Monica Oncescu din Voinești, jud. Dâmbovița.

Tot pentru prima oară a test și Lucian Butoi, de la Cooperativa Agricolă Pomicultorul Dâmbovițean Mănești, jud Dâmbovița. Iată ce a avut de spus: „Am folosit Dagonis® pe anumite suprafețe. Nu am avut probleme. Am zis hai să încerc, că e un produs nou, să vedem ce face, având în vedere că plantele au nevoie de alte grupe chimice.”

“Dagonis®, având în compoziție cele două substanțe care se completează una pe cealaltă, a fost deosebit.”

Iată și părerea unui comerciant de produse fitosanitare care testează produsele înainte de a le recomanda. “Mi-am făcut o regulă: aplicam în livada noastră produsele nou apărute pentru a le testa efectiv și apoi le recomandam și celorlalți. Sunt într-adevăr produse de top. Dagonis®, un produs nou, care, într-adevăr, având în compoziția lui cele două substanțe care se completează una pe cealaltă, a fost deosebit. Eu, în calitate de comerciant, sunt direct interesat să le recomand produse bune, ca ei, automat, să aibă o producție de calitate, să aibă într-un final un profit.”, a declarat Gheorghe Cigăran din Voinești, jud. Dâmbovița.

Produse BASF recomandate

Culturi similare

Agricultura nu stă pe loc. #MulțumimFermierilor

Fermierii noștri au ales să continue activitatea. Ei nu pot spune ”stăm acasă”. Ei lucrează pentru noi toți. Pentru aceasta, le mulțumim din inimă!

Vezi cum îi putem ajuta

Calculator pentru stabilirea dozei de aplicare

Optimizați costurile, aplicând doza potrivită în funcție de suprafața peretelui foliar. Pentru fungicidele Dagonis® și Revyona®

Calculează doza
Mergi sus