IT-ul românesc ”atacă” agricultura cu soluții din viitor: Sere comandate de la distanță, conexiuni online rapide cu medici veterinari, monitorizare automată a stupilor

EDITORIAL Fermierii români pot avea acces la soluții IT extrem de noi, care le pot crește competitivitatea la nivel european

De cele mai multe ori, ne-am obișnuit să vedem știri cu soluții ultramoderne pentru agricultura viitorului doar în alte țări. Acolo, desigur, fondurile atrase de antreprenori sunt mult mai consistente decât cele care circulă în România, iar susținerea acordată acestora este semnificativ mai puternică. În plus, ne plângem că statele din Centrul Europei au productivitate mai ridicată și au acces primele la soluții moderne pentru agricultură, cu rol major în creșterea eficienței.

Decalajul dintre România și celelalte state din regiune se poate reduce mult în viitor. Creativitatea românească, în special din domeniul soluțiilor IT, începe să prindă contur tot mai mult, iar fermierii pot avea acces, încă de la primele etape de dezvoltare a unui produs, de soluții extrem de noi și eficiente, care le pot oferi un mare avantaj competițional pe plan european. Totul va depinde, desigur, de priceperea antreprenorilor de a crea produse care nu doar să fie eficiente, dar să fie și suficient de atractive pentru a atrage investiții importante, necesare finalizării și dezvoltării ulterioare a proiectelor.

Serele comandate de la distanță

Controlul ambiental al unei sere poate fi o operațiune extrem de anevoioasă, fiind mai mulți indicatori esențiali, precum temperatura, umiditatea, iluminarea și ventilația. De cele mai multe ori, fermierii sunt obligați să facă aceste reglaje fine de la fața locului, nicidecum de la distanță, dar asta este pe cale să se schimbe.

Startup-ul românesc Mobile Control a creat un sistem inteligent, prin care fermierii pot controla serele online, de la distanță, prin orice dispozitiv mobil smart. Denumită Solarino, soluția integrează componente hardware și software, în scopul conectării sistemelor clasice cu utilizatorul final. Prin intermediul ei, fermierul poate monitoriza principalii indicatori dintr-o seră (sau mai multe) și le poate modifica de la distanță, prin intermediul unui dispozitiv smart.

Stupi monitorizați online

România are o tradiție îndelungată în creșterea albinelor, fiind în prezent unul dintre cei mai mari producători de miere din Uniunea Europeană (UE). Însă, una dintre probleme o reprezintă administrarea stupilor, cea mai mare parte a acestora fiind îngrijiți în mod tradițional, cu prea puține metode moderne. Asta e pe cale să se schimbe.

Apicultorul Gabriel Postolache, membru fondator al Cooperativei Apicole Stupinele Bistriței, în colaborare cu antreprenorul Cezar Nourescu, dezvoltă o soluție de automatizare a administrării unei stupine, care integrează componente hardware și software. Cu ajutorul ei, apicultorii pot monitoriza, de la distanță, online, situația stupinelor. În plus, ei pot accesa informațiile în timp real, de pe orice dispozitiv smart, și pot lua decizii rapid atunci când apare o problemă.

Soluții inteligente pentru crescătorii de animale

Problema deficitului de medici veterinari în mediul rural este bine cunoscută. Mulți crescători de animale, mai mari sau mai mici, au dificultăți în a găsi rapid un specialist, în condițiile în care timpul este foarte prețios atunci când apare o problemă serioasă. O problemă de sănătate la animalele dintr-o gospodărie sau fermă poate fi contagioasă, iar efectele pot fi devastatoare.

Aplicația VetFast, dezvoltată recent în România, poate ajuta crescătorii de animale să găsească rapid medici veterinari. În aplicație, utilizatorii selectează locul în care se află, apoi aleg specia de animal la care întâmpină probleme, și, în mai puțin de 10 minute, sunt puși în legătură cu un veterinar disponibil. În acest fel, pot rezolva rapid o problemă care, în alte condiții, ar putea da mari bătăi de cap. Aceste soluții, dar și altele, fac parte din programul de pre-accelerare Food & Agri Tech Challenge lansat la începutul acestui an de Impact Hub Bucharest și EFSE DF.

Având în vedere că există mai multe soluții pregătite de antreprenori români, unii dintre ei cu experiență relevantă în domeniul agricol, ar fi și păcat ca măcar unele dintre ele să nu fie concretizate. Este adevărat că nu există fonduri uriașe alocate investițiilor în astfel de proiecte noi, așa cum sunt în alte țări, dar România poate compensa asta prin mai multă muncă, prin creativitate și printr-o mai bună organizare.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii
Mergi sus