Mușețelul (Matricaria chamomilla): ce este și cum afectează plantele de cultură?

Află cum poate fi combătută Matricaria chamomilla și care sunt principalele ei caracteristici.

Matricaria chamomilla este o buruiană dicotiledonată din familia Asteraceae, cu origini în sudul și sud-estul Europei. În prezent, poate fi găsită pe toate continentele sub mai multe denumiri științifice, dar cel mai des o întâlnim sub denumirea de mușețel. Specie ierboasă anuală sau perenă, mușețelul are o rădăcină fusiformă care preferă solurile tinere, argiloase, bogate în elemente nutritive. Matricaria chamomilla este o plantă erbacee spontană care are reputația de a fi greu de controlat. Din acest motiv, vom analiza principalele caracteristici ale acestei buruieni și care sunt soluțiile eficiente pentru prevenirea și combaterea pagubelor produse de mușețel.

Particularități generale: mușețelul

Plantă sălbatică frecvent întâlnită în culturile agricole, mușețelul este o buruiană anuală hibernantă ce poate germina în sol complet inundat. Semințele de mușețel pot supraviețui în sol perioade îndelungate, concurând cu plantele de cultură pentru apă, lumină, căldură și substanțe nutritive. Plantele care iernează se maturizează devreme și devin foarte greu de controlat. Preferă solurile umede, lutoase argiloase sau nisipoase, bogate în nutrienți. Lucrările de câmp efectuate în condiții de umiditate ridicată servesc la transplantarea buruienilor. Pentru a preveni daunele provocate de mușețel este esențială utilizarea unor erbicide cu formule îmbunătățite, care oferă eficacitate excelentă.

Aspecte botanice

Matricaria Chamomilla este cunoscută sub numeroase sinonime precum Chamomilla recutita, Matricaria recutita, Chamomilla vulgare. Denumită popular mușețel german, mușețel italian sau mușețel sălbatic, această plantă ierboasă aromată este răspândită în culturi agricole, dar și pe pajiști sau margini de drum. Face parte din familia Asteraceae, ce cuprinde peste 1500 de genuri și aproximativ 23.000 de specii. Planta prezintă capitule florale cu flori albe, având o înălțime de creștere de 15-40 cm. Fiecare plantă poate produce între 500 și 5000 de semințe ce pot germina în sol peste 11 ani. Înălțimea plantei diferă în funcție de locul în care crește. Dacă pe islazuri atinge 10-15 cm, ca buruiană în culturi poate ajunge până la o înălțime de 40-60 cm.

Zonele din țară în care este des întâlnită

Mușețelul are o mare arie de răspândire. Poate fi găsit aproape în toate zonele din România în locuri însorite, pe solurile sărăturoase și mai umede de pe lângă drumuri, căi ferate, pajiști, fânețe, cu predilecție pe solurile nisipoase ușoare. Este răspândit atât în zonele temperate, cât și în zonele de câmpie, ca o buruiană asociată cel mai frecvent plantațiilor de grâu.

Perioada de germinare

Frecvent întâlnit în culturile agricole, mușețelul este considerat o buruiană dificilă care îngreunează recolta. Are o rădăcină pivotantă, fuziformă, ramificată superficial, de culoare cenușie și o tulpină striată, groasă, cu o înălțime de 40-50 cm. Este o plantă ierboasă aromată care germinează primăvara și toamna. O singură plantă de mușețel poate produce până la 5.000 de semințe. Seminţele au cca. 1 mm, sunt de culoare cenuşiu-brune, cu 4-5 nervuri. Germinarea semințelor are loc la o adâncime de 0,5 cm, de aceea, lucrările frecvente ale solului pot favoriza infestările.

Perioada de înflorire

Mușețelul este o plantă erbacee spontană, ramificată, cu flori grupate în capitule terminale. Înflorește începând cu a doua jumătate a lunii aprilie, în mai înflorirea este în masă, și continuă să înflorească până la sfârșitul lunii august. Uneori înflorește și a doua oară în septembrie.

Totul despre frunze, tulpină și floare

Buruiană dicotiledonată cu rădăcini subțiri și fuziforme, se dezvoltă cel mai bine în zonele cu umiditate ridicată, răspândindu-se rapid în perioadele umede. Tulpina groasă de 3-4 mm are numeroase ramificații care pornesc chiar de la bază. Frunzele sunt iniţial lanceolate cu numai unul sau doi lobi laterali, mai târziu dublu până la triplu penate cu foliole filiforme, înguste, glabre sau puţin păroase. Capetele florilor au un diametru de la 10 la 30 mm și sunt pedunculate și heterogame. Florile sunt tubulare galbene și aurii cu corolă cu 5 dinți. Florile femele ligulate la începutul înfloririi sunt orizontale, după care se răsfrâng brusc. Planta are între 11 și 27 de flori albe, care au între 6 și 11 mm lungime, 3,5 mm lățime și sunt dispuse concentric.

Caracteristici privind combaterea mușețelului

Mușețelul este o plantă invazivă, o buruiană nedorită în culturi. Pe lângă faptul că afectează nivelul producției și calitatea recoltei, buruienile compromit culturile agricole într-un mod mai sever decât insectele dăunătoare. Aceste plante sălbatice apar pretutindeni, cresc și se dezvoltă oriunde există un substrat minim de creștere.

Cum prevenim și combatem mușețelul?

Plantă erbacee anuală și bienală, mușețelul reduce randamentul culturilor și chiar calitatea acestora. Este important ca toți fermierii să aibă o strategie eficientă de combatere a buruienilor care se dezvoltă alături de plantele cultivate. Înființarea culturilor trebuie realizată întotdeauna în interiorul unui pat germinativ curat și afânat, unde nu au răsărit buruienile. Primele măsurări importante în prevenirea și eliminarea buruienilor se iau din faze incipiente de dezvoltare. Dacă ajung în fază avansată, combaterea lor devine un proces complex. Pentru a combate mușețelul din culturile agricole, fermierii trebuie să folosească erbicide specifice culturii în care apare.

Cum afectează mușețelul plantele de cultură?

Pagubele produse de mușețel pot diminua recoltele cu 20 - 60%. În lipsa unor măsuri eficiente de combatere a mușețelului, consecințele produse în culturi au efecte dezastruoase. Principalele daune pentru agricultură provocate de mușețel sunt:

  • Diminuarea recoltelor prin concurența de apă, lumină, substanțe nutritive;
  • Creșterea costurilor de producție, prin suplimentarea soluțiilor de erbicidare în faze postemergente;
  • Diminuarea calității recoltelor – în culturile de cereale scade conținutul de proteine din cauza fenomenului de concurență.

Pe lângă aceste efecte negative, mușețelul îngreunează lucrările de recoltare ale fermierilor. De asemenea, această buruiană oferă un habitat ideal pentru proliferarea dăunătorilor și dezvoltarea bolilor fungice.

Soluții inovatoare BASF pentru combaterea mușețelului

Cea mai folosită metodă de combatere a buruienilor este aplicarea de erbicide. Pentru a respecta standarde înalte de protecție a culturilor și a combate mușețelul din culturi (cereale, rapiță, morcovi, leguminoase, porumb, cartofi), BASF oferă soluții noi, inovatoare, ce îmbunătățesc randamentele culturii în timp ce gestionează resursele.

Buruienile dicotiledonate sunt mult mai numeroase decât cele monocotiledonate, de aceea, ele trebuie combătute încă din toamnă. Mușețelul este o buruiană sălbatică, fără valoare economică, ce apare frecvent în culturile de cereale. Limitează spațiul care revine plantelor cultivate, reducând lumina și temperatura la suprafața solului. Pentru a avea culturi de cereale fără buruieni, Biathlon® 4D este soluția inovatoare care asigură performanța recoltelor. Asigură o compatibilitate excelentă cu alte produse și permite aplicarea la temperaturi reduse în primăvară, fără ca eficacitatea să fie influențată. Biathlon® 4D combate eficient mușețelul din culturile de grâu și se aplică în doză recomandată de 40-70 grame/ha împreună cu adjuvantul Dash® HC în doză de 1 litru/ha. Controlul mușețelului este asigurat chiar de la începutul vegetației, la temperaturi chiar și de 5°C. Produsul se poate aplica primăvara devreme, când există fluctuații de temperatură, dar și toamna.

Mușețelul se dezvoltă rapid, rădăcina plantei având o capacitate mare de absorbție a substanțelor nutritive. Pentru combaterea mușețelului din culturile de cartof fermierii au nevoie de un erbicid cu o acțiune de contact, cu impact asupra procesului de fotosinteză. Basagran® SL este un erbicid pe bază de bentazonă. Este absorbit prin frunze şi alte organe verzi, efectul fiind vizibil după aproximativ 2 zile, manifestat prin îngălbenirea buruienilor sensibile şi apoi necrozarea lor.

Mușețelul apare frecvent în culturile de cereale păioase, morcovi și leguminoase, dar și în culturile de porumb. Apariția mușețelului în culturile de porumb afectează condițiile de viață ale plantelor de cultură, înrăutățind regimul termic al solului. Combaterea mușețelului din culturile de porumb este extrem de importantă, întrucât acesta atrage insectele dăunătoare. Pachetul Rekord® MAX oferă eficacitate maximă împotriva mușețelului, cu o singură aplicare. Rekord® Max oferă acțiune sigură datorită celor 3 substanțe active cu acțiune sistemică. Se aplică în postemergență, de la 2 la 6 frunze ale culturii de porumb.

Practici tehnologice de combatere a buruienilor

Deprecierea plantelor de cultură, reducerea efectelor îngrășămintelor și pierderea semnificativă a producției sunt câteva dintre pagubele produse de mușețel. Anumite culturi pot fi extrem de afectate la acțiunea buruienilor, de exemplu, culturile de cartof și porumb. Aplicarea și implementarea unui sistem de management al buruienilor, utilizarea de erbicide cu eficacitate maximă și spectru larg de combatere reprezintă cea mai bună investiție pe termen lung a unui fermier.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus