BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Noi subvenții pentru cultura de plante aromatice

30 mar. 2021

Ce sumă oferă autoritățile

Ministrul agriculturii, Arian Oros, a anunțat un nou ajutor de minimis pentru cultivatorii de plante aromatice. Autoritățile au alocat un buget total de 6 milioane de lei, bani meniți să-i stimuleze pe agricultorii care nu mai consideră profitabile aceste culturi, având în vedere că în România se importă peste 70% dintre plantele aromatice.

Programul, ale cărei condiții de eligibilitate vor fi anunțate în această săptămână, urmează să fie lansat în dezbatere publică. Ministrul nu a anunțat deocamdată nici cuantumul per hectar sau plafonul alocat pentru fiecare beneficiar. Printre culturile de verdețuri și plante aromatice care s-ar putea încadra sunt cele de lavandă, cimbru, mentă, rozmarin, leuștean, tarhon, salvie, creson sau cimbrișor.

Este al treilea program de acest fel, anunțat de autorități, după noul ajutor de minimis pentru tomate, respectiv programul de sprijin pentru cultura de usturoi. ”A reieșit și din balanța comercială că și în acest sector al plantelor aromatice ar trebui să acordăm pe o anumită perioadă acest ajutor de minimis pentru a revigora acest domeniu”, a declarat ministrul agriculturii, în cadrul unei conferințe de presă.

Conform Institutului Național de Statistică, cele mai recente date disponibile arată că suprafața cultivată cu plante aromatice sau medicinale a scăzut de aproape 10 ori în ultima decadă, de la peste 16.000 de hectare cultivate în 2010, la mai puțin de 1700 de hectare cultivate în 2019.

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF
Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră.

Abonează-te acum
Echipa vânzări BASF din zona ta

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Mergi sus