Un nou eveniment marca BASF reunește viticultorii din România și Moldova
07.07.2016
Efectele produselor BASF i-au uimit pe fermieri
BASF a organizat un nou eveniment în cadrul campaniei din 2016. De data aceasta însă, evenimentul de la Măcin i-a avut în centrul atenției pe viticultori. Peste 60 de fermieri din Tulcea, Constanța, Vrancea, Galați, Prahova, dar și din Republica Moldova au văzut la fața locului efectul folosirii celor mai noi tehnologii BASF pentru protecția culturii de viță de vie. Interesul a fost pe măsură, având în vedere faptul că majoritatea viticultorilor veneau din zone în care condițiile meteo din 2016 au pus la grea încercare cunoștințele și resursele financiare ale fermierilor care activează în acest domeniu.
Prezentarea a avut loc în județul Tulcea, la ferma SC Agriionica SRL. Prin amabilitatea directorului executiv Andone Nini, specialiștilor BASF le-a fost pus la dispoziție un hectar din cele 8 deținute, pentru înființarea lotului demonstrativ în care să fie aplicată tehnologia recomandată de BASF . Obiectul tratamentelor l-au făcut cele două soiuri cultivate, Riesling și Merlot.
Consultanții BASF au demonstrat, prin comparația lotului demonstrativ cu martorul netratat, eficacitatea fungicidelor BASF , Forum® Gold, Vivando® sau Cantus® . Forum® Gold a fost vedeta evenimentului, prin modul în care a reușit să combată mana la vița de vie. Tot în lotul demonstrativ a fost aplicat preventiv și fungicid Vivando® . La momentul evenimentului, cultura de viță de vie din lotul demonstrativ nu prezenta nicio urmă de făinare.
Viticultorii au observat și metodologia de aplicare a tratamentelor BASF în câmp, cu utilaje precum atomizerul Tris, capabil să efectueze tratamente la vita de vie concomitent pe 3 rânduri, atomizerul cu deflector de aer tip coloană, pentru tratamente mixte la vita de vie sau pomi fructiferi. Și demonstrațiile efectuate în câmp cu utilaje precum mașina de cârnit pe 2 rânduri, cultivatorul cu palpator pentru prășit sau tocătoarele de resturi vegetale le-au suscitat interesul fermierilor.
Însă nu doar produsele BASF sau utilajele au fost în centrul atenției. Viticultorii au fost interesați în special de părerile experților BASF cu privire la apariția formelor de rezistență, lucrările solului sau cele aplicate în verde, fiziologia viței de vie precum și schimbările climatice cu care ne confruntăm în această perioadă și influența lor asupra culturilor de viță de vie.
Viticultorii care s-au strâns la ferma de la Măcin au în grijă unele dintre cele mai importante crame din România, precum Domeniile Tohani, Cramele Halewood, Crama Tata și Fiu, Viovin Odobești, Alcovin Măcin (distribuitor de vinuri pentru Casa Regala), SCDVV Târgu Bujor, SCDVV Murfatlar, Vitis Babadag, Via Regia Ceptura sau Cramele Zorești. Evenimentul a adus fermierilor și distribuitorilor o nouă dovadă a implicării BASF în susținerea viticulturii românești, atât prin organizare, cât și prin importanța subiectelor prezentate.
Mihaela Roman face parte din echipa de vânzări BASF din zona de sud est a României, județele Galați și partea de nord a județului Tulcea.