BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Vremea rea le dă peste cap planurile viticultorilor

3 iun. 2016

Grindina și ploile abundente din ultima vreme sunt motiv de cheltuieli suplimentare. Ce poți face pentru a limita pierderile


Vremea nu prea mai ține cu fermierii. Ploile și chiar fenomenele meteo extreme, precum grindina, le cam dau calculele peste cap viticultorilor din țară. Mulți sunt nevoiți să intre cu tratamente aproape săptămânal, în timp ce alții amână schemele de tratament din cauza apei căzute în exces.


Ca de obicei, grindina e inamicul cel mai de temut pentru viticultori. ”A plouat foarte mult în zonă la noi, am depășit 300 de litri de precipitații. Noi avem 270 de hectare în Budureasca. Grindina ne-a lovit cam pe 220 de hectare. Am avut pierderi de la 15-20% până la 70%”, spune Nelu Cojocaru, director tehnic la Podgoria Budureasca. Vestea bună, dacă se poate spune așa, e că ”cea mai mare parte din suprafață a fost afectată cam în proporție de 30%, nu mai mult. Am stabilit însă un program de tratament la vița de vie, de aplicare de îngrășăminte foliare, de produse pe bază de aminoacizi, de microelemente, ca să încercăm să o punem iar pe picioare. Vița de vie e acum în suferință, trebuie să îi refacem aparatul foliar.”


În centrul viticol Tohani, unele zone au fost afectate până la 70%, mai ales în zona Vadu Săpat. „La noi au fost lovite de grindină cam 30 de hectare de viță de vie. Spre Budureasca a fost puternică grindina, cam cât oul de porumbel, puțin mai mare pe o anumită parte, iar pe cealaltă cam cât boaba de porumb, a afectat mai puțin. Intrăm acum cu îngrășământ, cu tratament imediat pe suprafața afectată, cum prindem o fereastră liberă”, spune și Dan Lazăr, SC Tohani. În schimb, cei din Prahova sunt protejați de sistemul antigrindină. „Ploile, chiar dacă au depășit 150-160 de litri pe metrul pătrat, nu au afectat culturile”, spune Dan Ploscaru, inginer-șef la crama Davino.


Căderile de grindină, spaima viticultorilor


Grindina a pus probleme și celor care cultivă viță de vie în zona Moldovei. ”La Sâmburești am avut grindină înainte de Paște și acum două săptămâni, dar nu au fost afectate suprafețe însemnate. Au fost afectate cam 20 de hectare din 304, cât cultivăm cu viță de vie. Gradul de afectare e cam de o treime, inflorescențe atacate, frunze rănite, lăstari. Estimăm că vor fi pierderi de aproximativ 30%”, spune și Ionel Tun, directorul tehnic al Vitipomicola Sâmburești.


Cei din zonă s-au obișnuit deja cu ploile. ”În luna mai am avut 114 litri de precipitații pe metru pătrat, în iunie avem deja 40 de litri. Am fost nevoiți să facem tratamente din 7 în 7 zile, am intrat și am făcut tratamente la vița de vie cu produse sistemice. Să sperăm că se va închide bine și anul acesta. Ne luptăm și facem tot ce depinde de noi. Doar grindină să nu fie, cu ploile ne-am obișnuit. La Sâmburești a devenit o zonă ploioasă. Dacă noi avem media în jur de 600 mm anual, în 2014 am avut și 1.400 mm, iar anul trecut 800 mm. Până acum, în 2016 au fost cam 500 mm și suntem abia la jumătatea anului. Majoritatea cicloanelor intră în țară pe aici, prin sud-vest și se cam descarcă la noi”, mai spune Ionel Tun.


”La Huși nu am avut probleme în acest sens. Au fost ploi, mai mult vijelii, furtună, dar nu și grindină, mulțumim deocamdată. Problema e că avem un cod portocaliu, via e înflorită acum și ar putea fi afectată la polenizare, nu mai vorbim dacă va fi și grindină”, spune și Adrian Tălmaciu, de la Casa de vinuri Huși.


Una din problemele puse de vremea capricioasă e și creșterea presiunii de boli la vița de vie . Din fericire, există o serie de soluții potrivite pentru majoritatea situațiilor cu care se confruntă viticultorii. Căderile de grindină provoacă leziuni ale lăstarilor, afectează inflorescențele și frunzele.


”Există un risc de boli, pentru că nu am reușit să acoperim toată suprafața cu tratament, din cauza zilelor ploioase. Riscul e mare, sper să nu vină un val de căldură după ploile astea, pentru că ne-am confrunta cu mana viței de vie . Cu făinarea deocamdată nu e risc, pentru că temperaturile sunt deocamdată bune, poate doar în plantațiile de viță de vie unde au existat infecții în anii anteriori”, spune domnul Tălmaciu.


Recomandarea BASF: Aplicați fungicid Cabrio® Top în astfel de situații


Recomandarea BASF pentru astfel de situații, în care vița de vie a fost afectată de grindină, este tratamentul cu Cabrio® Top . Beneficiind de efectul fiziologic AgCelence® de revitalizare a plantei, fungicidul Cabrio® Top de la BASF combină două substanțe active pentru combaterea bolilor la vița de vie și tomate și asigură un spectru larg și de lungă durată de combatere a bolilor. Efectul AgCelence® ajută totodată la creșterea ulterioară, refacerea lăstarilor și a frunzelor, după acțiunea factorilor climatici agresivi. Produsul combate simultan mana și făinarea, escorioza, putregaiul negru și, secundar, putregaiul cenușiu. Cabrio® Top se poate aplica pe întreaga perioadă de sensibilitate a viței de vie la aceste boli, dar oferă eficacitate sporită în special la finalul înfloritului, până în perioada de creștere a boabelor de struguri.


”Am folosit Cabrio® Top la vița de vie doar în loturile experimentale anul trecut și acum doi ani. Dacă nu îl verificam, nici nu îl băgam în schema de tratament la vița de vie. Acum vreau să îl folosesc pe o suprafață de 130 de hectare. Mai facem tratamente pe această suprafață și cu Polyram® DF , ACROBAT® MZ 69 WG, Vivando® și Kumulus® DF ”, mai spune Adrian Tălmaciu.


”Am în particular 15 hectare, unde am folosit Cabrio® Top. Chiar aseară am terminat ultimul tratament, am intrat pe moale. Mi s-a părut bun. L-am ales în primul rând pentru prețul bun și protecția împotriva manei și făinării la vița de vie. Dă randament”, spune Dan Lazăr. Pentru protecția viței de vie, în schema de tratament aplicată la Sâmburești intră și alte produse de la BASF. ”Am folosit ACROBAT® MZ 69 WG, Kumulus® DF cu rezultate foarte bune împotriva manei și făinării și Vivando® după înflorire. Am testat Vivando® anul trecut, cu rezultate bune, iar anul acesta l-am introdus în schema de tratamente pentru struguri albi. ACROBAT® MZ 69 WG, în schimb, îl folosesc de 14 ani, de când lucrez eu în viticultură. De asemenea, am folosit și Signum® pentru pomicultură , cu rezultate foarte bune”, spune domnul Ionel Tun.

Mergi sus