O nouă plantație superintensivă de măr se conturează în apropiere de Ploiești

Jumătate din investiția necesară a fost finanțată cu bani europeni

La aproximativ 10 km distanță de Ploiești, în localitatea Târgșorul Vechi se lucrează din greu la instalarea sistemului de susținere pentru o viitoare plantație superintensivă de măr.

Noua plantație de măr va avea o suprafață de 25 de hectare. Acestea se adaugă altor 16 hectare, aflate deja în folosință. Beneficiarul acestei plantații este Bau Frucht Partners. Valoarea investiției se ridică la aproape 1,2 milioane euro, dintre care jumătate reprezintă finanțare din fonduri europene, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Plantarea merilor se va face în primăvara viitoare, la o distanță de 3,2 m între rânduri si 0,8 m pe rând. Astfel, densitatea va fi de 3.906 pomi/ha. Înainte de aceasta, ferma trebuie să rezolve o altă problemă. Montarea spalierelor, care ajung la 5 metri lungime, este extrem de dificilă din cauza secetei accentuate. Solul întărit face ca numărul de spalieri instalați pe zi să scadă de la 500, conform planurilor inițiale, la doar 150.

Pentru montarea spalierilor este nevoie ca, înainte de operațiunea în sine, să se utilizeze un burghiu de mari dimensiuni, atașat unui tractor, care să foreze la aproximativ 1 m adâncime. Abia după aceea, spalierul se poate fixa prin presare.

Stația de pompare a apei și instalația de fertiirigație deja există. Acestea vor asigura apa și mineralele necesare dezvoltării optime a plantației. De asemenea, a fost pregătit și sistemul de montare a plasei antigrindină.

L-am întâlnit aici pe tânărul inginer Adrian Nițu, cel care supervizează întreaga activitate. Adrian ne-a împărtășit cu bucurie câteva detalii despre experiența lui in domeniul pomicol: “Dacă producția de mere este conformă cu cerințele pieței, nu există probleme în a găsi cumpărători. De pe cele 16 hectare existente, am comercializat în acest an cam 300 de tone de mere, la un preț cuprins între 1,6-2 lei/kg către marile lanțuri de retail”, povestește inginerul Nițu. Planul de investiții pentru ferma respectivă mai cuprinde și construcția unui depozit cu atmosferă controlată, cu o capacitate de 5.000 de tone. Acesta urmează să fie ridicat anul viitor.

Ing Robert-Ionuț Băicoianu, Specialty Crops Sales Manager BASF

Activează de 25 ani în domeniul horticol, cu o bogată experiență în producția horticolă și a accesării fondurilor europene. Membru al Asociației Degustătorilor de Vin din Romania (ADAR), face parte din Comitetul Director al Organizației Naționale Interprofesionale Viti-Vinicole (ONIV) și conduce Scaunul Cavaleresc Ploiești, din cadrul Ordinului European al Cavalerilor Vinului (OEVE). Din anul 2013 s-a alăturat echipei BASF, contribuind la dezvoltarea segmentului horticol.

Mergi sus