Nu ignora aceste 7 lucrări pe care trebuie să le faci după recoltarea viței de vie

Expertul BASF în culturi horticole, Robert Băicoianu, îți spune ce ai de făcut pentru întreținerea în condiții optime a viei

Munca unui viticultor nu se oprește nicidecum după recoltarea strugurilor. Din contră, odată culeși strugurii, în plantațiile de viță de vie trebuie executate o serie de lucrări importante, atât la nivelul solului, cât și asupra butucilor. Iată cele mai importante 7 lucrări de făcut în această perioadă.

1. Tratamentul viței de vie

Deși mulți ar spune că perioada tratamentelor a trecut, un număr tot mai mare de fermieri iau în considerare aplicarea unui tratament suplimentar în plantațiile de viță de vie, după ce strugurii au fost recoltați.

Scopul acestuia este să reducă rezerva de boli pentru anul următor, deoarece intervalul de timp dintre recoltare și căderea frunzelor începe să fie din ce în ce mai lung de la un an la altul. Mai mult în acest interval de timp pot apărea și noi valuri de infecție pe noile creșteri (lăstari sau ciorchini). Dacă vrei, poți privi acest tratament drept o investiție pentru micșorarea presiunii de boli pentru următorul an. În acest scop, specialiștii îți recomandă să folosești produse de contact, pe bază de cupru și sulf.

2. Arătura de toamnă

Această lucrare se efectuează doar după căderea frunzelor. Arătura va avea drept rezultat un șanț, pe mijlocul intervalului. Acesta va asigura acumularea apei provenite din ploi și ninsori. Totodată, se asigură și o bună aerisire a solului, cu rezultate benefice asupra dezvoltării sistemului radicular superficial al butucilor de viță de vie. Un bonus, dacă-l putem numi așa, este că prin arătura de toamnă la vița de vie se vor distruge atât unii dăunători care trăiesc în sol, cât și rezerva de semințe de buruieni.

Concomitent cu arătura de toamnă la vie se poate face și o încorporare adâncă în sol a îngrășămintelor organice și chimice.

3. Subsolajul

Orice viticultor cunoaște importanța unei bune aerisiri a solului, inclusiv la adâncimi mai mari. De aceea, specialiștii recomandă efectuarea lucrării de subsolaj. Aceasta contribuie la oxigenarea solului la adâncimi de 35-40 de centimetri, precum și pătrunderea și reținerea apei în straturile mai adânci de sol. De efectele subsolajului beneficiază în special rădăcina viței de vie, prin crearea unor condiții favorabile de dezvoltare a noilor creșteri radiculare.

Lucrarea de subsolaj la vița de vie se face alternativ, din două în două intervale. Se va reveni pe același interval abia după 4-6 ani, în funcție de tipul de sol.

4. Fertilizarea plantațiilor de viță de vie

Fertilizarea viei este una dintre lucrările de căpătâi, care trebuie efectuate în această perioadă de viticultori. Fertilizarea de bază a solului se realizează prin administrarea de îngrășăminte organice și chimice, cu fosfor și potasiu.

Acordă atenție atât la cantitatea, cât și la tipul de îngrășăminte folosite. Acestea depind de tipul de sol, de vârsta plantației de viță de vie, precipitații și chiar și de producția obținută anterior. Și nu uita că fertilizarea de bază la vița de vie este una dintre cele mai importante verigi din lanțul tehnologic, deoarece asigură completarea până la nivelul optim al necesarului de macroelemente și microelemente. Un nivel corect al acestora va asigura butucilor de viță de vie atât rezistența necesară supraviețuirii la gerurile din timpul iernii, sau la atacurile dăunătorilor, cât și o diferențiere favorabilă a mugurilor de rod.

5. Protejarea butucilor de viță de vie

Fără această lucrare, poți fi sigur că vița de vie nu va trece cu bine de iarnă. Protejarea butucilor este obligatorie și se face prin acoperirea totală (îngroparea butucilor) sau parțială cu pământ (mușuroitul butucilor) a viței de vie. Atenție, această lucrare trebuie să țină cont de soiul de viță de vie, forma de conducere a acesteia și zona în care se află plantația.

În unele zone, temperaturile din timpul iernii pot ajunge și la -30°C, ceea ce impune protecția butucilor la îngheț. Protejarea viței de vie se poate face manual, cu o sapă, în cazul plantațiilor de mici dimensiuni, sau mecanizat, cu ajutorul plugului cultivator.

6. Tăierile de rodire

Tăierile de rodire la vița de vie au început să fie efectuate în ultimii ani în perioada noiembrie-decembrie. Viticultorii care dețin suprafețe întinse de viță de vie profită astfel de vremea bună din această perioadă. Tăierile de rodire se fac la soiurile de vie rezistente la ger, precum și la plantațiile de pe terenuri mai înalte. Astfel, poți evita pierderile de muguri de rod cauzate de temperaturile negative din lunile ianuarie-februarie.

Dacă vița de vie e cultivată pe terenuri plane, poți efectua în această perioadă așa-numitele tăieri de ușurare, prin care vei elimina aproximativ 30% din coardele anuale. Dacă ai neclarități, sau vrei să vezi diferitele tipuri de tăieri, citește mai multe despre Ce facem cu vița de vie în luna februarie .

7. Înființează o nouă plantație de viță de vie

Odată ce ai terminat recoltarea strugurilor, poți defrișa plantațiile vechi de viță de vie, pregăti terenul și poți planta butucii de vie în vederea înființării unei noi plantații de viță. Aceasta este una dintre lucrările care necesită un volum mare de muncă, indiferent că vorbim despre plantarea manuală sau mecanizată. De asemenea, e nevoie de cunoștințe temeinice și o experiență vastă, având în vedere ca viitoarea plantație va avea o durata de viață de circa 30-40 ani. Deci, nu te sfii să ceri sfatul unor viticultori cu experiență, care te vor ajuta cu plăcere.

Totodată, acordă o atenție sporită asupra originii materialului de plantat. În ultimii ani, mulți viticultori au importat în țară butași de viță de vie neadaptați condițiilor climatice și de sol din România, deci și pentru zonele în care au fost înființate respectivele plantații. În cazurile mai grave, respectivii butași au fost infestați cu boli ale lemnului care au început deja să creeze probleme în multe zone din țară. Dacă ai dubii asupra originii materialului de plantat, cere sfatul producătorilor cu experiență și achiziționează butașii doar din plantații sau unități autorizate să ofere material certificat.

Cultura de viță de vie are o bogată tradiție în țara noastră și merită, în același timp, o atenție pe măsură. Vezi toate detaliile despre cultivarea, întreținerea și tratamentele viței de vie astfel încât să obții o producție de bună calitate .

Ing Robert-Ionuț Băicoianu, Specialty Crops Sales Manager BASF

Activează de 25 ani în domeniul horticol, cu o bogată experiență în producția horticolă și a accesării fondurilor europene. Membru al Asociatiei Degustatorilor de Vin din România (ADAR), face parte din Comitetul Director al Organizatiei Naționale Interprofesionale Viti-Vinicole (ONIV) și conduce Scaunul Cavaleresc Ploieșți, din cadrul Ordinului European al Cavalerilor Vinului (OEVE). Din anul 2013 s-a alăturat echipei BASF, contribuind la dezvoltarea segmentului horticol.

Culturi similare

Pachete tehnologice pentru viță de vie

Combate bolile viței de vie cu noile pachete tehnologice de la BASF. Profită de reducerile suplimentare față de prețul individual al produselor.

Compară pachetele promoționale

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus