Urmează o perioadă de foc pentru recoltarea cartofilor
25.08.2016
Care sunt efectele secetei, producţiile scontate și prețurile oferite ”la poarta fermei”
Fermierii din diferite județe ale Transilvaniei au început deja să recolteze cartofii, după o perioadă dificilă, cu condiții climatice deloc prietenoase pentru agricultori. În acest an, regimul de precipitații a fost deficitar și repartizat neuniform. În zona Covasnei, de exemplu, fermierii care nu au reușit să irige cultura de cartofi estimează că nu vor putea depăși producții medii de 18-20 de tone la hectar, chiar dacă au aplicat tehnologia corespunzătoare. În schimb, fermierii care au irigat estimează că vor înregistra producții în jurul a 28-40 de tone de cartofi la hectar.
E totuși important să menționăm că soiurile timpurii, de tipul Carrera și Riviera au fost mai puțin afectate de seceta puternică din cea de-a doua parte a perioadei de vegetație. Precipitațiile căzute în anumite zone au creat însă condiții foarte favorabile pentru atacurile de mană la cartofi (Phytophtora infestans), alternaria (Alternaria solanum și Alternaria pori) și au făcut relativ dificilă combaterea gândacului din Colorado sau a afidelor, în condițiile proliferării acestor dăunători.
Totuși, fermierii care au aplicat tratamente corespunzătoare la momentul potrivit, se pot lăuda acum cu producții de până la 40 de tone de cartofi pe hectar. În schemele de tratamente pentru cartofi se pot include și produsele de top BASF, precum fungicidele Acrobat® MZ 69 WG , Polyram® DF sau insecticid cartofi Fastac® Active . Fermierii de mare performanță pot aplica un număr total de chiar 10-14 tratamente cu erbicide cartofi, fungicide cartofi sau insecticide cartofi. Spre deosebire de aceștia, cultivatorii care au aplicat un număr mic, de doar 3-4 tratamente, au fost puternic afectați de mana cartofului. Unele parcele de cartofi au fost chiar compromise în totalitate.
Bolile și dăunătorii nu sunt singura problemă cu care s-au confruntat. Rezerva de buruieni perene (de exemplu, costreiul) de pe unele loturi de cartofi, sau buruieni anuale precum Xanthium strumarium (cornuţi), Chenopodium album (loboda), Setaria viridis (mohor) au îngreunat munca fermierilor.
Având în vedere declanșarea campaniei pentru recoltarea cartofilor, putem să înţelegem o dată în plus că producţiile finale sunt influenţate de toate lucrările agricole realizate peste an. Amintim şi importanţa acțiunii de erbicidare. De exemplu, recomandăm erbicidul preemergent Frontier® Forte pentru combaterea buruienilor anuale monocotiledonate şi a unor importante buruieni dicotiledonate. Astfel, plantele vor avea parte de mai puțină concurență pentru resursele solului şi lumină.
Totodată, trebuie să se acorde o atenție deosebită reglării corespunzătoare a mașinilor de recoltat cartofi, pentru a nu produce vătămări mecanice. Intervalul optim de recoltare a cartofilor trebuie declanșat în raport cu gradul de maturare a tuberculului. Odată recoltată, producția de cartofi trebuie transportată și depozitată în condiții corespunzătoare. Este ideal să se utilizeze spații de depozitare care permit controlul temperaturii și umidității.
Vezi cum poți accesa fonduri europene pentru construcția de silozuri și depozite
În prezent, prețurile oferite ”la poarta fermei” variază între 0,6-0,7 lei/kg (+TVA). Trebuie să menționăm însă că prețurile sunt valabile pentru cartoful de consum. Cele pentru cartoful de sămânță urmează să fie stabilite în perioada următoare. Astfel, aplicând o tehnologie de protecție corespunzătoare pentru cultura cartofului, de la plantare, erbicidare buruieni, aplicare de insecticide cartofi și până la recoltare, respectiv depozitare, fermierii profesioniști își creează premise importante pentru obținerea unor producții rentabile din punct de vedere economic.
Ruxandra Chiru Vizitiu, reprezentant de vanzari BASF - culturi horticole - zona Vest și Centru