Povestea succesului unei culturi de rapiță

Ce trebuie să se întâmple pentru a te bucura la final de o recoltă bogată, sănătoasă și profitabilă

Te invităm să urmărești filmulețul de mai jos, făcut de colegii noștri. De asemenea, am inserat în articol și poze realizate de experții BASF, pe câmpul de rapiță.

Povestea unei culturi de rapiță se termină, am putea spune, cu recoltarea. Dar, ca să ajungem cu succes la momentul în care privești cu mândrie, de la volanul combinei, rapița numai bună de recoltat, trebuie să ne întoarcem în timp.

De la înființare și până la recoltare, rapița poate trece prin momente dificile. Începând de la primele stadii de vegetație, când plantele de cultură trebuie ajutate să facă față asaltului buruienilor, trecând prin momentul aplicării unui regulator bun de creștere, care să le asigure condițiile optime pentru a trece cu bine de iarnă, apoi în primăvară, când vremea poate da peste cap orice plan de tratamente, evoluția culturii de rapiță trebuie monitorizată și analizată permanent. În plus, rapița este supusă atacului a numeroase insecte dăunătoare.

Secretul unui lan de rapiță fără buruieni

Din cauza condițiilor nefavorabile din ultima perioadă, condiții cu care mulți dintre voi v-ați confruntat, aplicarea erbicidelor devine din ce în ce mai dificilă, uneori putând fi chiar o misiune imposibilă. Lipsa unei erbicidări lasă așadar cale liberă buruienilor care pur și simplu sufocă cultura.

De altfel, e bine știut că până să apuce să se dezvolte și să aibă o suprafață foliară mai mare, plantele de rapiță sunt foarte vulnerabile la buruieni. Mult mai bine adaptate, acestea vor câștiga întotdeauna competiția cu rapița pentru apă și nutrienți. Doar un sprijin din partea fermierilor, concretizat în aplicarea la momentul potrivit a unui erbicid eficient poate ajuta rapița să își atingă potențialul de producție.

Fotografia de mai sus a fost efectuată pe data de 2 aprilie 2020, la SCDA Secuieni, în județul Neamț. Cultura de rapiță a fost erbicidată în toamnă cu Cleranda® . Așa cum se poate vedea, produsul și-a îndeplinit cu brio misiunea, lăsând lanul de rapiță curat de buruieni și cultura își poate continua vegetația în condiții optime.

Trebuie să precizăm că erbicidul Cleranda® face parte din sistemul de producție Clearfield® la rapiță. Este un produs care combină acţiunea a două substanţe active cu moduri diferite de acţiune: imazamox, din grupa imidazolinonelor şi metazaclor, din grupa cloracetamide. Are o fereastră largă de aplicare în postemergență și funcționează excelent, indiferent de condițiile de umiditate și sistemul de cultivare, combătând cu succes buruienile mono și dicotiledonate dintr-o singură aplicare.

Rețeta succesului pentru supraviețuirea în timpul iernii

În perioada imediat următoare, acolo unde rapița nu a ajuns la faza de buton galben, specialiștii BASF recomandă aplicarea produsului Caramba® Turbo . Unul dintre cele mai cunoscute și apreciate de cultivatorii de rapiță din țara noastră, fungicidul Caramba® Turbo, pe bază de metconazol, se aplică pentru controlul bolilor precum Phoma, Alternaria, Erysiphe, dar și pentru bine-cunoscutul său efect de regulator de creștere, grație substanței active mepiquat-clorură.

Astfel, Caramba® Turbo oferă avntajul unei culturi uniforme, al dezvoltării echilibrate a plantelor de rapiță, având o acțiune multiplă asupra plantei. Această acțiune se poate observa în creșterea și dezvoltarea celulară îmbunătățite, precum și în diferențierea celulară.

De aici rezultă o serie de beneficii importante pentru cultura de rapiță:

  • Dezvoltarea excelentă a sistemului radicular
  • Dirijarea eficientă a substanțelor nutritve în plantă
  • Creșteri și lăstari noi mai puternici

Arma secretă a fermierilor

Rapița din fotografia de mai sus așteaptă cuminte fenofaza de aplicare a unuia dintre cele mai importante tratamente și amplificatoare de performanță: fungicidul Pictor® .

Acesta este cel mai important fungicid din portofoliul BASF pentru controlul bolilor din timpul înfloritului la rapiță. Boli precum putregaiul cenușiu sau putregaiul alb pot produce pagube catastrofale, chiar și de peste 50% din producție.

Grație celor două substanțe active de top, boscalid și dimoxitrobin, fungicidul Pictor® asigură un control foarte eficient asupra următorilor patogeni: făinarea cruciferelor, putregaiul alb al rapiței, putregaiul cenușiu, putregaiul negru al rapiței, pătarea neagră și alternarioza rapiței. Produsul se aplică în doza de 0,5 litri/ha, de la faza de buton galben până la înfloritul deplin.

Folosind acest produs veți avea nu doar beneficiul unui control excelent al bolilor, ci și avantajele tehnologiei AgCelence®. Plantele vor resimți mai puțin efectele stresului cauzat de secetă, temperaturi scăzute, atac de boli sau insecte. Riscul dehiscenţei premature va fi mult redus, deci nu vă mai faceți griji pentru pierderile înainte de recoltare. Iar în final, veți putea asigura premisele necesare pentru o dezvoltare care să ducă, așa cum am arătat la început, la o recoltă mare, de calitate și foarte profitabilă.

Articol scris de Ciprian Ionescu, Consultant Tehnic, Regiunea Est

Culturi similare

Agricultura nu stă pe loc. #MulțumimFermierilor

Fermierii noștri au ales să continue activitatea. Ei nu pot spune ”stăm acasă”. Ei lucrează pentru noi toți. Pentru aceasta, le mulțumim din inimă!

Vezi cum îi putem ajuta

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus