Programele responsabile pentru agricultură, absolut necesare dacă vrem să mai avem hrană pentru 10 miliarde de oameni peste 30 de ani

EDITORIAL Fără respectarea naturii, furnizarea de alimente de calitate va deveni o problemă pe termen lung

Folosirea intensivă a resurselor naturale, fără programe de sustenabilitate, poate duce, pe termen lung, la epuizarea acestora. Solul, apa, aerul – toate reprezintă resurse de care trebuie să avem grijă, mai ales când facem agricultură. Epuizarea lor sau scăderea drastică a calității acestora va duce, printre altele, la scăderea calității vieții dar și a eficienței agriculturii.

Cu soluri degradate, nu ai cum să faci performanță în domeniul agriculturii, nici în ceea ce privește calitatea, nici în privința cantității. Iar asta poate avea consecințe dramatice pe termen lung, în condițiile în care populației planetei se află pe un trend ascendent accentuat și se apropie rapid de 8 miliarde de oameni. Nu întâmplător, Comisia Europeană (CE) are pe lista de priorități o serie de programe de sustenabilitate pe care le-ar putea sprijini în cadrul viitoarei politici agricole comune (PAC).

Viitorul planetei stă în sustenabilitate

Crearea unei strategii sustenabile în agricultură pentru următorii 30 de ani este absolut necesară, dacă vrem ca planeta să nu ajungă un focar de tensiuni sociale. În acest moment, potrivit datelor oficiale, populația planetei a depășit deja 7,8 miliarde de oameni. Acum 50 de ani, populație globului era 3,7 miliarde. Foarte probabil, în următorii 3 ani, vom depăși 8 miliarde, iar datele din prezent nu arată vreun motiv serios pentru care această ascensiune să se oprească.

În paralel, are loc un fenomen de deteriorare a resurselor naturale. Tasarea și eroziunea solului, ca să dau doar un exemplu, afectează circa 100 milioane de hectare la nivel global, iar fenomenul continuă să reprezinte o problemă majoră. În acest scop, măsurile de reducere a acestui fenomen sunt absolut necesare pe termen lung, dacă vrem să mai avem resurse prin care să hrănim 10 miliarde de oameni peste 30 de ani. CE are în derulare, de mulți ani, programe care vizează tocmai prevenirea degradării solului, refacerea suprafețelor afectate și reducerea pierderii nutrienților. În plus, Comisia vizează o utilizare mai eficientă a fertilizatorilor, care să susțină acest proces.

Calitatea apei, esențială

Agricultura folosește aproximativ 70% din resursele de apă proaspătă din lume, astfel că acest aspect este unul esențial pe termen lung. Utilizarea apei devine tot mai problematică atât din cauza deficitului (să nu uităm de cerințele unei populații tot mai numeroase), dar și din cauza calității acesteia. Tocmai de aceea, este esențială apelarea la specialiști în acest domeniu, care să ofere sfaturi practice pentru a preveni accidentele și poluarea nedorită a surselor de apă cu produsele de protecție a plantelor.

În plus, CE face recomandări legate de utilizarea pesticidelor. Produsele de protecție a culturilor sunt supuse unor procese complexe de omologare, similare produselor farmaceutice, pentru a asigura siguranța consumatorilor. Dar este necesar și ca fermierii să respecte bunele practici de utilizare responsabilă a acestora, în conformitate cu indicațiile producătorilor, în programe de management bine puse la punct.

Protejarea climei și a biodiversității, priorități europene

Reforma PAC este, în prezent, în curs de negociere între Parlamentul European și Consiliul Europei. În cadrul acesteia, programele ecologice reprezintă un nou instrument menit să recompenseze fermierii care aleg să aplice măsuri vizând protecția mediului. Atenuarea schimbărilor climatice, inclusiv reducerea emisiilor GHG (cu efect de seră) provenite din agricultură, precum și strategii adaptate la schimbările climatice, toate fac parte dintr-un plan larg al Uniunii Europene (UE) și poate reprezenta un standard de bune practici și pentru state aflate în afara uniunii.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus