Putregaiul negru al viței de vie - cauze, simptome, combatere

Guignardia bidwellii este una dintre cele mai des întâlnite și agresive boli ale culturii de viță de vie. Cum poate fi prevenit și combătut atacul patogenului

Putregaiul negru al viței de vie, cauzat de ciuperca Guignardia bidwellii, afectează suprafețe viticole mari și este o problemă majoră. În condiții favorabile, infecția fungică se răspândește rapid și poate produce pagube de la 5% până la 80% din recoltă.

Boala este agresivă atunci când temperaturile se încadrează între 9 și 30 de grade Celsius și nivelul umidității este crescut.

Agentul patogen atacă toate organele verzi ale plantei: frunze, lăstari, ciorchini. În lipsa unor măsuri de prevenție eficiente, cum ar fi tratamentele cu fungicide și lucrările agrotehnice de întreținere, dacă nu sunt respectate măsurile de carantină atunci când apare un focar și pe fondul unor condiții climatice prielnice, boala se răspândește rapid, ducând chiar la epidemii.

  • Ce este putregaiul negru al viței de vie
  • Cauzele apariției bolii și factorii care favorizează evoluția ei
  • Simptomele putregaiului negru al viței de vie
  • Ciclul bolii - etapele evoluției putregaiului negru la vița de vie
  • Cum poate fi combătut putregaiul negru al viței de vie - tratament
  • Măsuri de prevenire a apariției putregaiului negru la vița de vie

Ce este putregaiul negru al viței de vie

Potrivit lucrării „Ghid pentru producătorii de struguri de masă” (2007), principalele boli ale viței de vie (Vitis vinifera L., genul Vitis, familia Vitaceae) sunt cauzate de ciuperci (boli criptogamice), bacterii, virusuri și fitoplasme:

  • Boli criptogamice - exemple: mana (Plasmopara viticola), făinarea (Uncinula necator), putregaiurile (cenușiu - Botrytis cinerea, negru - Guignardia bidwellii sin. Phoma uvicola, Phyllosticta ampelicida, umed - Rhizopus nigricans sin. Rhizopus stolonifer, verde - Penicillium expansum, alb al rădăcinilor - Rosellinia necatrix sin. Dematophora necatrix), esca sau apoplexia viței de vie (Stereum hirsutum), excorioza (Phomopsis viticola), pătarea roșie a frunzelor (Pseudopeziza tracheiphila), antracnoza (Elsinoe ampelina), fumagina (Capnodium salicinum), eutipoza (Eutypa lata);
  • Boli bacteriene - exemple: cancerul bacterian (Agrobacterium vitis), bacterioza (Xylella fastidiosa);
  • Boli virale - exemple: răsucirea frunzelor (Grapevine leafroll), scurt-nodarea (Grapevine fanleaf virus - GFLV);
  • Boli cauzate de fitoplasme - exemple: flavescența - îngălbenirea aurie (Grapevine flavescene doree phytoplasma sin. Phytoplasma vitis).
Putregaiul negru al viței de vie face parte din categoria bolilor criptogamice și este cauzat de infecția cu ciuperca Guignardia bidwellii sin. Phoma uvicola, Phyllosticta ampelicida (altă denumire științifică recunoscută). În literatura de specialitate, este catalogată ca boală de focar, cu o epidemiologie caracteristică și care are o evoluție rapidă, putând duce la epidemii, în lipsa unor măsuri de prevenție și combatere eficiente, a lucrărilor de întreținere corespunzătoare și în condiții climatice favorabile.

Cauzele apariției bolii și factorii care favorizează evoluția ei

Putregaiul negru al viței de vie este cauzat de ciuperca Guignardia bidwellii și este una dintre cele mai întâlnite boli ce apar în zonele în care, în perioada de creștere a plantei, vremea este caldă și umedă. Infecția fungică poate fi prezentă la toate soiurile de viță de vie, indiferent că este vorba despre cele nobile, hibride sau despre cele sălbatice.

Cauzele apariției putregaiului negru la vița de vie

Sunt două categorii de factori care duc la apariția și la dezvoltarea putregaiului negru la vița de vie:

  • Factorul etiologic - cel care cauzează apariția infecției în sine, în speță ciuperca Guignardia bidwellii sin. Phoma uvicola, Phyllosticta ampelicida; existența unui focar de infecție care nu a fost igienizat sau în privința căruia nu s-au respectat măsurile de carantină poate duce la răspândirea bolii pe zone extinse;
  • Factori de risc - cei care favorizează dezvoltarea bolii; printre aceștia, cei mai importanți sunt:
    • ploile prelungite;
    • nivelul de umiditate din aer de peste 85%;
    • infecția fungică apare numai dacă organele pe care ea se poate dezvolta sunt umectate (precipitații, rouă, irigare prin aspersie);
    • temperatura minimă de germinare a sporilor este de 9°C;
    • temperatura optimă de germinare este de 20-26°C (temperaturile mai mari de 32°C sunt letale pentru miceliu).

Simptomele putregaiului negru al viței de vie

Putregaiul negru atacă toate organele verzi ale viței de vie, adică frunzele, cârceii, lăstarii și ciorchinii.

Manifestările putregaiului negru pe frunze

Pe frunze, mai întâi pe cele de la baza lăstarilor, apar pete aproape rotunde, de 2-3 mm în diametru, de culoare gălbuie, cu marginile mai închise (brune). Forma lor poate fi și alungită, dacă traversează o nervură. În general, pe o frunză, nu sunt mai mult de 10 astfel de pete. De regulă, atacul se manifestă pe frunzele mature, dar simptomele pot fi prezente și la cele tinere. Uneori, petele se pot uni, formând zone mai mari de atac. Ulterior, țesutul din centrul acestor pete se necrozează. La periferia petelor, apar formațiuni punctiforme de culoare neagră sau maro, care sunt, de fapt, fructificațiile ciupercii.

Simptomele putregaiului negru pe lăstari

Pe lăstari, pedunculi și cârcei, veți putea observa pete ovale alungite (ulcere), brun-deschise, ulterior negru-violacee. În interiorul ulcerelor apar puncte brune, care sunt fructificațiile ciupercii.

Manifestările putregaiului negru pe ciorchini

La nivelul fructelor, atacul se manifestă după înflorire, când ciorchinii sunt încă verzi. Inițial, apar pete roșiatice mici, cu un diametru de 1 mm, de culoare gălbuie și cu o margine brună. Apoi, ele devin brun-negricioase. Evoluția bolii la nivelul ciorchinilor este foarte rapidă, brunificarea (mumificarea boabelor, pentru că pierd apă, se ofilesc și se zbârcesc) având loc în 2-3 zile de la apariția primelor semne. Odată cu evoluția bolii, pe boabe apar fructificațiile ciupercii. Dacă nivelul umidității din aer este foarte mare, atunci boabele putrezesc.

Cum se diferențiază mana de putregaiul negru

Infecția cu Guignardia bidwellii se manifestă, în general, pe frunzele mature, în vreme ce mana (Plasmopara viticola) atacă în mod special frunzele tinere. Putregaiul negru apare în focare și afectează, în primul rând, frunzele de la baza butucilor. În schimb, atacul manei este generalizat și se manifestă cu precădere pe frunzele care se situează în vârful lăstarilor.

Simptome asemănătoare pot fi observate la nivelul boabelor de struguri, care în ambele situații se deformează rapid și zonele afectate capătă culoarea violet. Diferența este că, în cazul putregaiului, pe boabe apar pustule mici și negre (picnidii), pe când în cazul manei, nu există această manifestare.

Ciclul bolii - etapele evoluției putregaiului negru la vița de vie

Atacul ciupercii Guignardia bidwellii este favorizat de temperaturi cuprinse între 9 și 30°C (temperatura optimă este de 26°C), prezența apei pe frunze, struguri și umiditate crescută în aer. În astfel de condiții favorabile, sporii care infectează organele plantei germinează într-un interval de 6 până la 12 ore, iar în 14-22 zile apar picnidiile ciupercii.

Infecția primară

Agentul patogen se transmite de la un an la altul prin formele sale de rezistență, ciclul de dezvoltare a ciupercii depinzând de condițiile climatice, de modul în care sunt realizate lucrările de întreținere a plantației și de aplicarea corectă sau nu a tratamentelor preventive cu fungicide. Guignardia bidwellii iernează sub formă de:

  • Peritecii - sunt fructificațiile sexuate ale ciupercii, care se regăsesc pe strugurii mumificați, pe boabele căzute pe sol; periteciile conțin asce cu ascospori; produc infecțiile primare;
  • Picnidii - sunt organele de reproducere asexuată, care se găsesc pe lemnul și pe frunzele contaminate, dar și pe ciorchinii compromiși; picnidiile conțin picnospori; produc infecțiile secundare.
Primăvara, după dezmugurit și în condiții favorabile, ascosporii maturi ies din periteci și produc cele mai multe dintre infecțiile primare. Contaminarea începe cu frunzele, florile și fructele tinere.

Infecția secundară

Vara, picnidiile de pe frunze produc infecții secundare pe ciorchini. Dacă temperaturile nu depășesc 32°C și nivelul umidității este mare, infecțiile secundare pot dura până la sfârșit de iulie, chiar început de august. După această perioadă, picnidiile încep să se transforme în organe de rezistență prin care, alături de periteci, ciuperca va infesta și culturile din anul viitor.

Cum poate fi combătut putregaiul negru al viței de vie - tratament

Fiind vorba despre o infecție fungică, putregaiul negru al viței de vie se poate preveni cu tratamente cu fungicide atunci când se întrunesc condițiile optime de producere a infecției. Specialiștii recomandă utilizarea a două-trei substanțe active diferite, care trebuie alternate, pentru ca ciuperca să nu dezvolte rezistență și tratamentul să nu își mai poată face efectul. De asemenea, este foarte important să citiți cu atenție instrucțiunile de pe ambalajele produselor folosite, pe care le găsiți în fitofarmacii, ca să știți care este doza optimă pentru faza de vegetație a plantei și timpul de pauză între două tratamente.

Unul dintre produsele recomandate de experți pentru combaterea putregaiului viței de vie, dar și pentru prevenirea apariției lui este, de exemplu, Cabrio® Top , un fungicid care are două substanțe active, 55% metiram și 5% piraclostrobin. Totodată, este un produs care beneficiază și de tehnologia AgCelence®, prin care plantele sunt revitalizate. Prin urmare, Cabrio® Top acționează în trei direcții principale:

  • Combate agentul patogen - piraclostrobinul, din grupa strobilurinelor, inhibă respirația mitocondrială a agentului patogen, ceea ce duce la moartea acestuia; metiramul este o substanță de contact, multi-site, din grupa ditiocarbamaților, care împiedică germinarea sporilor ciupercii și dezvoltarea hifelor miceliene;
  • Protejează planta - piraclostrobinul formează un depozit pe suprafața frunzelor care permite redistribuirea substanțelor active în perioadele de reumectare a plantei (atunci când apar precipitațiile sau în timpul irigării); astfel, este asigurată protecția uniformă a culturii, prin mișcarea translaminară și a efectului sistemic local al piraclostrobinului; practic, este inhibată mobilitatea zoosporilor și cultura este protejată în fața altor atacuri ale ciupercii (acțiunea preventivă); totodată, produsul este rezistent la spălare, având efect de durată asupra frunzelor și ciorchinilor;
  • Revitalizează - comparativ cu produsele standard, plantele de viță de vie tratate astfel au frunzele de un verde mult mai intens, sunt mai sănătoase (asimilația este îmbunătățită) și producția este de mai bună calitate.
Cabrio® Top poate fi folosit și pentru combaterea manei (Plasmopara viticola), a făinării (Uncinula necator) sau a excoriozei (Phomopsis viticola).

Fungicidul poate fi aplicat pe toată perioada de sensibilitate a plantei față de ciupercă, dar acționează cu eficiență maximă în special în stadiul de sfârșit al înfloritului (scuturarea petalelor) și până la creșterea boabelor. Intervalul dintre tratamente este de 14 zile, dar dacă riscul infecției este foarte mare, perioada poate fi redusă la 10-12 zile. Timpul de pauză este de 35 de zile, iar doza recomandată este de 1,5-2 kg/ha (1.000 de litri de soluție la hectar, în funcție de echipamentele de stropit de care dispuneți).

De asemenea, este important să rețineți că se pot efectua cel mult trei tratamente pe sezon (cel mult două consecutive) și că este indicat să fie folosite concomitent și alte produse care conțin strobilurine (nu vor depăși 30% din numărul total al tratamentelor).

Măsuri de prevenire a apariției putregaiului negru la vița de vie

Vița de vie poate fi afectată de foarte multe boli și de aceea măsurile de protecție fitosanitară sunt foarte importante și includ tratamente preventive și lucrări de întreținere, precum și monitorizarea culturii , pentru a vă asigura că plantele sunt sănătoase și, dacă nu este așa, să puteți acționa încă de la primele semne de boală.

Potrivit lucrării „Ghidul fitosanitar al viticultorului” (2013), semnată de Dr. ing. Liliana Tomoiagă, pentru a putea preveni apariția putregaiului negru al viței de vie, este esențial să țineți cont de următoarele aspecte:

  • Condițiile climatice - înainte de alegerea soiurilor de viță de vie pe care doriți să le cultivați, este indicat să aveți în vedere condițiile climatice, calitatea solului și riscurile care există în ceea ce privește infecția cu Guignardia bidwellii; dacă sunt respectate cele mai bune condiții, mecanismele de apărare ale plantelor vor funcționa normal;
  • Igiena culturii - selecția fitosanitară corectă în plantațiile de portaltoi și altoi;
  • Efectuarea la timp și corectă a lucrărilor agrotehnice - pentru că boala se extinde pornind de la focarele inițiale, care apar primăvara devreme, una dintre măsurile de prevenire a răspândirii infecției este stingerea acestor focare; în acest sens, sunt indicate anumite lucrări agrotehnice, pentru limitarea sursei de infecție:
    • îndepărtați și distrugeți prin ardere lăstarii, ciorchinii afectați (toamna sau primăvara);
    • ardeți frunzele atacate;
    • efectuați arături adânci, pentru a îngropa boabele mumificate care cad pe sol; operațiunea este indicată înainte de dezmugurire; rețineți că boabele care sunt bolnave, dacă sunt acoperite cu pământ, nu produc spori;
    • evitați folosirea excesivă a îngrășămintelor care conțin azot;
    • respectați măsurile de carantină, pentru că infecția se poate răspândi foarte repede prin materialul săditor contaminat.
  • Cultivarea soiurilor rezistente - soiurile rezistente la dezvoltarea putregaiului negru pot fi atacate de boală, dar simptomele vor fi mai ușoare, evoluția va fi mai lentă și ciuperca va produce mai puțini sporangi; sporirea rezistenței la boli se poate obține și prin aplicarea corectă a metodelor de fertilizare (sunt recomandate doar atunci când vițele au creșteri slabe, folosind doze moderate de îngrășăminte cu azot, fosfor și potasiu);
  • Efectuarea corectă și la timp a lucrărilor în verde: legatul lăstarilor, plivitul lăstarilor sterili, copilitul, desfrunzitul, cârnitul; aceste lucrări sunt foarte importante atât pentru asigurarea unei bune aerisiri la nivelul butucului, cât și pentru luminarea corespunzătoare;
  • Combaterea buruienilor - pentru a evita umezeala de la nivelul solului, propice infecțiilor fungice;
  • Desființarea podgoriilor neadministrate, scoase temporar din circuit;
  • Aplicarea de tratamente preventive - cu fungicide specifice.

Putregaiul negru al viței de vie este una dintre cele mai grave boli care afectează toate soiurile de viță de vie, indiferent că este vorba despre soiuri nobile sau sălbatice. În lipsa măsurilor de prevenție și în condiții climatice favorabile, infecția fungică poate afecta până la 80% din recoltă. Prin urmare, este foarte importantă diagnosticarea corectă, încă de la primele semne, și aplicarea schemelor corecte de tratament, potrivit indicațiilor specialiștilor. De asemenea, fiind o boală care poate produce epidemii, este foarte important să respecți regulile de carantină atunci când apare un focar, pentru a ține sub control răspândirea ciupercii Guignardia bidwellii.

Culturi similare

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus