Sectorul vitivinicol, sub presiunile noilor producții și ale efectelor pandemiei COVID-19

Editorial: Ce au solicitat producătorii de vin și ce se așteaptă de la autorități

Unul dintre segmentele economice deosebit de afectate de pandemia COVID-19 este cel vitivinicol, cu o reducere majoră a volumelor de vin tranzacționate în Uniunea Europeană și a valorii financiare a produsului, asociată deficitului de forţă de muncă şi dificultăţilor logistice.

În aceste condiții, principalele greutăți cu care se confruntă sectorul vitivinicol românesc, aflat față în față cu o nouă campanie de recoltare a strugurilor și de vinificație, sunt consumul redus și stocurile mari, preţurile mici, precum și problemele legate de depozitare, transport şi desfacere.

La mijlocul lunii mai 2020, se făcea cunoscut faptul că, în regimul de urgenţă impus de evoluția pandemiei COVID-19, Comisia Europeană a adoptat unele regulamente/măsuri urgente excepţionale de derogare de la unele acte normative aplicabile în spaţiul comunitar, cu scopul de a sprijini sectorul și de a atenua efectele perturbațiilor de pe piața europeană.

Sectorul vitivinicol, prins pe picior greșit de pandemie

Este vorba despre unele măsuri care privesc valabilitatea autorizaţiilor pentru plantări de viţă-de-vie şi defrişarea în caz de replantare anticipată. Sunt măsuri care privesc abordarea directă a situației pandemice, care a găsit piața vinului cu stocuri mari de vin, ca urmare a unor recolte record din anul 2018, precum și cu o presiune mare determinată de scăderea generală a consumului de vin, de taxele suplimentare impuse de SUA, principala piaţă de export a vinurilor din UE.

Pe acest fond, asociat apropierii momentului recoltării noii producții de struguri, am considerat că este necesară susținerea eliminării unor cantităţi de vin necomercializate şi care nu pot fi depozitate în timpul pandemiei. Măsura de susținere a distilării vinului din considerente legate de criză este foarte bună. Dar, mai sunt necesare și altele, inclusiv susținerea viticultorilor, indiferent de suprafața cu viță de vie pe care o exploatează. Unii dintre viticultori au întreținut plantațiile doar la un nivel tehnologic minim, din cauza lipsei forței de muncă – încurajată, totuși, de statul român, să plece în alte țări deși era stare de urgență și se expunea unui mare pericol de îmbolnăvire. Dar, mă rog, asta ține de alte tipuri de priorități, de judecăți și de decizii.

Ceea ce noi am solicitat a fost ca viticultorii să primească un sprijin financiar guvernamental direct, pe hectar, indiferent de dimensiunea plantației de viță de vie, precum și subvenționarea producției de struguri din anul 2020 - struguri pentru vin și pentru masă. Am mai propus creșterea subvenției la motorină, de la 1,8959 lei/litru la 2,50 lei/litru. Sunt doar câteva dintre solicitările adresate autorităților, pentru a preveni colapsul sectorului vitivinicol românesc”, sublinia Acad.Prof.Univ.Dr. Valeriu V. Cotea, Președinte PNVV și secretar al Comisiei de Oenologie din cadrul OIVV.

Măsurile de sprijin pentru viticultori sunt așteptate cu nerăbdare

În România, achiziția de vinuri în Horeca totalizează o valoare cumulată de 75 mil. euro, din care 65-68 mil. euro ajung direct la producătorii de vin. Prin întreruperea activității Horeca, acești bani s-au pierdut iar industria vinului din țara noastră a ajuns într-o situație deosebit de delicată.

În contextul pandemiei mondiale provocate de Covid 19, statele producătoare de struguri și de vin din Uniunea Europeană au luat măsuri active de susținere a sectorului, măsuri similare fiind așteptate și din partea autorităților române.

Rămâne de văzut dacă și cum va rezista sectorul vitivinicol românesc în fața unei concurențe fără bariere vamale și cum va putea fi evitată ocuparea pieței românești cu produse vitivinicole din alte state europene sau, chiar, din țări terțe producătoare de vinuri.

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 24 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar , din fiecare duminică la Radio România Iași , al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

Culturi similare

Cum se calculează doza de produs pentru suprafețele mici și foarte mici

Vezi tabelul de conversii pentru produsele BASF disponibile sub formă de microambalaj

Citește recomandările

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Ce tratamente poți face dacă ai o suprafață mică de viță de vie

Tratamente și doze de aplicare dacă folosești pompa de spate sau atomizor

Vezi recomandările BASF
Mergi sus