Spune STOP furtului de produse din depozitele și magaziile de pesticide
27.04.2020
Vezi măsurile pe care le poți lua pentru a-ți securiza produsele de protecție a plantelor
Depozitele și magaziile fermelor sunt pline cu produse de protecția plantelor în perioada de primăvară, fiind o țintă predilectă pentru hoți. Autoritățile avertizează că frecvența furturilor din depozite și magazii ale fermelor a crescut îngrijorător de mult în această perioadă.
Pentru aceasta, Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IGP, Autoritatea Națională Fitosanitară, Direcția Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România, Alianța Industriei Semințelor din România și Alianța pentru Agricultură și Cooperare au demarat o campanie amplă de informare și avertizare.
Această campanie își propune să explice mai bine fermierilor ce măsuri pot lua pentru securizarea depozitelor sau magaziilor de semințe sau produse pentru protecția plantelor. Fermierii pot găsi recomandările afișate la sediile instituțiilor implicate în campanie.
Produsele de protecție a plantelor și semințele lăsate nesupravegheate sau depozitate necorespunzător sunt ținte sigure pentru hoți. Inspecția periodică și atentă a depozitelor poate identifica posibile semne de furt. Printre acestea se pot număra:
- Pete provenite de la scurgeri de produse de protecția plantelor sau sol contaminat de aceste scurgeri
- Ambajale cu sigilii rupte
- Ambalaje cu capace desfăcute sau care nu sunt bine închise
- Ambajale și produse a căror poziție a fost schimbată
- Semne de intrare prin efracție (geamuri sparte, lacăte sparte etc)
Autoritățile au emis o serie de recomandări pentru a-i ajuta pe fermieri să își protejeze mai bine depozitele de pesticide și semințe:
- Depozitează pesticidele doar în spații bine securizate, bine luminate, unde accesul e permis doar personalului autorizat și instruit în acest sens. Asigură-te că personalul autorizat poate recunoaște semnele unui furt. Personalul neinstruit nu trebuie să intre în contact cu produsele pentru protecția plantelor. Totodată, nu uita să afișezi la vedere indicatoarele potrivite, precum și numerele de telefon pentru situații de urgență
- Inventariază periodic produsele de protecție a plantelor din depozit sau magazie. Menține zonele de depozitare îngrijite și bine organizate. Inspectează vizual depozitul și stocurile de pesticide din fermă pentru a identifica din timp semnele unei posibile activități ilegale.
- Redu la minim perioada de timp în care pesticidele sau semințele sunt depozitate în spațiile amenajate din fermă
- Raportează poliției sau autorităților competente orice vehicul sau persoane suspecte, furturi, semne de alterare, scurgeri sau orice activitate neobișnuită din fermă.
- Acționează prudent! Dacă ai identificat o persoană care încearcă să fure pesticide din fermă, nu o confrunta pentru că respectivul infractor poate deveni violent. Sună imediat la 112. Nu intra și nu atinge nimic de la locul faptei, pentru a nu compromite eventualele probe.
Aceste seturi de recomandări și reguli sunt afișate și în cadrul Oficiilor Fitosanitare Județene din cadrul Autoritatii Nationale Fitosanitare (ANF), Direcțiilor Agricole Județene (DAJ), a Oficiilor Județene ale Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA). Această campanie de informare este realizată de Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM, Alianța Industriei Semințelor din România - AISR și Alianța pentru Agricultură și Cooperare (LAPAR, PRO AGRO, APPR și UNCSV) în parteneriat cu Autoritatea Națională Fitosanitară și Inspectoratul General al Poliției Române.