Tăierile uzuale în livezile de măr super-intensive: ce recomandă pomicultorii profesioniști

Cum se execută corect tăierile la măr - exemple din practică

Livezile super-intensive de măr sunt plantații extrem de productive, capabile de producții mari și de înaltă calitate. Acest sistem modern de cultivare a pomilor transformă pământul nostru într-o veritabilă comoară, dar, pentru a atinge succesul, trebuie obținut mai întâi echilibrul între creșterea vegetativă și fructificare.

Dacă vigoarea creșterilor este prea mică apare fructificarea excesivă, iar producția va fi de slabă calitate. Mai mult, pomul nu va mai ocupa întreg spațiul alocat, iar la unele soiuri poate apărea alternanța de rodire. Astfel că tăierile executate corect devin obligatorii pentru livezile unde se dorește performanță.

Subiectul tăierilor la măr este vast și există mai multe abordări. Însă informațiile din acest articol succint pot fi un bun punct de plecare pentru mai departe.

În livezile super-intensive distanța dintre pomi variază de obicei între 80 – 110 cm, dar poate ajunge chiar și la 40 cm în cazuri extreme. Pentru a obține vigoarea corespunzătoare se aleg pomi altoiți pe clone cu efect de piticire ale portaltoiului M9, B9, M27.

Densitatea mare de pomi la hectar ne face să uităm de formele de coroana tradițională și de tehnicile de tăiere caracteristice acestora. Într-o plantație de măr modernă se urmărește realizarea coroanelor de tip fus subțire sau fus tufă, în cazul distanțelor mai mari de plantare dintre pomi.

Primul lucru cu care începem este eliberarea axului central de lăstarii concurenți, prin tăieri în cep. Acești lăstari se recunosc ușor, deoarece sunt de dimensiuni asemănătoare și, de obicei, nu prezintă mugurele apical de rod.

Al doilea lucru este constatarea vigorii prin observarea creșterilor anuale, privind de la vârf în jos.

Creșteri normale ale axului central sunt:

  • 50 cm în anul 1
  • 75-100 cm în anul 2
  • 75-100 cm în anul 3
  • 50 cm în anul 4

Dacă pomul nu prezintă creșteri, se intervine mai puternic cu tăieri prin scurtarea axului central, descărcarea mai accentuată a rodului și tăierea în cep a unor ramuri dispensabile. În acest caz, vom prioritiza creșterea vegetativă, astfel încât pomul să se înalțe și să își ocupe locul destinat în peretele de vegetație.

Dacă creșterea anuală a axului central este prea lungă, acesta trebuie scurtat într-un loc unde se dorește ramificarea. Alternativ, creșterea se poate lăsa lungă, dar va trebui să intervenim cu operațiuni de crestare, pentru a stimula creșterea lăstarilor laterali. Un lăstar anual lăsat prea lung sau necrestat se poate garnisi cu muguri de rod în anul următor asemenea unei ramuri, lucru nedorit dacă ne propunem realizarea unei coroane.

Dacă pomul depășește în plan vertical spațiul alocat, atunci axul central trebuie scurtat în dreptul unui lăstar lateral.

Ramurile vechi, ramurile degarnisite de muguri de rod, sau cele care au ajuns la o grosime mai mare de 60% din grosimea axului central se elimină printr-o tăietură “olandeză” în cep.

Ramurile subțiri, care prezintă muguri de rod, se normează ținând cont de vârsta pomului, producția așteptată și de principiul echilibrării creștere vegetativă - fructificare. Normarea este practic o rărire, care va fi urmată de o rărire manuală a fructelor, după căderea fiziologică.

Articol realizat de Adrian Nițu, Șef de fermă la Bau Frucht Partner SRL, cu o suprafață de 40 ha măr în sistem super-intensiv, aflată în localitatea Târgșoru Vechi, jud. Prahova.

Regalis® Plus

Regalis® Plus este singurul regulator de creștere omologat în România pentru culturile de măr, păr, prun. Optimizează producția și crește rezistența pomilor.

Vezi beneficiile produsului

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus