Care sunt adevăratele urmări ale brumei și înghețurilor târzii de primăvară asupra plantațiilor de viță de vie pe rod
27.01.2021
Expertul BASF în culturi horticole, Robert Băicoianu îți explică ce poți face pentru a proteja mai bine via
Brumele și înghețurile târzii de primăvară sunt coșmarul oricărui viticultor. Aceste fenomene afectează în special organele erbacee ale viței de vie: mugurii, lăstarii, inflorescențele și frunzele. Astfel de accidente climatice pot avea o serie de efecte nedorite, uneori devastatoare asupra plantei de viță de vie. În funcție de momentul producerii, bruma și înghețul târziu pot duce la:
- Brunificarea și uscarea în masă a lăstarilor
- Distrugerea parțială a inflorescențelor
- Distrugerea vârfurilor de creștere a lăstarilor tineri
În cazul plantațiilor de viță de vie afectate de aceste accidente climatice, este necesară adoptarea unor măsuri tehnologice care să determine refacerea potențialului productiv al respectivelor plantații. Rețineți că bruma și înghețul târziu au efecte negative ce pot influența producția chiar și în următorii 1-2 ani.
Efecte negative pe care le pot avea aceste accidente climatice asupra tehnologiei de cultură și costurile aferente:
- Producția va scădea (în funcție de gradul de fertilitate a soiurilor afectate), în urma tăierilor de refacere a butucilor de viță de vie.
- Suprafața foliară se va reduce, iar perioada de vegetație se scurtează. Aceste aspecte au efect negativ asupra maturării lemnului anual și diferențierii mugurilor de rod. Mai departe, apar implicații directe asupra producției de struguri din anul următor și a supra pregătirii butucilor de viță de vie pentru sezonul de iarnă.
- În urma unui astfel de fenomen meteo se va produce, în general, o explozie a mugurilor secundar și terțiari ai butucilor de viță de vie. Aceasta duce la o creștere puternică a lăstarilor vegetativi, împiedicând pătrunderea produselor de combatere a bolilor și dăunătorilor, dar și buna circulație a aerului sau pătrunderea luminii.
- Efectele de mai sus duc și la o stimulare nedorită a condițiilor de apariție și dezvoltare a focarelor de boli și dăunători, cu implicații majore în buna creștere și dezvoltare ulterioară a plantației de viță de vie.
Viticultorii care doresc să aplice o tehnologie prin care să gestioneze în mod corespunzător toate aceste aspecte trebuie să facă o investiție suplimentară care vizează:
- Forța de muncă calificată pentru plantația de viță de vie
- Norme reduse pentru lucrările în verde
- Treceri succesive în plantații
- Aplicarea de tratamente la intervale mai scurte
- Aplicarea de îngrășăminte chimice complexe
Ing. Robert Ionuț Băicoianu